Skocz do zawartości

Zdjęcie

Orzechowo-kokosowy deser twarogowy

* * * * * 2 głosów orzechowo kokosowy deser twarogowy ser biały yoshimu na noc low carb twaróg

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Yoshimu

Yoshimu

    KFD Gold

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9645 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2lata+

    *
    POPULARNY

    Witam,
    Bardzo prosty w wykonaniu deser z twarogu, wręcz idealny na noc, tak aby go zjeść przy jakimś filmie :)
    Jest to inna wariacja ptasiego mleczka, lecz tym razem proteinowo-tłuszczowa.

     

    2013-07-26 23.23.33.jpg


    1. Przykładowe proporcje:
    - 150g twarogu
    - 150ml wody
    - 5g żelatyny
    - 20-40g masła orzechowego
    - 20-40g wiórek kokosowych

    - 4-6 tab słodzika

     

    Ilość masła orzechowego i wiórek kokosowych zależy od potrzeby na kaloryczność w danym posiłku.
    To samo tyczy się twarogu:  trzeba więcej białka? To dodajesz trochę więcej twarogu, wody, i żelatyny.

     

    2. Wartości odżywcze* :

    40g Białka

    10g Węglowodanów
    35g Tłuszczy

    520 kcal
     

    *dla 30g wiórek i masła arachidowo-migdałowego (domowej roboty). Żelatyny nie uwzględniałem.

     

    3. Przygotowanie:

    1. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że najlepiej robić takie coś na kilka dni = kilka porcji. Rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny we wrzątku. Przykładowo ja rozpuszczam 20g żelatyny w 200ml wrzątku. Do tego roztworu również wrzucam słodziki. Następnie wszystkie pozostałe składniki wrzucam do miski i wstępnie mieszam łyżką. 

    Spoiler

     

    2. Gdy już widzimy, że żelatyna nam się rozpuściła, zalecam ją schłodzić - włożyć kubek do garnka z zimną wodą i odczekać chwilę. W tym czasie - zaczynamy miksować/blenderować naszą masę ~~1min, tak aby tylko wymieszać ze sobą składniki.

    Spoiler

     

    3. Gdy już żelatyna nie będzie gorąca, dolewamy ją do naszej masy i dokładnie mieszamy, aż się połączy żelatyna z masą. Masa ma nie być jednolita, własnie fajne są takie małe kawałki twarogu po schłodzeniu. Następnie (jeśli robiliście na kilka porcji) rozlewamy ją równomiernie do miseczek.  

    Spoiler

     

    4. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia. (jeśli "na szybko" to do zamrażalnika i po 2-3h deser nadaje się do jedzenia). Przed zjedzeniem wkładamy naczynie z deserem do bardzo ciepłej wody na jakieś 20-30s. Po tym czasie masa na ściankach się rozpuści i będzie można "wyjąć" na talerz. Wystarczy walnąć ze 2x ręką w miskę, a następnie przykryć talerzem, obrócić i "machać" aż wyskoczy %).
    Również polecam opcję lekko zmrożoną. A mianowicie włożyć na jakieś 1-2h do zamrażalnika przed zjedzeniem. Można wcześniej przekroić/ pokroić / posypać cynamonem jak to widać na zdjęciach.

    Spoiler

     

    ŻYCZĘ SMACZNEGO 


    • 26

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Prof.PompA

    Prof.PompA

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 278 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Katowice
    • Staż [mies.]: 26

    Kilka dni temu zrobiłem dokładnie takie samo cudo wzorując się z twojego wcześniejszy przepisu. Jednak jeszcze do tej masy polecam wrzucić z 2 serki homogenizowane. Dodatkowe 15-20 B +  Troche węgli.   A deser o wiele bardziej smaczniejszy. :))


    • 0

    #3
    SzymsonNn

    SzymsonNn

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 750 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    • Staż [mies.]: 48

    10g Węglowodanów (22g bez miodu)   :KFD:  wtf ;D??

    Chyba jakiś błąd ;P


    • 0

    #4
    nevereve

    nevereve

    • Nowi na forum
    • PipPip
    • 71 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna

    Pewnie kopia szablonu :)

    Mój się właśnie stęża.  %)


    • 0

    #5
    Mroowek

    Mroowek

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3908 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 10

    Mniam Mniam ;d


    • 0

    #6
    adkens

    adkens

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20376 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna

    jak zawsze łapa do góry :D 


    • 0

    #7
    anony

    anony

    • KFD pro
    • PipPip
    • 106 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: ▐╥──╥▌

    Ja do jednego twarogu dodaje pół paczki galaretki owocowej - wtedy dopiero jest niebo w gębie


    • 0

    #8
    Yoshimu

    Yoshimu

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2lata+

    10g Węglowodanów (22g bez miodu)   :KFD:  wtf ;D??

    Chyba jakiś błąd ;P

     

    ewnie kopia szablonu :)

    Mój się właśnie stęża.  %)

    Dokładnie tak :D


    • 0

    #9
    zenT

    zenT

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 940 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łódź

    Powiem krótko - M.N.I.A.M :brawo:


    • 0

    #10
    Kyrten

    Kyrten

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 272 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 4x

    Wygląda smakowicie :brawo:. Sam twaróg z cukrem już mi zaczyna coraz gorzej smakować, więc na pewno skorzystam.


    • 0

    #11
    Hawajczyk

    Hawajczyk

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 853 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 3 lata

    Dawałeś kiedyś podobny przepis już ;)

    A jak głupi kiedyś jadłem suchy twaróg zapijając wodą + do tego łycha masła  %)


    • 0

    #12
    Yoshimu

    Yoshimu

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2lata+

    zgadza się, ptasie mleczko, dlatego napisałem, że to alternatywa ;D ale tamto bylo B+WW :D


    • 0

    #13
    nevereve

    nevereve

    • Nowi na forum
    • PipPip
    • 71 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna

    W gwoli upewnienia się. Dajesz 20 g żelatyny i 200 ml wody/wrzątku na 500 g twarogu, 30 g masła i 30 g wiórek? 
    Pytam, bo zrobiłem najpierw jedną porcję i mi posmakowało, więc chcę zrobić na zapas. :)


    • 0

    #14
    Yoshimu

    Yoshimu

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2lata+

    90g masła i 90g wiórek i około 15słodzików, i do tego jeszcze około 400ml zchłodzonej wody - np gazowanej (czy to coś zmienia - raczej nie xD)

     

    Czyli 1 porcja u mnie w diecie to:
    165g twarogu

    7g żelatyny

    30g masła

    30g wiorek

    200ml wody

    4-6 słodziki

     


    • 0

    #15
    nevereve

    nevereve

    • Nowi na forum
    • PipPip
    • 71 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna

    Ok. Tak myślałem właśnie o potrojeniu pojedynczej porcji, ale te 200 ml wody mnie zmyliło. %)

    Dzięki


    • 0

    #16
    svendk

    svendk

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 268 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: Inf

    Podoba mi się ten deserek. Z chęcią zjem. Pozdro ;)


    • 0

    #17
    bandzior93

    bandzior93

      Fit&Strong Direction, Strength & Conditioning Coach

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 10510 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Oleśnica/ Wrocław / Poznań

    Hey z tą wodą to - wlewasz z żelatyną + do masy 200 ml ?

    czy do samej żelatyny ? 


    • 0

    #18
    Yoshimu

    Yoshimu

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2lata+

    Hey z tą wodą to - wlewasz z żelatyną + do masy 200 ml ?

    czy do samej żelatyny ? 

    Dla jasności tam w opisie robiłem na 3 porcje. 
    w 200ml rozrobiłem żelatynę. Ale można i w 100, a nawet w całej wodzie, ale musi to być wrzątek. Tylko nie ma sensu tyle wody grzać, żeby potem schładzać :)
    Łącznie na 3 takie desery, ja daje około 500-600ml wody i 15-20g żelatyny:) no i pozostałe składniki pomnożone przez 3 :)


    • 0

    #19
    adkens

    adkens

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20376 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna

    to zależy też jaką gęstość chcemy,gdy damy mniej żelatyny lub więcej wody to nie będzie aż taka zwarta konsystencja , możemy wtedy otrzymać coś w stylu pianki


    • 0

    #20
    Spinpl

    Spinpl

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów

    Twaróg chudy ?


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko