Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pierś z kurczaka smażona czy gotowana?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
asto

asto

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 112 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: rok+/-
    Witam. Przez jakis czas juz stosuje diete az w pewnej chwili zacząlem sie zastanawiac czy pierś z kurczaka, którą jem 3razy dziennie powinienem gotowac czy smażyć.
    zawsze panierowalem jajko+ bułka tarta i smazyłem na oleju, ale nie wiem czy to tak zdrowo... Jest duża różnica? Jak wlasciwie powinienem poddawac to obróbce termicznej?
    pozdrawiam.
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    PLMOKN

    PLMOKN

      KFD Basic

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2539 postów
    • Płeć:b/d
    jajko, bułka itp to raczej słaba opcja
    Możesz gotować, ale dla mnie gotowana pierś jest po prostu niedobra :P
    Istnieje cos takiego jak teflon, kup i smaż bez tłuszczu
    Możesz grillować
    • 0

    #3
    zordzik

    zordzik

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 229 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:okolice Kołobrzegu
    ja smaze na niewielkiej ilosci oliwy i nie dlugo :)
    • 0

    #4
    -ARTUR-

    -ARTUR-

      Bóg spamu ;)

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 15266 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    Można smażyć na PAM-ie. Smażyć na patelni grillowej z dodatkiem przypraw z Galleo (nie zawierają benzoesanu sodu).

    ja smaze na niewielkiej ilosci oliwy i nie dlugo :)

    lepiej smażyć na oliwie z pestek winogrona.
    • 0

    #5
    zordzik

    zordzik

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 229 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:okolice Kołobrzegu
    dzis smazylem na oliwie z pestek winogrona..calkiem inny smak..i tak leje tylko kilka kropel doslownie, dla mnie to bez roznicy :)
    • 0

    #6
    asto

    asto

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 112 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: rok+/-
    aha no ja np. mam tą tefnolową patelnie... i jak mam to zrobić? nie dodawać bulki tartej i jajka? tylko po prostu na ogniu polozyc patelnie i pierś? to nie spali się to :D? czy moze lekko olejem tylko posmarować leciutko?
    • 0

    #7
    -ARTUR-

    -ARTUR-

      Bóg spamu ;)

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 15266 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    aha no ja np. mam tą tefnolową patelnie... i jak mam to zrobić? nie dodawać bulki tartej i jajka? tylko po prostu na ogniu polozyc patelnie i pierś? to nie spali się to :D? czy moze lekko olejem tylko posmarować leciutko?

    Zakup sobie patelnie grillową lub też zakup PAM.
    • 0

    #8
    volvoo

    volvoo

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 50 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Katowice
    • Staż [mies.]: 1x
    A wody nie masz w kranie? Sypiesz przyprawy podlewasz trochę wodą i się nie spali... Trochę trzeba myśleć i kombinować.
    • 0

    #9
    vader321

    vader321

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 536 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Podlasie:)
    • Staż [mies.]: 3
    ja gotuje kurczaka i wcale nie wybrzydzam %-)

    co do autora teamtu: jak chcesz smażyc to wychlap pierś w jajku, nie dawaj bułki tartej itp
    • 0

    #10
    izual

    izual

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1121 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Praszka
    • Staż [mies.]: 53
    rozgrzej patelnie i wody troche dodaj żeby sie nie przypaliło:) ja smażę na teflonie bez żadnych oliw, ewentualnie później polewam potrawę jak chce tłuszczy dostarczyć
    • 0

    #11
    asto

    asto

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 112 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: rok+/-
    Ok. Dziękuję za odpowiedzi ;-) Najpierw, co zrobię to spróbuję gotować, bo z tego co wiem to chyba jest to najzdrowsze, jak gotowane nie bedzie mi w miarę "wchodzić" to spróbuję w teflonem.
    Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam.
    Asto.
    • 0

    #12
    Microvsky`

    Microvsky`

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1007 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kęty
    • Staż [mies.]: (+)
    I pamiętaj o przyprawach :)
    • 0

    #13
    Shaddy

    Shaddy

      http://youtu.be/cOqua-Cny4g

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8565 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rybnik
    • Staż [mies.]: 20 !
    ja smażę bez panierki, w samych przyprawach na patelni. dodaje trochę zwykłego oleju kujawskiego %-)
    • 0

    #14
    asto

    asto

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 112 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: rok+/-
    tzn w jajku najpierw i pozniej jakie przyprawy dajecie? przy okazji się poradze, bo ja zawsze daje pieprz, sól i czasami takiej przyprawy do zupy bo fajnie pozniej smakuje ;-)
    • 0

    #15
    Microvsky`

    Microvsky`

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1007 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kęty
    • Staż [mies.]: (+)
    jak gotujesz to możesz do wody dodawać vegety tylko z umiarem :) ja dodawałem też kurkumy trochę albo curry. jak na teflonie smaże to daje chilli pieprz trochę soli, gałki muszkatołowej i łyżke octu jabłkowego ale to już jak kto woli
    • 0

    #16
    asto

    asto

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 112 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: rok+/-
    jednak zostaje przy gotowaniu;p smakuje mi znakomicie i zdrowiutko ;-)
    gotuje w wodzie i dodaje troche soli i wegety;p wg mnie dobry smak


    ale zaraz mam jeszcze jedno pytanie, czy jak gotuje to wartosci odżywcze nie uciekają mi do tego rosołku który się robi z tej wody? bo białko to na pewno się nie traci?
    proszę o szybką opinię kogos kto sie zna
    pozdrawiam

    Edytowany przez asto, 25 sierpień 2010 - 19:17 .

    • 0

    #17
    draqo

    draqo

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 326 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24
    Jakiś czas robiłem tak:

    Sos chili (3 łyżeczki), ząbek czosnku, miód (3 łyżeczki), słodka papryka i trochę wody. Mieszałem to razem i polewałem mięso. Zostawiałem na jakieś 10 min. Do garnuszka (mam taki specjalny chyba z teflonu) trochę oleju rzepakowego (gdzies czytałem, ze jest tak zdrowy jak oliwa z oliwek) i chwilkę smażyłem po czym wlewałem marynatę i dusilem mieso. Smak - coś niewyobrażalnego :P

    Myślę, że takie chwilowe smażenie a potem duszenie w marynacie jest lepsze od samego smażenia.

    A co do 2 pytania, to można pózniej wsypać ryż tak żeby nasiąknął tym rosołkiem %-)
    • 0

    #18
    zordzik

    zordzik

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 229 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:okolice Kołobrzegu
    mam pytanko do tych co 'smażą' na patelni na wodzie.. dzis sprobowalem faktycznie fajnie wychodzi tylko troche szybko zastanawiam sie ile tego cycka meczyc na tej patelni? w tej wodzie on mi sie w 3-4 minuty scina i jest dobry, czy dluzej?
    • 0

    #19
    michau1981

    michau1981

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 67 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Września
    • Staż [mies.]: (36) 2
    Witam
    Przede wszystkim drób w przeciwieństwie do wołowiny i "świniny" trzeba porządnie potraktować termicznie.
    Zrób tak.
    Nagrzej na maksa patelnię (niezależnie jaką, ale najlepsza jest miedziana, choć to rzadkość w domach)
    Pierś dopraw (majeranek, zioła prowansalskie, czerwona papryka w proszku, odrobinę warzywka)
    Wrzuć pierś na patelnię i po kilkunastu sekundach przewróć na drugą stronę (po ścięciu białka nie powinna przywierać). Po ok. 30 następnych sekundach podlej delikatnie wodą i duś.
    Generalnie pierś ok.120-150 gramowa powinna się dusić jakieś 12-17 min.

    PS. Daleko mi od wymądrzania się, ale nic poza "wyciągiem" z oliwek nie nazywa się oliwą, tylko olejem :P

    pozdro

    Edytowany przez michau1981, 31 sierpień 2010 - 19:19 .

    • 0

    #20
    izual

    izual

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1121 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Praszka
    • Staż [mies.]: 53
    zioła prowansalskie dają rade jeszcze:)
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko