Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomysł na udziec z indyka-czyli jak zrobić drobiową lasagne z cukinią z dodatkiem curry

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
ASFI87

ASFI87

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 116 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zebrzydowice

    lasagne-300x225.jpg

    Składniki na 3-4 porcję:

    Farsz:

    • 400 g udziec z indyka
    • 1 duża marchewka
    • 1 mała lub pół dużej cukinii
    • 1 cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • duża szczypta papryki słodkiej
    • duża szczypta curry
    • duża szczypta mieszanki ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
    • szczypta chili cayenne
    • kilka ziaren kminu rzymskiego
    • 300 ml passaty pomidorowej
    • szczypta cukru
    • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    • 2-3 łyżki oleju
    • sól, pieprz

    Beszamel:

    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki
    • około 200-300 ml mleka

    Dodatkowo:

    • Płaty makaronu lasagne
    • mała kostka żółtego sera ok(200 g)

     

    Przygotowanie: 

    • Udziec pokroić w dużą kostkę. Cebule oraz czosnek również pokroić z grubsza. W misce wymieszać 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego wraz z dużą szczyptą każdej z przypraw, oprócz ziół. Mięso wymieszać wraz z cebulą, czosnkiem oraz przygotowaną marynata i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Następnie zmielić.
    • Płaty makaronu na lasagne można obgotować około 10 minut w osolonym wrzątku.
    • Na rozgrzanej patelni przesmażyć mięso, następnie na dużych oczkach zetrzeć do niego marchewkę  oraz cukinie. Dodać passate, resztę koncentratu, cukier oraz resztę przypraw i dusić na małym ogniu do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje, doprawić do smaku i odstawić aż lekko przestygnie.
    • Beszamel: na patelni rozgrzać masło, dosypywać do niego mąki cały czas mieszając trzepaczką, wszystko na małym ogniu. Jak składniki się połącza ,dolewamy porcjami mleko i cały czas mieszamy. Beszamel powinien mieć kremową gęstą konsystencję, nie powinien mieć żadnych grudek doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.
    • Dno żaroodpornego garnka smarujemy delikatni oliwą,wykładamy warstwami lasagne, najpierw płaty makaronu, sos z mięsem, beszamel oraz ser i tak do momentu aż wykorzystamy składniki. Ja zużyłem do swojej lasagne gdzie około 10-12 płatów makaronu. Na ostatnią warstwę makaronu kładziemy resztę sosu beszamelowego oraz utartego sera. Smacznego :)

     

    Wartości odżywcze dla  około 1 porcji: 

    Białko: 47 g

    Węglowodany: 57 g

    Tłuszcze: 22 g

    Kcal: 626

    Moja wariacja na temat lasagne, wersja z udźcem z indyka sprawdziła się naprawdę świetnie, dodatek curry, kminu oraz chilli dodaje całości charakteru. Jest to wersja daleka od oryginału ale uważam że trzeba próbować nowych połączeń, które w tym wypadku naprawdę się sprawdziły. Oczywiście można zrezygnować z beszamelu który jest dość kaloryczny, wówczas dania będzie bardziej dietetyczne.

     


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników