#1
Napisany 24 sierpień 2010 - 19:59

zawsze panierowalem jajko+ bułka tarta i smazyłem na oleju, ale nie wiem czy to tak zdrowo... Jest duża różnica? Jak wlasciwie powinienem poddawac to obróbce termicznej?
pozdrawiam.
Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
#2
Napisany 24 sierpień 2010 - 20:02

Możesz gotować, ale dla mnie gotowana pierś jest po prostu niedobra :P
Istnieje cos takiego jak teflon, kup i smaż bez tłuszczu
Możesz grillować
#3
Napisany 24 sierpień 2010 - 20:04

#4
Napisany 24 sierpień 2010 - 20:05

lepiej smażyć na oliwie z pestek winogrona.ja smaze na niewielkiej ilosci oliwy i nie dlugo :)
#5
Napisany 24 sierpień 2010 - 20:08

#6
Napisany 24 sierpień 2010 - 20:12

#7
Napisany 24 sierpień 2010 - 20:17

Zakup sobie patelnie grillową lub też zakup PAM.aha no ja np. mam tą tefnolową patelnie... i jak mam to zrobić? nie dodawać bulki tartej i jajka? tylko po prostu na ogniu polozyc patelnie i pierś? to nie spali się to :D? czy moze lekko olejem tylko posmarować leciutko?
#8
Napisany 24 sierpień 2010 - 20:17

#9
Napisany 25 sierpień 2010 - 08:55


co do autora teamtu: jak chcesz smażyc to wychlap pierś w jajku, nie dawaj bułki tartej itp
#10
Napisany 25 sierpień 2010 - 09:07

#11
Napisany 25 sierpień 2010 - 10:44

Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam.
Asto.
#12
Napisany 25 sierpień 2010 - 11:12

#13
Napisany 25 sierpień 2010 - 11:18


#14
Napisany 25 sierpień 2010 - 11:31

#15
Napisany 25 sierpień 2010 - 11:54

#16
Napisany 25 sierpień 2010 - 19:03

gotuje w wodzie i dodaje troche soli i wegety;p wg mnie dobry smak
ale zaraz mam jeszcze jedno pytanie, czy jak gotuje to wartosci odżywcze nie uciekają mi do tego rosołku który się robi z tej wody? bo białko to na pewno się nie traci?
proszę o szybką opinię kogos kto sie zna
pozdrawiam
Edytowany przez asto, 25 sierpień 2010 - 19:17 .
#17
Napisany 25 sierpień 2010 - 19:44

Sos chili (3 łyżeczki), ząbek czosnku, miód (3 łyżeczki), słodka papryka i trochę wody. Mieszałem to razem i polewałem mięso. Zostawiałem na jakieś 10 min. Do garnuszka (mam taki specjalny chyba z teflonu) trochę oleju rzepakowego (gdzies czytałem, ze jest tak zdrowy jak oliwa z oliwek) i chwilkę smażyłem po czym wlewałem marynatę i dusilem mieso. Smak - coś niewyobrażalnego :P
Myślę, że takie chwilowe smażenie a potem duszenie w marynacie jest lepsze od samego smażenia.
A co do 2 pytania, to można pózniej wsypać ryż tak żeby nasiąknął tym rosołkiem

#18
Napisany 30 sierpień 2010 - 16:33

#19
Napisany 31 sierpień 2010 - 19:17

Przede wszystkim drób w przeciwieństwie do wołowiny i "świniny" trzeba porządnie potraktować termicznie.
Zrób tak.
Nagrzej na maksa patelnię (niezależnie jaką, ale najlepsza jest miedziana, choć to rzadkość w domach)
Pierś dopraw (majeranek, zioła prowansalskie, czerwona papryka w proszku, odrobinę warzywka)
Wrzuć pierś na patelnię i po kilkunastu sekundach przewróć na drugą stronę (po ścięciu białka nie powinna przywierać). Po ok. 30 następnych sekundach podlej delikatnie wodą i duś.
Generalnie pierś ok.120-150 gramowa powinna się dusić jakieś 12-17 min.
PS. Daleko mi od wymądrzania się, ale nic poza "wyciągiem" z oliwek nie nazywa się oliwą, tylko olejem :P
pozdro
Edytowany przez michau1981, 31 sierpień 2010 - 19:19 .
#20
Napisany 31 sierpień 2010 - 19:27

0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników