Przywitam się w tym dziale wreszcie!
Chciałbym od nast. tygodnia zacząć pracować z określoną, ścisłą już dietą - tutaj prośba o pomoc do Was, abyście przybliżyli mi kulisy i pomogli mi przy ułożeniu pierwszej, mojej, własnej dietki. Póki co starałem się jeść z głową i przygotowywałem, wdrażałem takie produkty jak ser wiejski, kurczak, jaja. Teraz chcę ustalić ścisły harmonogram, z przeliczeniem zapotrzebowania kcl białka, węgli dla organizmu(zielony jestem w tym)
Fajnie jakby ktoś uprzejmy napisał mi kilka wskazówek od czego zacząć, pomocne str. itd.
Dodam, że ma być to dieta dla ucznia(określone godziny, i nie mogę gotować w szkole :D ), ponadto najlepiej jakby dieta opierała się na gotowych produktach, prostych do przyrządzenia.
Nie tworząc oddzielnego tematu zapytam się czy jest jakaś różnica przy budowaniu masy jedząc kurczaka smażonego na patelni, a wędzonego kupnego(podobnie ryż biały a kasza gryczana czy zwykła), można te produkty stosować naprzemiennie?
Uprzedzę czytałem
http://www.kfd.pl/di...na-mase-4.html/

Początki z dietą na masę
#1
Napisany 21 kwiecień 2013 - 20:03

#2
Napisany 21 kwiecień 2013 - 20:04

Cześć
Tu masz przykład : Diety dla ucznia
Śniadanie 7:00
Płatki owsiane - 75g | 8,4gB, 53gW, 4,88gT | 290.25 kcal
Mleko - 200g 1,5% | 6gB, 9,6gW, 3gT | 90 kcal
Kakao - 10g | 2,1gB, 5,2gW, 1gT | 44.8 kcal
2 jajka (gotowane, jajecznica itd.) ? 120g | 15gB, 0,72gW, 11,5gT | 166.8 kcal
1kromka chleba żytniego pełnoziarnistego- | 3gB, 22gW, 0,70gT | 98 kcal
| 34,5gB, 90,5gW, 21,8gT | 690 kcal
II Śniadanie 9:40
2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego- | 6gB, 44gW, 1,44gT | 200 kcal
Szynka - (2 plasterki) | 2,27gB, 0,22gW, 0,7gT | 16,32 kcal
Ser żółty - (1 plasterek) | 2,23gB, 0,01gW, 1,8gT | 25,28 kcal
Warzywo - papryka, ogórek, pomidor itd.
| 12,7gB, 57,23gW, 4,2gT | 300 kcal
III Posiłek 11:30
1kromka chleba żytniego pełnoziarnistego- | 3gB, 22gW, 0,70gT | 98 kcal
Serek wiejski - 200g | 22gB, 4gW, 10gT | 194 kcal
| 25gB, 26gW, 10,7gT | 292 kcal
IV Posiłek 14:00 - 14:30
Gainer ? 45g | 11,5gB, 25,5gW, 0,35gT | 145 kcal
Orzechy włoskie ? 10g | 1,6gB, 1,8gW, 6,3gT | 65 kcal
Oliwa z oliwek - 10ml | 0gB, 0,2gW, 10gT | 88 kcal
Olimp-vitamin-plus - 1 kaps.
| 13gB, 27,5gW, 16,6gT | 298 kcal
Posiłek przed treningowy 16:00 - 16:30
Ryż brązowy albo biały/ makaron/ kasza gryczana - 100g około -> | 7gB, 80gW, 1gT | 345 kcal
Kurczak / wołowina - 100g około -> | 20gB, 0gW, 10gT | 158 kcal
Warzywa ? około 50g
| 27gB, 80gW, 11gT | 503 kcal
18:00 5g vitalmax-creatin-mikro-250-mesh
18:00-19:30 trening
Posiłek po treningowy 19:30
WPC 80 Ostrowia ? 30g | 24gB, 1,8gW, 2,4gT | 125 kcal
2 banany - | 3,7gB, 84,5gW, 1,11gT | 351 kcal
| 27,7gB, 86gW, 3,5gT | 476kcal
VI Posiłek 20:30 - 21:00
Ryż brązowy albo biały/ makaron/ kasza gryczana - 100g około -> | 7gB, 80gW, 1gT | 345 kcal
Twaróg chudy - 100g | 20gB, 3,5gW, 0,5gT | 99 kcal
Lub
Kurczak / wołowina - 100g około -> | 20gB, 0gW, 10gT | 158 kcal
*Jako zamienniki od czasu do czasu: makrela wędzona, tuńczyk w wodzie
Oliwa z oliwek - 10ml | 0gB, 0,2gW, 10gT | 88 kcal
Około | 35gB, 85gW, 12gT | 530 kcal
Przed snem
Twaróg chudy - 100g | 20gB, 3,5gW, 0,5gT | 99 kcal
Oliwa z oliwek - 10ml | 0gB, 0,2gW, 10gT | 88 kcal
| 20gB, 3,7gW, 10,5gT | 187kcal
Edytowany przez Piotrek1998, 21 kwiecień 2013 - 20:08 .
#3
Napisany 21 kwiecień 2013 - 20:50

Pełno jakiś nieznanych suplementów których wolałbym unikać, wolałbym klarowne wskazówki dzięki którym mógłbym ułożyć własną dietę.
#4
Napisany 22 kwiecień 2013 - 11:22

Temat podiweszony--->dieta na masę--->masz klarownie wszystko wyjaśnione+gotowe schematy posiłków