Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pierwszy cykl SAA, pierwszy tydzień - wrażenia, wątpliwości

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Flown

Flown

    Nowy na pokładzie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 26 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Witam!

    Ponawiam temat - mój wczorajszy nie wiem dlaczego się nie ładuje...

    Jestem na początku swojego pierwszego cyklu. Chciałem się tylko podzielić wrażeniami z pierwszego tygodnia.

    Mój cykl:

    1-10 Prop 100 mg eod
    2-10 Arimidex 0,5 mg ed
    2-10 HCG 250 iu e4d

    Z waszych relacji spodziewałem się od razu niezłego kopa, rozbuchanego libido, rozrywającej pompy. A tu nic takiego się nie działo! Pierwsze co zwróciło moją uwagę (po dwóch dniach) to nieco zwiększona twardość moich mięśni. Drugiego i trzeciego dnia byłem strasznie "przymulony" - brak siły, odrealnienie, senność. Wystraszyłem się, bo nie takiej reakcji się spodziewałem - pomyślałem, że towar jakiś lipny, a mój organizm tak zareagował na obcą substancję. Libido też się niewiele zmieniło. Apetyt bez zmian. Siła w miejscu.
    Dopiero wczoraj pierwszy raz na treningu poczułem sporą dawkę siły, nieznanej mi do tej pory! Pompa była przeogromna - sam nie mogłem uwierzyć w to co widzę w lustrze:) Czułem się zajebiście!

    Do tego zrobiłem wczoraj badania:

    Testosteron 1440 ng/dl N: 249-836
    Estradiol 72 pg/ml N: 7,6-42,6
    LH 3,98 mIU/ml N: 1,7-8,6

    I wszystko jasne! Wątpliwości już żadnych nie mam!:)

    Muszę teraz popracować jeszcze nad estradiolem - dużo za duży. Chcę go utrzymać na poziomie ok. 30 pg/ml.

    Jest jeszcze jeden problem. Wielkość moich jąder - zmniejszyła się już dość znacząco! Czy to możliwe, że już po tygodniu? Nie ściemniam - znam rozmiar swoich jąder i jestem pewny, że sie zmniejszyły. Nie spodziewałem się takiej szybkiej reakcji z ich strony.

    W tych okolicznościach tym bardziej uzasadnione jest już w 2. tygodniu włączenie HCG. Wiem, że większość tu obecnych z tym się nie zgodzi. OK, rozumiem. Ale czytałem wiele for angielskojęzycznych, wiele artykułów i badań - wydaje się, że jest to dość popularny i uzasadniony protokół stosowania HCG. A desensytyzacji nie ma co się obawiać przy tak małych dawkach.

    To samo z AI - tutaj raczej z tego co obserwuję nie praktykowane. Na forach anglojęzycznych - to już chyba podstawa. Spróbuję z Arimidexem dawką 0,5 mg ed - zobaczę o ile spadnie mi estradiol.

    Spodziewam się krytki z waszej strony dotyczącej HCG i AI - ale chętnie podyskutuję, zawsze mogę jeszcze coś zmienić, posłuchać bardziej doświadczonych.

    Tymczasem jeszcze krótkie pytanie: czy to normalne, że miejsce po iniekcji propa pobolewa (bo nie jest to jakiś duży ból) jeszcze przez 2-3 dni?

    Pozdrawiam
    • 0

    #2
    ~Gieksiarz

    ~Gieksiarz

      Super spamer

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8142 postów
  • Wiek: 48
    • Płeć:b/d
    ja bym proporcje odwracał prop 100mg ed arimidex 0,25eod chcesz robić cedukcje jak dobrze rozumiem .
    100mg eod do proporcji 0,5 arimidexu całkowicie zablkujesz estrogen, pomijajacżenie beziesz miał przyrostów to profil lipidowy będzie w fatalnym stanie a rimidex dopiero jak sie rozbuja to zobaczysz samopoczucie przy tak małej dawce testosteronu przy 700mg testa week
    arimidex 0,25eod to i tak pójdzie sucho często tak robiłem przed pct,


    Zamknąłem twój temat bo mi się tez nie otwierał.
    • 2

    #3
    Flown

    Flown

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 26 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Masz rację. Przesadziłem chyba trochę z dawką Arimidexu - zmniejszę dawkę, zmniejszę częstotliwość. Szczególnie, że ten AI nie jest taki do końca bezpieczny.
    Za 2 tyg zrobię badania i zobaczę jak się mają sprawy. Dzięki!
    • 0

    #4
    Adramel

    Adramel

      KFD Silver

    • Bez aktywacji
    • PipPipPipPip
    • 940 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Lata
    Z tymi jajkami to sobie wkręcasz. Po prostu wczesniej nie macałeś ich tak często jak teraz. Dopiero po 2 tygodniach rozpoczyna się obumierania komórek w jajkach a pierwsze wizualne oznaki atrofii raczej nie pojawiają się wczesniej niż po 6-10 tygodniach. Tym bardziej że masz jeszcze wysoki poziom LH. Wiec jajka jeszcze pracują.
    Oczywiście nie neguje używania HCG. Małe dawki przez cały cykl zawsze się przydadzą. Możesz tez przedłużyć cykl o kilka tygodni jesli ciągle będe efekty.
    W mojej prywatnej opinii ładowanie propa codziennie po 100mg to przesada, szczególnie na pierwszy cykl. 100mg e2d to wystarczająco duża dawka.
    Flown możesz skrobnąć do mnie na priva?

    Edytowany przez Adramel, 27 luty 2012 - 14:30 .

    • 0

    #5
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Widze ze bardzo przejmujesz sie tym w sumie lajtowym cyklem ale to właściwie bardzo dobrze, lepiej pytac niz narobic sobie kłopotów. Kilka uwag z mojej strony.Po pierwsze troche jestem zaskoczony Twoimi wymiarami po czterech latach ćwiczeń.Albo cos poknociles w profilu albo cos robisz nie tak jak powinienes a w takim przypadku sam cykl nawet dopiety na ostatni guzik nie pomoze.Po drugie - jadra nie mogły sie skulic po tygodniu o czym nawet swiadczy wynik LH bedacy w granicach normy tzn ze nie jestes zablokowany a co za tym idzie jajka pracuja prawidłowo i o atrofii nie ma mowy, raczej sugestia i przewrazliwienie. Po trzecie nie bardzo rozumiem co wspólnego ma z tym wszystkim desensytyzacja? jest to wraz z technika implozywna rodzaj terapii behawioralnej stosowanej w zaburzeniach lekowych , a wiec cos pokreciłeś. Co do bólu po propie to właściwie kazdy prop troche pobolewa. Po któres tam, masz tendencje do łapania estro więc nie jestem pewny czy to HCG od drugiego tygodnia to dobry pomysł.HCG zwiekszy aromatyzacje a Ty bedziesz zwiekszał ari i powstanie błedne koło z mizernymi skutkami.Zamiast ari mozesz tez przemysleć ATD. Tyle moich uwag.Przemysl.Pozdro.
    • 1

    #6
    Flown

    Flown

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 26 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Z tym propem to póki co wystarczy mi 100 mg eod - i tak mam wrażenie, że to dużo - to jak się czuję w dzień po "strzale" mówi samo za siebie!:)

    Macie rację pisząc, że z tymi jądrami to za wcześnie na początek atrofii - mam po prostu wrażenie, że są mniejsze, a tego nie chce!

    Adramel: nie mam możliwości wysyłania PW.

    Orso: starałem się maksymalnie dobrze przygotować do swojego pierwszego cyklu. Spędziłem wiele miesięcy na lekturze różnych mniej lub bardziej wiarygodnych źródeł. Ale jak widać nie wszystkiego można się dowiedzieć, stąd moja obecność tutaj i wasza pomoc!:)
    Pisząc "desensytyzacja" dokonałem wolnego tłumaczenia z angielskiego i chodziło mi np. o to: "HCG-induced Leydig cell desensitization also called HCG induced LH receptor down regulation as a result of using too much hcg or for too long." Polski odpowiednik tego słowa może być inny.
    Pisałeś również, że HCG zwiększa aromatyzację…W jakim mechaniżmie? Może tylko dlatego, że zwiększa produkcję własnego testosteronu i tym samym zwiększa ilość całkowitego testosteronu? Gdzieś czytałem artykuł, w którym ktoś próbował udowodnić, że stosowanie w czasie cyklu HCG w małych dawkach wywołuje uwalnianie własnego testosteronu w ilości odpowiadającej 200 mg testosteronu podawanego z zewnątrz na tydzień.
    I o co chodzi z tym ATD? Nie mogę nic konkretnego o tym znaleźć w necie.
    • 2

    #7
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Najważniejszym zadaniem HCG jest przywrócenie prawidłowej reakcji jąder na endogenny hormon luteinizujący (LH). W wyniku długiej dezaktywacji zdolność ta może być bardzo upośledzona. Nawet przywrócenie prawidłowej sekrecji LH w takim wypadku nie doprowadzi do odpowiedniego wydzielania endogennego testosteronu. HCG pomaga także przywrócić jądra do prawidłowych rozmiarów, po tym jak doznały one lekkiej atrofii w wyniku długiego stosowania SAA. Wysoki poziom testosteronu wywołany właśnie przez HCG może powodować blokowanie prawidłowego funkcjonowania podwzgórza, dokładnie tak samo jak testosteron iniekcyjny. Ponadto wystąpić może zwiększony poziom estrogenów w wyniku stymulacji aktywności aromatazy w komórkach Leydinga. HCG zwiększa aktywność iAMP (regulator aktywności komórkowej), dlatego zdolność jąder do aromatyzowania androgenów pod wpływem HCG zwiększa się nawet kilkukrotnie. Odnośnie ATD to jest to inhibitor aromatazy dostępny w takich preparatach jak InhibitE , Indoplex DIM ale trudno dostac bo wykupuja jako dodatek do HRT .Wpisz w gogle ATD inhibitor aromatazy i znajdziesz. Odnośnie żle przetłumaczonego pojecia to juz kapuje ale takie sprawy w fachowym nazewnictwie sie często zdarzają.Cykl nie jest ciezki, zastosuj odpowiednie suplementy, nie przejmuj sie tak a wszystko bedzie dobrze. Daje Ci plusa za to że odpowiednio i nie chaotycznie lecz z rozmysłem przygotowujesz sie do ingerencji we własny organizm. Czytasz, pytasz , dociekasz, i tak własnie powinno być.Pozdrawiam
    • 2

    #8
    ~Gieksiarz

    ~Gieksiarz

      Super spamer

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8142 postów
  • Wiek: 48
    • Płeć:b/d

    Z tymi jajkami to sobie wkręcasz. Po prostu wczesniej nie macałeś ich tak często jak teraz. Dopiero po 2 tygodniach rozpoczyna się obumierania komórek w jajkach a pierwsze wizualne oznaki atrofii raczej nie pojawiają się wczesniej niż po 6-10 tygodniach. Tym bardziej że masz jeszcze wysoki poziom LH. Wiec jajka jeszcze pracują.
    Oczywiście nie neguje używania HCG. Małe dawki przez cały cykl zawsze się przydadzą. Możesz tez przedłużyć cykl o kilka tygodni jesli ciągle będe efekty.
    W mojej prywatnej opinii ładowanie propa codziennie po 100mg to przesada, szczególnie na pierwszy cykl. 100mg e2d to wystarczająco duża dawka.
    Flown możesz skrobnąć do mnie na priva?


    Tak dawka dobra na pierwszy ctykl zgoda tylko jak leci arimidex to dawka testa nawet 700mg na tydzień nie jest duża, albo cykl bez arimidexu albo więcej propka do dawki arimidexu.

    Odnośnie hcg wszystko już napisał Orso.
    • 0

    #9
    Flown

    Flown

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 26 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Przemyślę jeszcze te AI. Dzięki za info!

    Ciągnąc jeszcze sprawę estrogenów, mówi się, że zbyt niski poziom estrogenów na cyklu zmniejsza przyrosty. Czy chodzi tutaj tylko o przyrost związany z retencją wody czy przyrosty rzeczywistej tkanki mięśniowej? Jeśli chodzi tylko o wodę, to powiedzcie mi, jaki jest sens takiego "przyrostu" na cyklu skoro po cyklu ta woda i tak cała zejdzie? Czy taki obrzęk, bo tak należy to nazwać, wpływa w jakiś sposób na wzrost tkanki mięśniowej? Przyznam, że mnie osobiście nie interesuje takie przeładowanie wodą. Mam zresztą wrażenie, że i tak już po ponad tygodniu cyklu jestem przełądowany wodą, co widać chociażby na mojej "opuchniętej" twarzy.
    Dlaczego tak bardzo unikacie zmniejszania poziomu estrogenów w czasie cyklu? Ja rozumiem sytuacje, kiedy tych estrogenów jest za mało - zab. lipidowe, zab. libido, samopoczucia. Ale gdyby tak utrzymać je w przyzwoitej normie? Czy to też zmniejszy przyrost suchej tkanki mięsniowej?
    • 0

    #10
    swierzy100

    swierzy100

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1335 postów
  • Wiek: 40
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Hoderlakowo Olbrzymie
    • Staż [mies.]: up
    jestes pewnie zalany on niedopracowanej diety ;)
    • 0

    #11
    Adramel

    Adramel

      KFD Silver

    • Bez aktywacji
    • PipPipPipPip
    • 940 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Lata
    Estrogeny w tkance miesniowej są kilkukrotnie bardziej anaboliczne niż testosteron. Dodatkowo wysoki poziom estro jest dodatnio skorelowany z IFG-1 i hormonem wzrostu. Oczywiście estro jest także b.anaboliczne dla tkanki tłuszczowej.
    Wszystko zależy czy masz tendencje do łapania fatu. Jezeli jesteś endo to powinieneś trzymać estro na niskim poziomie, bo możesz na cyklu zrobić więcej fatu niż mięsnia. Jeżeli jesteś ekto z wysoka wrazliwością na insuline nie masz co się martwić poziomem estrogenów, bo mało fatu ci przyjdzie, a potem będzie go łatwiej spalić.
    Co do HCG i estro... 20% estrogenów powstaje w jądrach, 80% to aromatyzacja w tkance tłuszczowej. Pracujące jądra wytwarzają dodatkowy testosteron (czytełem że szczuje się że jest to około 20-50mg na tydzień) który aromatyzuje, a do tego dochodzi jest estro które wyprodukują jajka.
    Moim zdaniem 700mg teścia tygodniowo to b.wysoka dawka jak na pierwszy cykl.
    Nie rozumiem też czemu na KFD proponuje się branie propa codziennie. Także okresu półtrwania są zaniżone.
    • 1

    #12
    Flown

    Flown

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 26 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Nie będę zakładał nowego tematu, nie chcę zaśmiecać forum swoimi wynurzeniami.

    Jestem już po 3 tyg. cyklu prop 100 mg eod.

    Wczoraj zrobiłem kolejne badania:

    T=1500
    E=42
    LH=0.6


    Od tygodnia przyjmuje Arimidex 0.25 e3d. Czy Waszym zdaniem powininen zwiększyć dawkę do eod lub ed? Obniżyć jeszcze poziom E? Czy na cyklu poziom estrogenów powininen być w normie? Ktoś chyba nawet na tutajszym forum pisał o większym znaczeniu stosunku T/E niż bezwzględnych wartościach E.

    Przyznaje, że czuje się mocno napompowany wodą - przybrałem w 3 tygodnie 4.5 kg! Czy to normalne? Twarz nieco spuchnięta, rekawiczki treningowe rozmiar większy, ciasne buty. Przejmować się tą wodą?

    Poza tym cykl jest ok, siła rośnie, ogólnie wygląd też jest coraz bardziej zadowalający:)
    • 0

    #13
    Flown

    Flown

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 26 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Jeszcze dla bajeru zamieszczam trzy print-screeny - taki laboratoryjny bonus!:)

    Załączone pliki

    • Załączony plik  T.png   14,57K   5 pobrań
    • Załączony plik  E.png   14,58K   2 pobrań
    • Załączony plik  LH.png   12,36K   2 pobrań

    • 0

    #14
    ~Gieksiarz

    ~Gieksiarz

      Super spamer

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8142 postów
  • Wiek: 48
    • Płeć:b/d
    nie zwiększaj arimidexu za bardzo obniżysz estrogen i IGF.
    • 0

    #15
    micek20

    micek20

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1086 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 74~
    to juz daj provion bez IA
    • 0

    #16
    Flown

    Flown

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 26 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata
    micek, dlaczego polecasz Proviron zamiast Arimidexu?
    • 0

    #17
    micek20

    micek20

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1086 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 74~
    nie obnizy igfu dlatego a proviron na rzezbie pprzydaje sie po co obnizac igf IA ? w jkim celu
    • 0

    #18
    Flown

    Flown

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 26 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata

    nie obnizy igfu dlatego a proviron na rzezbie pprzydaje sie po co obnizac igf IA ? w jkim celu

    NIe chcę oczywiście obniżać IGFu, tylko kontrolować stężenie estradiolu. Chyba z obawy przed gino. Poza tym nie bardzo odpowiada mi to przeładowanie wodą, pozorny przecież wzrost masy, który po cyklu i tak zejdzie. Nie chcę czuć się jak balon.

    Pogooglowałem trochę na temat Arimidexu i wpływu na IGF - rzeczywiście są info na temat zmniejszenia poziomu IGF o 18% wywołanym Arimidexem, głównie na innych forach. Ale znalazłem też badania gdzie udowodniono, że Arimidex nie wpływał na poziom IGF, a nawet zwiększał poziom IGF.

    Zdania są oczywiście jak zwykle podzielone, ale podyskutować zawsze można:)
    • 0

    #19
    micek20

    micek20

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1086 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 74~
    z dosiwadczenia wlasnego i innych obniza arimidex przyrost masy to co wiekszosc powie
    • 0

    #20
    Adramel

    Adramel

      KFD Silver

    • Bez aktywacji
    • PipPipPipPip
    • 940 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Lata
    Spadek IFG-1 jest zawsze związany ze spadkiem poziomu estrogenów. Więcej estro więcej IFG-1 i odwrotnie.
    Przyjęta strategia zalezy od tego jakiego typu jestes budowy. Czy masz tendencje do łapania fatu czy nie.
    Jeżeli łatwo łapiesz fat powinieneś zbijac estro, bo estrogeny są bardzo anaboliczne dla tkanki tłuszczowej. Możesz zyskac dużo masy ale prócz wody bedzie to dużo fatu. Po odstawieniu koksu woda spadnie, mięso spadnie(a czym wiecej estro pod koniec cyklu tym spadki większe), ale fat zostanie.
    Ale jeżeli jesteś ekto, czyli nie masz tendencji do tycia możesz smiało jechać na wysokim estradiolu. Co najwyżej zacznij zbijac estro na 2-3 tygodnie przed PCT.
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko