Siemka. Chciałbym się zapytać o jedną rzecz a mianowicie chodzi o smażenie piersi z kurczaka.. Czysta taka pierś z kurczaka ma w sobie powiedzmy 1,5g tłuszczu (tyle uwzględniłem w swojej diecie), lecz każdy wie ze po usmażeniu na oliwie z oliwek tego tłuszczu jest sporo więcej (około15,5g). Teraz moje pytanie. Jak zrobiłem sobie tą dietkę, to czy te tłuszcze po usmażeniu też wliczam (czyli nie pisze w bilansie 1,5g tylko 15,5g)? Czy lepiej ogólnie usmażyć na pamie i będzie git? Proszę o opinie
#1
Posted 10 April 2013 - 11:12 AM

#2
Posted 10 April 2013 - 11:32 AM

#3
Posted 10 April 2013 - 11:35 AM

Skąd wiesz, że po usmażeniu zawartość tłuszczy wynosi 15,5g.? Osobiście jeśli smażę pierś z kurczaka to liczę wartości piersi + wartości ilości oliwy którą dodałem i uwzględniam to w diecie:D
#4
Posted 10 April 2013 - 12:07 PM

Uwzględniaj,ale proponujhe przyrządzać bez ingerencji tłuszczy.
Pomocny produkt:
http://sklep.kfd.pl/...340-p-1333.html
#5
Posted 10 April 2013 - 12:46 PM

Czemu na oliwie nie smażymy? kupię chyba ten pam, ale tak na przyszłość chcę wiedzieć..
#6
Posted 10 April 2013 - 13:08 PM

Z tego co się orientuje, to na olejach nierafinowanych tłoczonych na zimno (np. oliwa z oliwek extra vergine) nie należy smażyć, ponieważ podczas smażenia wydzielają się jakieś szkodliwe substancje. Na oliwach rafinowanych i z kolejnych tłoczeń można smażyć do temp. 210-220°C, powyżej tej temperatury wydzielają się substancje rakotwórcze.
#7
Posted 10 April 2013 - 19:22 PM

jw
najlepiej bez tłuszczu (na teflonie) lub na PAMie
#8
Posted 10 April 2013 - 22:46 PM

jak masz troche kasy, to polecam zainwestować w grilla elektrycznego ;d
#9
Posted 10 April 2013 - 23:34 PM

Kup sobie olej rzepakowy albo z pestek winogron. Tańsze od PAM.
#10
Posted 11 April 2013 - 09:12 AM

Ale Wy się boicie tych tłuszczy...normalnie dramat.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users