
#1
Napisany 29 czerwiec 2008 - 15:18

#2
Napisany 29 czerwiec 2008 - 15:28

#3
Napisany 29 czerwiec 2008 - 15:37

#4
Napisany 29 czerwiec 2008 - 15:40

#5
Napisany 29 czerwiec 2008 - 15:49

#6
Napisany 29 czerwiec 2008 - 15:52


#7
Napisany 29 czerwiec 2008 - 15:58


#8
Napisany 29 czerwiec 2008 - 16:38


moze jakis blad w tych tabelach jest.
#9
Napisany 29 czerwiec 2008 - 16:53

#10
Napisany 01 wrzesień 2009 - 19:37


Jak koledzy "kiedyś" zauważyłem, że kurczak grillowany lub nawet smażony ma o wiele więcej białka niż surowy . Niektóre źródła podają nawet do 30g.
Wydaje mi się, że to dlatego, że gdy kurczak jest grzany (smażony, pieczony, grillowany), to odparowywuje w nim część wody lub wytapia się trochę tłuszczu.
Bo jak inaczej wytłumaczyć ??
Temat stary i banalny, ale mało gdzie o tym piszą, a ten akurat nie rozwiązał wszystkich dylematów Peru i Grzesia...
Edytowany przez sztandi, 01 wrzesień 2009 - 21:06 .
#11
Napisany 01 wrzesień 2009 - 19:56

sztandi ale nawet jak wytopi się ten tłuszcz to z jakiej racji powstanie białko? Po prostu pierś się zawsze kurczy po obróbce i zmniejsza się waga. Ee ciężki temat :)
#12
Napisany 01 wrzesień 2009 - 20:54


#13
Napisany 01 wrzesień 2009 - 20:59

Smażona ma 30,42 g białka :O Ciekawe to jest, nie wiem czy to prawda, jeżeli tak to idealnie by było :D
sztandi ale nawet jak wytopi się ten tłuszcz to z jakiej racji powstanie białko? Po prostu pierś się zawsze kurczy po obróbce i zmniejsza się waga. Ee ciężki temat :)
Hehe jak masz 20g białka na 100g kurczaka, a nastepnie gdy odparuje woda bądź nawet wytopi się trochę tłuszczu, to zostaje Ci 20g białka na 70g kurczaka. A że skład podaje się zawsze na 100g to 20:70=28,5 g białka na 100g kurczaka.
I nawet gdy podsmażysz na odrobinie oliwy i tak jesteś do przodu pod względem protein

na 100g kurczaka świeżego mamy:
- 21,5 g białka
- 1,3g tłuszczu
- około 50g wody lub więcej (tak wody)
EDIT: Temat niby banalny ale niektórym sprawia on trudności


Edytowany przez sztandi, 01 wrzesień 2009 - 21:07 .
#14
Napisany 01 wrzesień 2009 - 21:55


Pozdro
#15
Napisany 01 wrzesień 2009 - 22:31

dobra stronka z wartościami rzeczy właśnie także po obróbce

http://www.nutrition...-products/703/2
pozdr
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników