Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podwyższone próby wątrobowe? Wina diety i intensywności?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Lukasus01

Lukasus01

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata

    Witam!

     

    Dziś drugi raz z rzędu zrobiłem próby wątrobowe, tydzien temu uznałem że mogą być nie wiarygodne ponieważ dzień wcześniej wypiłem 3 piwa, więc postanowiłem zrobić sobie tydzień "detoksu" bez niezdrowego jedzenia, piwka itp.

    No i powiem wam, że trochę się zdziwiłem bo wyniki mam następujące:

     

    AST 82                                [5-34]

    ALT 81                                 [0-55]

    Bilirubina całkowita 24,20   [3,40-20,50]

    Fosfataza zasadowa 103    [40-150]

     

    AST ponad dwa razy norma, ALT 30 ponad i Bilirubina lekko ponad normę.... Jak myślicie te wyniki mogą być spowodowane ciężką pracą (pracuje na budowie) i treningiem - zawsze intensywny 3 razy w tygodniu. 

     

    Moja dieta wygląda tak, że praktycznie większość produktów zjadam ugotowane na parze codziennie ok, 0,5 kg piersi z kurczaka lub łososia z warzywami oraz ryżem / kaszą a całość polewam na zimo oliwą z oliwek. Rano pije shake z kefiru, banana i płatków owsianych. Czasem zdarza się że wpadnie jakiś napój energetyzujący, kebab czy piwo oczywiście nie w nadmiernych ilościach. Suplementuje się Omega 3, Ashwagandą, Kreatyną oraz AAKG.

     

    Z tymi wynikami warto udać się już do lekarza w celu zbadania jaki jest mój problem z wątrobą? Czy na jakiś czas przestać trzymać dietę z taką ilością białka i darować sobie dodatkowy wysiłek po pracy tj. siłownia i powtórzyć jeszcze raz badania za tydzień, dwa?

     

    Wzrost 183, waga aktualnie 88 kg, BF ok. 20-21% Wiek 23 Lata


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    pawelek10

    pawelek10

      Wczuwa się w forum

    • Nowi na forum
    • PipPip
    • 97 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin

    powtórzyłbym te badania; przyczyn może być wiele chociażby fakt wypicia alkoholu i jego rozkład przez wątrobę


    • 0

    #3
    Lukasus01

    Lukasus01

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata
    Badanie Wynik Jedn. Min Max Norma   ALAT 72,0 U/l 0 45 H Wykres ASPAT 41,0 U/L 0 35 H Wykres GGTP 43,0 U/L 11 43 ~ Wykres Bilirubina całkowita 20,9 umol/l 3,42 20,52 H Wykres Cholesterol 4,30 mmol/l    

     

    Tu mam jeszcze wyniki z tamtego tygodnia, w którym nie przykładałem się do czystego jedzenia i o dziwo były lepsze niż te dzisiejsze


    @pawelek10

     

    No tak, ale czy alkohol rozkładał by się tydzień? ;) Pierwszy post to nowsze badania, dzień po wypiciu alkoholu miałem lepsze wyniki niż teraz ;)


    • 0

    #4
    pawelek10

    pawelek10

      Wczuwa się w forum

    • Nowi na forum
    • PipPip
    • 97 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    Faktycznie:) jesli tak to najlepiej udac sie do specjalisty. Do tego czasu nic nie zmienialbym aby nie zamieniać obrazu ewentualnej choroby. Moze byc to spowodowane dietą choc to juz zalezy od organizmu. Ja wieksze ilosci pochlaniam i jak narazie nic sie nie dzieje.
    • 1

    #5
    Lukasus01

    Lukasus01

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata

    Strasznie mnie zaskoczyła ta wątroba bo nic mnie nie boli i czuję się zdrowo, czasem trochę zmęczony ale to raczej normalne. Pewnie będę konsultował się ze specjalistą :)


    • 0

    #6
    fordoniak

    fordoniak

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 632 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bydgoszcz
    Jeśli badania były następnego dnia po intensywnym treningu to mogą być zawyżone
    • 1

    #7
    djfafa

    djfafa

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPip
    • 1243 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Próby wątrobowe nie robi się po ostrych treningach, bo zawsze wychodzą zawyżone.


    • 1

    #8
    brx1000000

    brx1000000

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1608 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WWA
    • Staż [mies.]: 10 lat

    Jeśli masz ciężką pracę fizyczną + treningi to masz odpowiedź. Zrób sobie tydzień wolnego i wtedy zrób badania  ;)


    • 1

    #9
    Lukasus01

    Lukasus01

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata
    No praca fizyczna wiadomo lekko nie jest, do tego napierdzielam co tydzien po 700 km do domu tak ze z regeneracja tez troche lipa bo wiecznie niedospany ;) Ide do lekarza w weekend jak wroce to moze jakims heparegenem mnie poratuje
    • 0

    #10
    Shotgun89

    Shotgun89

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1032 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Jak brałem kiedyś heparagen to mi podrażniał jelita i doprowadził do biegunek. Lepiej wziąć jakiś preparat ziołowy na regenerację wątroby.


    • 0

    #11
    Lukasus01

    Lukasus01

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata
    @Shotgun89
    Masz na myśli coś bez recepty? suplement jest w stanie coś zdziałać, a jak tak to co polecasz?
    • 0

    #12
    Shotgun89

    Shotgun89

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1032 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Tak, coś bez recepty, mi pomógł essentiale forte i to jest lek a nie suplement. Stosowałem 3 x 2 kap ale dość sporo bo przez kilka miesięcy. Herbatę z ostropestu plamistego też mogę polecić.


    • 2

    #13
    Lukasus01

    Lukasus01

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata
    Parę lat wstecz stosowalem Essentiane forte i Sylimarol o ile dobrze pamiętam wiec moze warto wrócić faktycznie. Ja zaczalem na czczo z rana pić wodę z wycisnieta cytryna podobno jakies właściwości na regeneracje watroby ma wiec będziemy widzieć czy będą jakies efekty przy następnych badaniach. Nie jestem w stanie określić czy te wyniki sa na tyle zle zebym zaczal się martwić bo slyszalem o przypadkach kilkukrotnego przekroczenia norm, tak czy siak pewnie skonsultuje z lekarzem przyczyne i zaczne bardziej kontrolowac wątrobę, bo robilem kompleks badan i wgl nie spodziewalem sie niczego po watrobie bo nie czuje zeby sie powiekszyla ;)
    • 0

    #14
    Shotgun89

    Shotgun89

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1032 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Szczerze mówiąc próby wątrobowe mogą być nawet w normie a wątroba może nie pracować jak należy. Trzeba rozróżniać uszkodzenie wątroby od niedomagania wątroby.
    Woda z cytryną bardziej oczyszcza niż regeneruje ale jak najbardziej to dobra opcja z rana, też kiedyś piłem, najlepiej co najmniej pół cytryny dać.
    Jeśli w innych badaniach nie widać nieprawidłowości to podejrzewam, że problem nie jest aż tak duży, ale oczywiście to moje gdybanie tylko. Zobaczysz co się później będzie działo.


    • 0

    #15
    Lukasus01

    Lukasus01

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata

    W tygodniu byłem u lekarza i kiedy zobaczył wyniki kazał mi rozszerzyć morfologię, zrobić badania związane z nerkami czy przypadkiem nie w nich jest problem oprócz tego anty-HCV i HBS, żeby wykluczyć ewentualne zapalenie wątroby lub żółtaczke.

     

    Dziś odebrałem wyniki wszystko fajnie w normie, morfologia igiełka ALAT z 81 spadł na 57 (Norma 0-45) a AspaT z 82 do 33 (Norma 0-35).

     

    Tydzień przed dzisiejszymi badaniami nie ćwiczyłem i ograniczyłem białko do ok. 1,6-1,8 na kg.

     

    Wniosek mam taki że przez intensywność wyniki wyszły zawyżone myślę też, że przeciążałem wątrobę białkiem ponieważ ostatnio trzymałem się ok 3700 kcal na "czuja" ale po wbiciu produktów w tabele wyszło mi że dość mocno przesadzam z mięchem i prochami bo białko podchodziło prawie pod 3 g na kg tak, że leciałem po bandzie biorąc moje skłonności do przyswajania go   %%)  Dodam, że gdy byłem dzieckiem miałem skaze białkową, a od paru lat unikam produktów z laktozą, ponieważ zaraz kończy się to nadmiernymi wizytami w toalecie więc Białka takie jak WPC 80 czy mleko wgl nie widnieją w moim menu.

     

    Za 2 tygodnie powtórzę jeszcze raz próby żeby zobaczyć czy ALAT też spadnie do normy, w międzyczasie będę suplementował się Esseliv Forte i może ostropestem plamistym o ile doczytam się czy ma sens połączenie tych czarów, no i wiadomo kontrolowanie białka w diecie i nie katowanie się ponad siły. Wrzuce tu jeszcze wyniki z przyszłych badań, myślę że się powinny już unormować. Może komuś przyda się ten temat gdy próby wywalą ponad norme.


    • 0

    #16
    Shotgun89

    Shotgun89

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1032 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    3 g białka obciąża już dość mocno wątrobę, możesz zejść nawet do 1,5 g. Przedtreningowo bcaa i tauryna fajnie wątrobę wspomagają.
    Ja tam łączyłem essentiale z herbatą z ostropestu ale nie dużo jej piłem, 1 kubek dziennie.


    • 1

    #17
    Lukasus01

    Lukasus01

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata
    No Ja Shotgun ze względu na prace tez nie naszaleje z herbatą przerwy krotkie to tylko gębą miele zeby makro aie zgadzaly. Ale na wieczor mysle ze dobra opcja :D Tylko teraz pytanie deficyt w Bialku podbic kaloriami z węgli i tluszczu po równo czy postawic na jeden? Wegli gdzies ponad 400 g mam na oko tluszcz cos ponad 100 g na pewno
    • 0

    #18
    Shotgun89

    Shotgun89

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1032 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    W takim razie podbij z węgli tylko, tłuszcz możesz nawet jeszcze opuścić bo węgle z tłuszczami razem się nie lubią zwłaszcza jak wątrobina kuleje.


    No chyba, ze są to głównie tłuszcze roślinne to jeszcze nie tak duży problem.


    • 0

    #19
    Lukasus01

    Lukasus01

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2 lata
    W znacznej wiekszosci tluszcz pochodzi z oliwy z oliwek na zimno, bo polewam tym ryz/ kasze z mięchem albo rybą reszta to głównie tluszcz z ryby albo np orzechow czasem tam maly kawalek gorzkiej czekolady zjem do sniadania tak ze z tego glownie biore tluszcz
    • 0

    #20
    Shotgun89

    Shotgun89

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1032 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Nie przesadzaj tylko z oliwą. Jest zdrowa i oczyszcza wątrobę ale jak będziesz ładował do każdego posiłku to wątroba może trochę za mocno tyrać i efekt wtedy będzie odwrotny do zamierzonego. Myślę, że dwie łyżki stołowe dziennie to optymalna ilość oliwy z oliwek.
    Gorzka czekolada jest spoko zwłaszcza ta 90%, można ją szamać nawet co dzień ale trochę uzależnia :-P


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko