Skocz do zawartości

Zdjęcie

Orzechy jako (prawie) jedyne źródło tłuszczy?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
zgbartez

zgbartez

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 9 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 6

    Witam

     

    Jak w temacie czy orzechy mogą być przeważającym źródłem tłuszczy w diecie? Kiedyś coś się mi obiło o uszy że orzechy to tylko 7 dziennie... Oczywiście oliwa czy olej lniany będzie gościł, ale w 3-4 posiłkach będą to orzechy (po 40-50g na posiłek) włoskie, nerkowca i migdały. 


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
    Orzechy włoskie i oliwa z oliwek , [Dieta na mase] | Bardzo prosze o poprawienie mojej diety :-) , ActivLab Mass UP | Jakość , Trening dla początkującego | jako, ze niewbie, to pytania mogą być słabe... , Efedryna - źródło i stosowanie

    #2
    aider94

    aider94

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 472 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Płock
    • Staż [mies.]: 5 lat

    Jeśli chodzi o najlepsze źródło tłuszczy, to zdecydowałbym się na olej kokosowy nierafinowany, żółtka jaj lub smalec wolno topiony. Mają one najkorzystniejszy stosunek tłuszczy i są pochodzenia zwierzęcego.


    • 0

    #3
    zgbartez

    zgbartez

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 9 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 6

    O właśnie, zapomniałem o żółtkach. Tylko średnio mi się chce jeść kilka razy dziennie jajka, tak samo jak polewać tymi olejami warzywa. O wiele bardziej wole zjeść orzechy, które uwielbiam, a przeecież one również są bardzo dobrymi źródłami tłuszczu, co nie ? :-)


    • 0

    #4
    aider94

    aider94

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 472 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Płock
    • Staż [mies.]: 5 lat

    Są dobre, ale mają też swoje wady np. mają niekorzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ze znaczną przewagą tych drugich. Skup się na tłuszczach zwierzęcych typu żółtka jaj lub smalec lub jeśli Cię stać zakup olej kokosowy nierafinowany, który też jest bardzo smaczny i ma ogrom innych zalet.


    • 1

    #5
    zgbartez

    zgbartez

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 9 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 6

    hmm, no ok, teraz troche poczytałem więcej o stosunku omega-3 do omega-6 i masz rację, dzięki :) A jeśli chodzi o olej kokosowy, chodzi ci że wlewać do sałatek, czy do smażenia? Kiedyś kupowałem i był on w stałej formie, czy go się jakoś rozpuszcza? :-)


    • 0

    #6
    aider94

    aider94

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 472 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Płock
    • Staż [mies.]: 5 lat

    bo on ma stan skupienia stały w temperaturze pokojowej, możesz dodawać go do posiłków. Tylko pamiętaj smaż na rafinowanym, a do posiłków daj nierafinowany - to ważne.


    • 0

    #7
    madox~

    madox~

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2010 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa / Ostrowiec Św.
    • Staż [mies.]: 60

    Akurat olej kokosowy to w większości tłuszcze nasycone, także jeśli chodzi o proporcje tłuszczów to nie są idealne, ale w połączeniu z oliwą będą dobrym źródłem.


    • 1

    #8
    AniaJLover

    AniaJLover

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 305 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Puławy
    • Staż [mies.]: 5

    ja jesli chodzi o tłusszcz trzymałabym się smalcu, oleju kokosowego ew. oliwy z oliwek... A orzechy to jako przekąska np. do szkoły możesz sobie garść wziąć. I jeszcze tłuste mięso jest dobre 


    • 0

    #9
    Diegoo

    Diegoo

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4570 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Paryż
    • Staż [mies.]: 4
    Olej kokosowy przed podaniem np na sałatkę najlepiej rozpuścić w szklance wstawiając na kilkanaście minut do ciepłej wody, jeśli ten olej w stanie stałym. Dodam, że rafinowany trudniej jest rozpuścić, próbowałem z chyba 5x przez długi czas, i szlak mnie trafił,zostawilem i nie rozpuszczalem i jeszcze rafinowany na patelni teflonowej może przypalac potrawy.

    Polecam nierafinowany, ma zapach, smak, nie przypala i nadaje się do smażenia długotrwałego, ma wysoki punkt dymienia, chyba nikt nie smaży przez 20 minut czy dłużej.

    Do smażenia idealnie albo olej kokosowy nierafinowany, smalec wieprzowych, tłuszcz gęsi/kaczy, lol wolowy bądź masło klarowane.

    Jak woli to niech używa oleju kokosowego rafinowanego, chociaż jest tańszy.

    Jak biegasz, jeździsz na rowerze, plywasz etc to tętnicze masz bardzo, bardzo szerokie, i nie ma obaw, że ci się one zwęża i wapń skostnieje na nich, czy omega6 bądź tłuszcze trans po przyklejają się i je ci zablokuje i będziesz potrzebowal pomocy lekarza.

    Można znaleźć w pewnym źródle, że olej kokosowy nie jest dobrym źródlem tłuszczu, tzn jest nie zdrowy. Jest nawet wytłumaczenie dlaczego. Lecz ja uwazam, że warto go stosować.

    Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka


    • 1

    #10
    zgbartez

    zgbartez

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 9 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 6

    dzęki, więc jutro lece po olej kokosowy i zobaczymy czy na nim pociagne, jeśli chodzi o tłuszcz w diecie :-)


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko