Skocz do zawartości

Zdjęcie

Olej rzepakowy

- - - - - olej rzepakowy omega oliwa oliwek

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Massive`

Massive`

    Extreme Bodybuilding

  • Mod Ogólny
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 63863 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Od pewnego czasu poszukiwałem alternatywy dla oliwy z oliwek,ponieważ jak wiemy zaw. znaczącą przewage kwasów omega-9,a my powinniśmy dążyć do wyrównia proporcji kwasów tłuszczowych omega 3-6-9.
    Po przeczytaniu kilku art. natknąłem się na olej rzepakowy tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia.

    Rzepak jest pięknie nazywany "oliwką północy". Dlaczego? Otóż: cechą charakterystyczną oliwy z oliwek jest bardzo wysoka zawartość korzystnych kwasów jednonienasyconych, a olej rzepakowy jest pod tym względem olejem najbliższym.
    Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych. Oto powody, dla których cieszy się taką opinią:
    1.Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe, więc im ich mniej, tym lepiej. A olej rzepakowy zawiera ich najmniej.
    2.Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych, bo organizm ludzki ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Oliwa z oliwek zawiera ich bardzo mało. Za bardzo ważny czynnik uważa się odpowiedni skład tych kwasów, przede wszystkim stosunek ilościowy kwasu linolowego do linolenowego, przy czym tego drugiego spożywa się za mało. A olej rzepakowy zawiera najwięcej oleju linolenowego..

    Olej rzepakowy jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A,E,D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

    Wyprodukowanie i wprowadzenie do produkcji odmian podwójnie ulepszonych doprowadziło do wyeliminowania z nasion rzepaku niepożądanego kwasu erukowego. Został zmieniony skład kwasów tłuszczowych. Zwiększyła się obecność kwasu oleinowego, który w organizmie ludzkim odpowiada za obniżenie szkodliwej frakcji cholesterolu we krwi (LDL) i podwyższenie obecności cennej formy tj. cholesterolu (HDL). Bezerukowy olej rzepakowy zawiera kwasy linolowe i linolenowe, stanowiące prekursory witaminy F w ilościach zabezpieczających zapotrzebowanie organizmu ludzkiego.

    Olej rzepakowy doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych "na zimno" skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie nasilając wydalanie złego cholesterolu (LDL). Reguluje przemianę materii. Badania wykazały, że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów.


    Zawartość kwasów tłuszczowych:
    olej rzepakowy ------ oliwa z oliwek
    JKT 61% ---------- 75% (jednonienasycone kwasy tł.)
    WKT omega-3 11%--------------- 1% (wielonienasycone kwasy tł.
    WKT omega-6 21% ----------- 9% (wielonienasycone kwasy tł.)
    NKT 7% --------------15% (nasycone kwasy tł.)

    Jak widać warto zastanowić się nad urozmaiceniem źródeł tłuszczu właśnie o olej rzepakowy tłoczony na zimno.


    Obecnie zaopatruje się w produkt firmy vita d'or.Atrakcyjna cena jest dodatkowym atutem na korzyść oleju rzepakowego.

    Dodany obrazek
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    wodzu999

    wodzu999

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 366 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    Ostatnio (hmm, może i nie ostatnio ;d) w jakimś magazynie kulturystycznym czytałem porównanie oliwy z oliwek i rzepakowego oleju i "oliwa północy" wypadła bardzo dobrze. Dobry substytut.
    • 0

    #3
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    To raczej oliwa z oliwek może być substytutem dla oleju rzepakowego..
    Ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i jak dowiedziono naukowo wiedzie prym w dziedzinie olejów.
    U mnie w kuchni gości już bardzo długo-idealny do sałatek i mini dressingów-ale również dobrze komponuje się z mięsami.
    Dodany obrazek
    • 0

    #4
    jasju

    jasju

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1861 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: 2
    ale jak to jest, bo sie nie lape (moze bo blondyn) czy mozna smialo zastepowac oliwe z oliwek na olej rzepakowy ??
    • 0

    #5
    Seba93

    Seba93

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1227 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Żary/Lubuskie
    • Staż [mies.]: 14
    Przecież w każdym poście( praktycznie co 2 zdanie :D) jest napisane, że jest to alternatywna dla oliwy z oliwek, czyli można %)
    • 0

    #6
    Lukmour

    Lukmour

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1977 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 48

    Przecież w każdym poście( praktycznie co 2 zdanie :D) jest napisane, że jest to alternatywna dla oliwy z oliwek, czyli można %)

    Malo tego - w temacie jest napisane. %)
    • 0

    #7
    jasju

    jasju

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1861 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: 2
    no ale ja poprostu nie wiedzialem czy docelowo chodzi ze mozna dodac ten olej i pic na zmiane z oliwa z oliwek czy mozna zastapic, teraz kumam i dzieki)
    • 0

    #8
    1993robert

    1993robert

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 17 postów

    Ja nie polecam oleju rzepakowego, a tutaj filmik z argumentami:


    • 0

    #9
    Ventos

    Ventos

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 17 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    • Staż [mies.]: ~8
    Doczepię się przy okazji. U mnie w domu króluje "rafinowany olej rzepakowy" z biedronki (mieszkam z mamą). W ciągu dnia zwykle unikam smażenia, od niedawna mam grill elektryczny i polecam :) ale co rano jakoś trzeba zrobić omleta z owsianych i jajek i na łysej patelni bardzo dobrze się go robi na tym oleju...
    Powiedzcie mi czy to jest syf i powinienem się zaopatrywać w coś innego? A jak już smażę to na czym najlepiej? Może do omletów lepiej zainwestować w dobrą patelnię teflonową?
    • 0

    #10
    MrJoker

    MrJoker

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 470 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Górny Śląsk
    • Staż [mies.]: Rośnie

    niema to jak odswiezenie tematu po 5 latach :D hah, Ja uzywam i polecam Olej Wielkopolski bogaty w kwasy tluszczowe omega 3,jest to mieszkanka oleju rzepakowego z oliwa z oliwek i zawiera witamine E


    • 0

    #11
    Ventos

    Ventos

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 17 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    • Staż [mies.]: ~8
    O, nawet nie zauważyłem że stary temat i kolega przede mną odkopał :D Ale jak już odkopane to napiszcie jak możecie na czym najzdrowiej smażyć. W oliwę z oliwek zainwestuje, ale jak ona wytrzymuje temperaturę smażenia?
    • 0

    #12
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63863 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    Rafinowany cehcuje słaba jakośc. Jeśli oleje to tylko tłoczone na zimno z pierwszego tłoczenia.

     


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko