Skocz do zawartości

Zdjęcie

Omlet ryżowy z waniliową masą bydyniową

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
strong-girl

strong-girl

    Na KFD prawie jak w domu ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1965 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Olsztyn

    OMLET

    składniki:
    2 jaja
    1 białko
    60g mąki ryżowej (może być też inna)
    opcjonalnie aromat do ciast
    szczypta proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do ubitych już białek dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia (+ ewentualnie słodzik) i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 5 min pod przykrycie, potem odwracamy placek na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minutki.

    MASA BUDYNIOWA

    składniki:
    20g skrobi ziemniaczanej
    15g odżywki białkowej, u mnie waniliowa, ale może być jakikolwiek inny smak
    opcjonalnie aromat do ciast
    2 szklanki wody

    wykonanie:
    1,5 szklanki wody wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. W pozostałej 0,5 szklanki wody rozpuszczamy skrobię i odżywkę. Kiedy woda się zagrzeję wlewamy rozpuszczoną skrobię i odżywkę do garnka ciągle mieszając. Masa powinna po paru sekundach zacząć gęstnieć i uzyskać konsystencję budyniu.

    UWAGI:
    Do zrobienia masy budyniowej można zamiast wody użyć mleka; dodać łyżkę masła i/lub żółtko jaja.

     

    omlet.jpg

     

    WARTOŚCI ODŻYWCZE:
    520kcal
    34g białka
    13g tłuszczu
    67g węgli


    • 2

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko