
#1
Napisany 04 wrzesień 2006 - 07:33

witam. czy płatki owsiane można zastąpić musli albo corn flakesami ?? pzdr

#2
Napisany 04 wrzesień 2006 - 08:08

Płatki owsiane są zdecydowanie najlepsze, w ostateczności możesz czasami zastępować płatkami musli.
Opcja z płatkami kukurydzianymi nie jest najlepsza ze względu na niekorzystne IG.
pozdr.
Opcja z płatkami kukurydzianymi nie jest najlepsza ze względu na niekorzystne IG.
pozdr.
#3
Napisany 04 wrzesień 2006 - 09:54

Platki owsiane sa bardzo dobre poniewaz dluzej rozkladajac sie w rzoladku powoli dostarczaja organizmowi weglowodanow.
#4
Napisany 04 wrzesień 2006 - 10:04

owsianka jest njlepsza ale jak nei do konca ci ona wchodzi to mozesz zrobic tak jak ja :) a mianowicie
platki owsiane gotuje w wodzie tak ze lyzka staje... pozniej dolewam do nich mleko i robie troszke rzadsze ale nieznacznie trzymam na ogniu do zagotowania i do tego dodaje musli ( nie za duzo tylko tak zeby czasem zminil sie smak na zebie :PP ) albo rodzynki zalezy na co mam ochote i tak jest bardzo dobre przynajmniej mi smakuje ;D
platki owsiane gotuje w wodzie tak ze lyzka staje... pozniej dolewam do nich mleko i robie troszke rzadsze ale nieznacznie trzymam na ogniu do zagotowania i do tego dodaje musli ( nie za duzo tylko tak zeby czasem zminil sie smak na zebie :PP ) albo rodzynki zalezy na co mam ochote i tak jest bardzo dobre przynajmniej mi smakuje ;D
#5
Napisany 04 wrzesień 2006 - 15:11

Tylko płatki owsiane,w ostateczności otręby,żadnych corn flakesów.
Dlaczego ?
-więcej błonnika,
-więcej węglowodanów (ogólnie więcej kalorii),
-zdrowsze(pochodzą z naturalnego przemiału zboża),
-TAŃSZE
Te Corn Flakesy to dobre dla przeciętnego zjadacza chleba a nie dla człowieka który uprawia sport i jego zapotrzebowanie na błonnik i ww.jest większe.
Pzdr.
Dlaczego ?
-więcej błonnika,
-więcej węglowodanów (ogólnie więcej kalorii),
-zdrowsze(pochodzą z naturalnego przemiału zboża),
-TAŃSZE
Te Corn Flakesy to dobre dla przeciętnego zjadacza chleba a nie dla człowieka który uprawia sport i jego zapotrzebowanie na błonnik i ww.jest większe.
Pzdr.
Edytowany przez Pujols, 04 wrzesień 2006 - 15:12 .
#6
Napisany 04 wrzesień 2006 - 15:46

podczepiajac sie pod temat mam pytanie. czy jest jakas roznica miedzy zwyklymi platkami owsianymi a platkami owsianymi ekspresowymi?a ekspresowe sa dla mnie dobrym wyjsciem, zalewam goracam mlekiem i jem. gdy patrzalem na sklad btw to nie bylo roznicy. a rano gotowac platki to nie mam za bardzo czasu bo musz kolo 5 wsatc zeby na autobus zdazyc no i jeszcze zrobic jedzonko do szkoly itd...
#7
Napisany 04 wrzesień 2006 - 16:25

Ekspresowe możesz porównać do corn flakesów,to mniej więcej to samo.podczepiajac sie pod temat mam pytanie. czy jest jakas roznica miedzy zwyklymi platkami owsianymi a platkami owsianymi ekspresowymi?
#8
Napisany 04 wrzesień 2006 - 21:42

Sorry, że się wtrące ale mam pytanie. Nigdy nie gotuje płatków owsianych - jem je na sucho z jogurtem/mlekiem. To ma jakieś wady?
#9
Napisany 05 wrzesień 2006 - 07:05

NieTo ma jakieś wady?

#10
Napisany 05 wrzesień 2006 - 08:02

grzeogorz a czy moge je jesc na sniadanie?? tzn te ekspresowe? bo take mi smakuja
#11
Napisany 05 wrzesień 2006 - 08:04

Te ekspresowe są przetworzone,mają mało błonnika,witamin,minerałów i mają wysokie IG.Wybór należy do Ciebie

#12
Napisany 05 wrzesień 2006 - 13:56

wlasnie dzis bylem w sklepie i je porownywalem i ilosc blonnika byla taka sama jak i innych skladnikow. wedlug mnie to one sa tylko bardziej rodrobnione. a jakie ig maja te rozdrobnione?
#13
Napisany 05 wrzesień 2006 - 14:41

ekspresowe IG ok.80-90
górskie IG ok.50
Jak widzisz różnica jest.
górskie IG ok.50
Jak widzisz różnica jest.
#14
Napisany 05 wrzesień 2006 - 19:24

Ja też mam problem z płatkami. Moje kupuje w polo markecie, pisze na nich płatki owsiane zwykłe, są one dość duże i słabo rozdrobnione, ale po zalaniu ciepłym mlekiem i odstawieniu na 5 min stają się miękkie, łatwe do pogryzienia a na dnie talerza pozostawiają taki lekki kleik(razem z mlekiem)ale dosłownie minimalny.. Czy takie się nadają czy zmienić je na inne??
#15
Napisany 06 wrzesień 2006 - 07:08

Witam,a co sadzicie o platkach ryzowych?
#16
Napisany 06 wrzesień 2006 - 08:18

są okCzy takie się nadają czy zmienić je na inne??
Mają wysoki indeks glikemiczny.Witam,a co sadzicie o platkach ryzowych?
#17
Napisany 06 wrzesień 2006 - 13:55

niby maja takie wysokie IG ale ja dzis rano o 6 zjadlem 100 gram tych platkow ekspresowych razem z 300ml mleka i 125g twarogu tlustego (poltlustego ani chudego nigdzie nie ma u mnie w miescie) i zjadlem kolejny posilek dopiero po niecalych 5h(przed 11) bo predzej bym nie dal rady. o 14 zjadlem kolejny posilek tj 125g bialego ryzu(IG-65) i 90g tunczyka w oleju, a po tym posilku to po jakichs 3h godzinach jestem glodny... jezeli te platki maja takie wysokie IG to czemu nie bylem glodny przez taki dlugi okres czasuekspresowe IG ok.80-90
górskie IG ok.50
Jak widzisz różnica jest.

0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników