Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pieczeń z indyka i botwiny/szpinaku

- - - - - pieczeń szpinak lc low carb lowcarb białko

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
uzytkownik_189153

uzytkownik_189153

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 254 postów
Witam. Aby zrobić powyższy przepisy potrzebujemy:

-300g mięsa mielonego z indyka
-2 całe jajka
-pęczek botwiny świeżej/szpinaku(może być szpinak mrożony)
-pieczarki
-mąkę pełnoziarnistą
-sól, pieprz

1. Jeśli nie mamy zmielonego mięsa z indyka(zawsze lepiej kupić samemu i zmielić, wtedy wiemy co mielimy) trzeba będzie je zmielić na drobnym sitku(może też być mięso z cyców)
2.Myjemy pieczarki, kroimy bardzo drobno, następnie podsmażamy na dość ostrym ogniu aby dobrze je odparować(ja usmażyłem na dosłownie łyżce oleju, proponuje przykryć na początku pieczarki aby puściły wodę, następnie odkryć, dać większy ogień i smażyć do odparowania).Zostawiamy do ostygnięcia.
2,a) Jeśli nie chce nam się kroić, smażymy całe i przestygnięte wrzucamy do maszynki do mielenia.
3. Botwinę lub świeży szpinak DOKŁADNIE MYJEMY(jest tam pełno piachu) następnie parzymy w garnku z wrzątkiem(wrzucamy szpinak/botwinę na wrzątek, czekamy dosłownie 1 minutę i odcedzamy
4,a)Kładziemy nasz posiekany szpinak/botwinę na sitko i dusimy co sił. Chodzi o to aby odcisnąć jak największą ilość wody!
4. Rozdrabniamy botwinę/szpinak, tutaj jednak proponuję pokroić, aby dokładnie zaznaczyć obecność tego składnika.
5. Wszystko łączymy (mięso, pieczarki, botwinę/szpinak), dodajemy 2 jajka(dla sklejenia) oraz przyprawy. Można dodać jeszcze ząbek czosnku/czosnek w proszku.
7. Nadajemy konsystencję mąką, nie może być za rzadkie, mu mieć konsystencje gęstej masy mielonej.
8. Możemy formować kotleciki i smażyć na patelni, ja jednak polecam wrzucić to na posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180stopi, piec koło 30-40 minut


Pieczeń na ciepło nadaję się jako posiłek obiadowy(do tego wiadomo ryż, a także dobrym dodatkiem będzie sos czosnkowy)po przestygnięciu można śmiało ciąć w plastry i robić kanapki z chlebem.

BTW z mięsa, jajek, 5ml tłuszczu potrzebnych do usmażenia pieczarek
69 białek
16g tłuszczy
śladowe ilości węglowodanów

Wartość kaloryczna na całą taką pieczeń(bez szpinaku i mąki)
420 Kcal

Załączone miniaturki

  • Zdjęcie0101.jpg

Edytowany przez Szymen1948, 13 czerwiec 2011 - 18:00 .

  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego: