Cześć,
Bardzo prostu przepis na smaczny omlet, idealny na pożywne śniadanie.
Ilość węglowodanów jest minimalna, wiec idealnie się sprawdza na diecie opartej na tłuszczach .
Taki 1 posiłek nasyci nas na kilka dobrych godzin.
1. Składniki*:
- 2 jaja
- 80g sera żółtego pełnotłustego (ja użyłem goudy)
- 40g boczku lub innej wędliny, mięsa czy kiełbasy
- 5g masła
- 1 nieduża cebula
- opcjonalnie - świeże warzywa takie jak pomidor, papryka, podduszone pieczarki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
*w tych proporcjach chciałem aby proporcje B:T wynosiły około 2:3
2. Wartości odżywcze*:
40g Białka
05g Węglowodanów
60g Tłuszczy
700 kcal
3. Przygotowanie:
1. Kroimy boczek i cebulę w kosteczkę w kosteczkę. Wrzucamy to na rozgrzaną patelnię, przykrywamy, aby cebula się lekko poddusiła i w między czasie boczek lekko podsmażył. jajka rozpaćkujemy widelce, a ser żółty kroimy w cienkie plastry bądź trzemy na tarce.
Doprawiamy jajka solą, pieprzem. A ser żółty posypujemy papryką i ziołami.
2. Boczek z cebulką powinien się smażyć 3-5min (co jakiś czas mieszając) - wtedy jest idealny. Dodajemy masło - dopiero teraz, bo masło szybko się pali - mieszamy całość i staramy się rozprowadzić boczek i cebulkę równomiernie na patelni. A następnie wlewamy rozpaćkane jajka. Smażymy pod lekkim przykryciem, aby ładnie się ścięło. Przewracamy na drugą stronę i po 1min smażenia kładziemy żółty ser na 1dnej połówce omlety (Jeśli mamy jakieś warzywa to własnie tutaj je dajemy i przysypujemy serem). Następnie składamy omlet na pół i chwilę jeszcze podsmażamy z obu stron aby ser się rozpuścił.
Można jeszcze wymieszać wiórki serowe z jajkiem i usmażyć jednolity omlet - kto co woli :) Dla mnie znacznie lepsza ta 1sza opcja
3. Nakładamy na talerz i gotowe.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Edytowany przez Yoshimu, 20 listopad 2013 - 19:13 .