hipoglikemia.... wiesz że na przekór weglowodany tez mogą ją wywołać ?
Widzę,że orientujesz się o roli tłuszczu w spowalnianiu trawienia, a nie wiesz,że tłuszcz spowalnia również uwalnianie węglowodanów do krwiobiegu ograniczając wyrzut insuliny i zapobiega dzięki temu stanom hipoglikemii? Glukoza jest równomiernie i stopniowo uwalniana do krwiobiegu. Z białkiem może być ten problem (aminokwasy ketogenne),że skutkują wyrzutem insuliny, po pewnym czasie poziom glukozy i insuliny się obniża,wątroba zaczyna uwalniać zapasy glikogenu,szczególnie w nocy (przy oksydacji ~5g/h glukozy) ,aby z rana osiągnąć poziomy 70mg%/dl (pierwsze oznaki głodówki). Dodatkowo skrobia ma taki cudowny mechanizm,który skutkuje stopniowym uwalnianiem glukozy. Dekstryny,maltoza (jama ustna)---> glukoza (jelito cienkie)--->wątroba. Nie ma się co tak spinać. Rozwiązanie białko tłuszcz jest odpowiednie dla ludzi z zaburzeniami metabolicznymi w rodzaju 100cm w pasie. Dla osób szczupłych lepszym rozwiązaniem są węglowodany z tłuszczem
-dieta tluszczowa mała ilość węglowodanów 20-40 i 20-50g tłuszczy na przykład
-dieta węglowodanowa 50-100g węglowodanów i 10-30g tłuszczy rozpisane w bilansie dobowym
W czasie snu znaczącą rolę odgrywają procesy anaboliczne/regeneracyjne na ten przykład układu nerwowego dlatego węglowodany, z których mogą powstać
-cholesterol, hormony steroidowe
-energetyczne kwasy tłuszczowe
- glikogen
-aminokwasy endogenne
- tlen idealnie sprawdzą się jako bodziec anaboliczny na sen . :D
Edytowany przez Noobik, 06 lipiec 2013 - 18:53 .