
#1
Napisany 06 wrzesień 2009 - 19:24

W niedzielę byłem na urodzinach mojej ciotki i strasznie posmakowała mi papryka w occie. Wpadłem na pomysł, że skorzystam z sezonowych cen i zrobie sobie kilka słoikow na własny uzytek. Prosze Was w związku z tym o przepisy, które pomoga mi ziścić mój plan

#2
Napisany 07 wrzesień 2009 - 09:49

Co roku przygotowuje taką papryczkę;
7 kg papryki
czosnek
chrzan
zielony koperek
Do zalewy:
4 l wody
3/4 l octu 10%
4 łyżki soli
4 łyżki cukru
pieprz
ziele angielskie
gorczyca
liście laurowe
Oczyszczona z nasion paprykę kroimy na 8 części i parzymy przez 2 minuty. Z podanych skladników gotujemy zalewę, który nastepnie studzimy. Papryke układamy w sloikach, do każdego dodajemy ząbek czosnku, kawalek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy paprykę zalewą i do wierzch wlewamy lyzeczkę oleju. Gotowe słoiki pasteryzujemy 15 minut, Gotowe!!
7 kg papryki
czosnek
chrzan
zielony koperek
Do zalewy:
4 l wody
3/4 l octu 10%
4 łyżki soli
4 łyżki cukru
pieprz
ziele angielskie
gorczyca
liście laurowe
Oczyszczona z nasion paprykę kroimy na 8 części i parzymy przez 2 minuty. Z podanych skladników gotujemy zalewę, który nastepnie studzimy. Papryke układamy w sloikach, do każdego dodajemy ząbek czosnku, kawalek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy paprykę zalewą i do wierzch wlewamy lyzeczkę oleju. Gotowe słoiki pasteryzujemy 15 minut, Gotowe!!
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników