Skocz do zawartości

Zdjęcie

Olej kokosowy hit czy kit?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Sidi666

Sidi666

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 3 postów

Dzień dobry.

 

Zastanawia mnie dlaczego w dietach fit/kulturystycznych wszędzie przewija się olej kokosowy.

Przecież to syf jakich mało - praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe.

Dlaczego więc jest tak szeroko stosowany? A nie np. oliwa?

 

Pozdrawiam.


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
Diegoo

Diegoo

    Myslenie innych nie moze miec wplywu tego co robisz.

  • Aktywny user KFD
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4090 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bruxelles
    • Staż [mies.]: 4

    Dzień dobry.

    Zastanawia mnie dlaczego w dietach fit/kulturystycznych wszędzie przewija się olej kokosowy.
    Przecież to syf jakich mało - praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe.
    Dlaczego więc jest tak szeroko stosowany? A nie np. oliwa?

    Pozdrawiam.

    Ze zlych źródeł korzystasz, w necie przewija sie masa wadliwej informacji.
    Oliwa z oliwek też ma miejsce w odżywianiu racjonalnym.

    Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


    • 0

    #3
    Hellscream

    Hellscream

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 10502 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Dzień dobry.

     

    Zastanawia mnie dlaczego w dietach fit/kulturystycznych wszędzie przewija się olej kokosowy.

    Przecież to syf jakich mało - praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe.

    Dlaczego więc jest tak szeroko stosowany? A nie np. oliwa?

     

    Pozdrawiam.

     

    Chwilowe zachłyśnięcie się nową modą i brak racjonalnego podejścia do nowinek.


    • 0

    #4
    Sidi666

    Sidi666

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 3 postów

    Diegoo A poproszę o jakieś konkretne źródła. Ja sprawdzałem na pubmedzie - chyba nie ma nic bardziej wiarygodnego. Co prawda badania z ostatnich 2 lat nieśmiało wskazują na BYĆ MOŻE jakieś korzyści ze stosowania coconut oil (wzrost HDL, wzrost metabolizmu, przeciwdziałanie hiperglikemii, insulinooporności) ale są robione na malej ilości pacjentów albo na zwierzętach i kończą się zdaniem, że potrzeba jeszcze dodatkowych badań aby potwierdzić te korzyści. Z poprzednich lat w połowie badań obserwowano wzrost ryzyka naczyniowosercowego.


    • 0

    #5
    JakTyToRobisz

    JakTyToRobisz

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 5742 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WARSZAWA
    • Staż [mies.]: 2010

    Dzień dobry.

     

    Zastanawia mnie dlaczego w dietach fit/kulturystycznych wszędzie przewija się olej kokosowy.

    Przecież to syf jakich mało - praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe.

    Dlaczego więc jest tak szeroko stosowany? A nie np. oliwa?

     

    Pozdrawiam.

     

    kawa kuloodporna  %)  swego czasu mocno propagowana przez gwiazdy insta/FB w tym największej gwiazdy żony Lewandowskiego %%) oczywiście miesiąc później można było kupić olej kokosowy w jej sklepie %)  to się nazywa nakręcanie sprzedaży... artykuły typu "odchudzająca kawa kuloodporna" pojawiały się praktycznie codziennie, dla zwykłego Kowalskiego to było jak "magiczna kapsułka" wypije sobie na śniadanie tylko kawkę z masłem i olejem i zrzucę zbędne kg %-)  w sumie jeśli zrezygnuje ze śniadania które do tej pory pewnie miało z 800-1000 kcal (kilka parówek, kilka kromek z masłem) na rzecz kawy która będzie miała 200-300 kcal to jest szansa że wypracuje deficyt i coś tam zrzuci, ludzi chcą wierzyć w takie magiczne metody, szybko wypije kawkę i po temacie  %)


    • 0

    #6
    Shotgun89

    Shotgun89

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 759 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Dzień dobry.

     

    Zastanawia mnie dlaczego w dietach fit/kulturystycznych wszędzie przewija się olej kokosowy.

    Przecież to syf jakich mało - praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe.

    Dlaczego więc jest tak szeroko stosowany? A nie np. oliwa?

     

    Pozdrawiam.


    Szkodliwość tłuszczów nasyconych to już dawno obalony mit. Jest wręcz na odwrót, to nasycone są tymi najzdrowszymi tłuszczami.
    Olej kokosowy jest najzdrowszym olejem ale pod warunkiem, że się wie jak go stosować. Posiada takie właściwości jak np poprawa trawienia, regeneracja jelit, wspomaganie pracy wątroby oraz jest najtrwalszy termicznie ale ma też sporą wadę. Nie należy go spożywać z posiłkami zawierającymi duże ilości węglowodanów ponieważ może to prowadzić do insulinooporności w wyniku tego, że tłuszcz z kokosa jest dużą konkurencją dla glukozy.
    Oliwa też jest ok ale już do smażenia się zbytnio nie nadaje.


    • 0

    #7
    Diegoo

    Diegoo

      Myslenie innych nie moze miec wplywu tego co robisz.

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4090 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bruxelles
    • Staż [mies.]: 4

    kawa kuloodporna %) swego czasu mocno propagowana przez gwiazdy insta/FB w tym największej gwiazdy żony Lewandowskiego %%) oczywiście miesiąc później można było kupić olej kokosowy w jej sklepie %) to się nazywa nakręcanie sprzedaży... artykuły typu "odchudzająca kawa kuloodporna" pojawiały się praktycznie codziennie, dla zwykłego Kowalskiego to było jak "magiczna kapsułka" wypije sobie na śniadanie tylko kawkę z masłem i olejem i zrzucę zbędne kg %-) w sumie jeśli zrezygnuje ze śniadania które do tej pory pewnie miało z 800-1000 kcal (kilka parówek, kilka kromek z masłem) na rzecz kawy która będzie miała 200-300 kcal to jest szansa że wypracuje deficyt i coś tam zrzuci, ludzi chcą wierzyć w takie magiczne metody, szybko wypije kawkę i po temacie %)

    Sniadanie nie jest obowiązkowym posiłkiem. Kto powiedział ze musisz zjesc jesli glodu nie czujesz, badz nie masz takiej potrzeby.
    Kolejny mit powielasz, ze nalezy śniadanie zjesc.

    Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


    • 0

    #8
    leon420

    leon420

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 3 postów

    Sniadanie nie jest obowiązkowym posiłkiem. Kto powiedział ze musisz zjesc jesli glodu nie czujesz, badz nie masz takiej potrzeby.
    Kolejny mit powielasz, ze nalezy śniadanie zjesc.

    Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka

     

    Wszystko możesz znaleźć tutaj. Zaufane źródło. W skrócie to jeśli olej jest nierafinowany to jest ok, jest naturalny, nie poddany żadnej obróbce chemicznej.


    • 0

    #9
    Shotgun89

    Shotgun89

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 759 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Wszystko możesz znaleźć tutaj. Zaufane źródło. W skrócie to jeśli olej jest nierafinowany to jest ok, jest naturalny, nie poddany żadnej obróbce chemicznej.


    Olej nierafinowany utleni się podczas dłuższego smażenia więc lepszy będzie wtedy rafinowany. Faktycznie utraci wiele mikroelementów podczas rafinacji, ale nadal będzie miał swoje prozdrowotne właściwości, które są zasługą kwasów tłuszczowych.
    Nierafinowany najlepiej na zimno spożywać.


    • 0

    #10
    KuKaTS

    KuKaTS

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 1259 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 2703

    Sniadanie nie jest obowiązkowym posiłkiem. Kto powiedział ze musisz zjesc jesli glodu nie czujesz, badz nie masz takiej potrzeby.
    Kolejny mit powielasz, ze nalezy śniadanie zjesc.

    Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka

     

     

    wiesz moze czym spowodowany jest brak uczucia glodu z rana? Osobiscie z rana nie jestem w stanie nic przelknac, dopiero godzine czy dwie po przebudzeniu zaczynam normalnie jesc


    • 0

    #11
    Diegoo

    Diegoo

      Myslenie innych nie moze miec wplywu tego co robisz.

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4090 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bruxelles
    • Staż [mies.]: 4

    wiesz moze czym spowodowany jest brak uczucia glodu z rana? Osobiscie z rana nie jestem w stanie nic przelknac, dopiero godzine czy dwie po przebudzeniu zaczynam normalnie jesc

    Może tutaj cos ciekawego znajdziesz.
    https://potreningu.p...ny-brak-apetytu

    A to jako ciekawostkę podaje.
    http://www.medonet.p...ul,1577473.html

    Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


    • 0

    #12
    Axi93

    Axi93

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 883 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 6 Lat

    Olej kokosowy również co istotne, zawiera kwas mirystynowy i laurynowy / C10 - 6% / C12 - 47% /  C14 - 17,5% /  C16 - 9%/ MCT - Szybkie źródło energii, nie wymagające emulgacji, bez udziału żółci, działanie bakteriobójcze. Jego bardzo dobrym zamiennikiem są masło, czy masło klarowane. 

     

    Co się tyczy sporu między nasyconymi, a nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, warto w tym przypadku założyć osobny temat. Żaden z tych rodzajów tłuszczy nie będzie niósł niekorzystnych własciwości w diecie przeciętnej, racjonalnej, gdzie podaż tłuszczu stanowi około 25%, gdzie zachowamy odpowiedni profil kwasów tłuszczowych ( o3 --> o6 / unikanie TRANS ( słodycze ), unikanie smażenia przy użyciu roślinnych tłuszczy / minimalizacja długołańcuchowych kw. tłuszczowych / umiarkowana / wysoka podaż NNKT / jednonienasyconych oraz nasyconych itd. ) 


    • 1

    #13
    Arthass

    Arthass

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 556 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Dzień dobry.

     

    Zastanawia mnie dlaczego w dietach fit/kulturystycznych wszędzie przewija się olej kokosowy.

    Przecież to syf jakich mało - praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe.

    Dlaczego więc jest tak szeroko stosowany? A nie np. oliwa?

     

    Pozdrawiam.


    Wyjaśnij, dlaczego nasycone kwasy tłuszczowe to 'syf'?
    Mnie zastanawia, dlaczego ludzie dają się urabiać mainstreamowym mitom.

    Polecam zacząć od:



    Long story - short: Nie ma żadnych dowodów na realną szkodliwość tłuszczów nasyconych w diecie, a niektóre wręcz są zainteresowaniem badań klinicznych nad zastosowaniem w lecznictwie klinicznym: CLA, kwas masłowy, MCT. Doucz się, bo szerzysz powtarzaną dezinformację.

     


    Edytowany przez Arthass, 16 czerwiec 2018 - 12:23 .

    • 0

    #14
    Diegoo

    Diegoo

      Myslenie innych nie moze miec wplywu tego co robisz.

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4090 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bruxelles
    • Staż [mies.]: 4

    Wyjaśnij, dlaczego nasycone kwasy tłuszczowe to 'syf'?
    Mnie zastanawia, dlaczego ludzie dają się urabiać mainstreamowym mitom.

    Polecam zacząć od:



    Long story - short: Nie ma żadnych dowodów na realną szkodliwość tłuszczów nasyconych w diecie, a niektóre wręcz są zainteresowaniem badań klinicznych nad zastosowaniem w lecznictwie klinicznym: CLA, kwas masłowy, MCT. Doucz się, bo szerzysz powtarzaną dezinformację.

    No wlasnie, Keysa nasluchali sie,

    polecam zainteresować sie jego badaniem na temat tluszczow nasyconych.

    Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


    • 0

    #15
    Arthass

    Arthass

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 556 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Czy tłuszcze nasycone są złe? Masło i olej kokosowy

     

    Tłuszcze nasycone zawierają krótko-, średnio- lub długołańcuchowe kwasy tłuszczowe nasycone. Oskarżane o powodowanie miażdżycy, otyłość, choroby serca i układu krążenia, odgrywają dużą rolę w naszej diecie. W większości przypadków tłuszcze nasycone są kojarzone jako te „złe”, których powinniśmy unikać. Niemniej, jest to spojrzenie bardzo jednostronne i często błędne.

    Tłuszcze nasycone długołańcuchowe mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, powodować zwiększenie cholesterolu LDL lub trójglicerydów. Nie jest to jednoznaczne ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na miażdżycę. Tłuszcze długołańcuchowe (powyżej 15 atomów węgla) są ciężkostrawne, do ich prawidłowego trawienia potrzebna jest żółć oraz enzymy trzustkowe i jelitowe – lipazy. Energia uwalniana z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wymaga udziału wielu białek transportowych, między innymi karnityny. Tłuszcze te nie wchłaniają się całkowicie. Mogą ulegać deestryfikacji w okrężnicy, pod wpływem bakterii jelitowych, powodując gazy, bóle brzucha i luźne stolce. Dotyczy to zwłaszcza osób z chorobami trzustki, pęcherzyka żółciowego i jelita grubego. Jednak nasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają też korzystny wpływ na zdrowie. Używane są w tak zwanej diecie ketogennej w leczeniu napadów padaczkowych. Nadają się do smażenia lepiej niż oleje roślinne. Zmniejszają perystaltykę przewodu pokarmowego i opróżnianie żołądka. Skutecznie hamują łaknienie.


    Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (poniżej 4 atomy węgla), takie jak kwas masłowy, są bardzo zdrowe, chociaż nie są zaliczane do niezbędnych kwasów tłuszczowych. Organizm człowieka wytwarza kwas masłowy w wyniku fermentacji błonnika w jelitach, pod wpływem bakteryjnej flory jelitowej. Stanowią łatwo dostępne źródło energii dla kolonocytów, nabłonka jelita cienkiego, żołądka, dwunastnicy, wchłaniane są bez udziału żółci i całkowicie, ulegają przemianom w inny sposób niż tłuszcze nasycone. Z tego względu polecane są zwłaszcza osobom z zaburzeniami żywienia, wchłaniania, stanami zapalnymi błony śluzowej przewodu pokarmowego, a także dla sportowców.

     

    Średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (od 4 do 8 atomów węgla), takie jak kwas kaprylowy, kapronowy i mirystynowy, mają podobne właściwości, co kwasy krótkołańcuchowe, jednak dodatkowo działają bakteriostatycznie, fungistatycznie i wirusobójczo w badaniach in vitro. Hamuję rozwój takich bakterii, jak Salmonella, Shigella, E. Coli, Propionibacterium acnes, Clostridium, grzybów Candida, oraz wirusów z rodzaju Herpes i HIV. Podane doustnie wchłaniają się łatwo z przewodu pokarmowego. Niektóre kwasy tłuszczowe, takie jak monolaurynian sodu, biorą udział w prawidłowym przekaźnictwie komórkowym i sygnalizacji komórkowej. Spowalniają perystaltykę jelit. Często zawierają rozpuszczone antyoksydanty, w tym witaminy A i D.

     

    Piśmiennictwo:
    1. Pod. Red. Jana Gawęckiego i Lecha Hryniewieckiego ,,żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu” – Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004
    2. Helena Ciborowska ,,Zastosowanie tłuszczów roślinnych w żywieniu człowieka” – Dietetyka Vol. 4, Nr 3-4/2010, str. 36-39.
    3. Dariusz Włodarek ,,Dietetyka” – Format – AB, Warszawa 2005
    4. Lupton JR. "Microbial degradation products influence colon cancer risk: the butyrate controversy". The Journal of Nutrition. 134: 479–82.
    5. Thijssen, M.A. and R.P. Mensink. Fatty Acids and Atherosclerotic Risk. In Arnold von Eckardstein: Atherosclerosis: Diet and Drugs. Springer. 2005, 171–172.



    Opinia człowieka, który bada patofizjologię chorób - głównie działalność laboratoryjna.

     

    "Nagonka" medialna na masło i olej kokosowy. Czy słuszna?
     

    Masło składa się w 80% z nasyconych kwasów tłuszczowych, MCFA, LCFA, spośród których kwas masłowy i rumenowy, sprzężony kwas alfa-linolowy (prozdrowotny nienasycony kwas tłuszczowy 9-cis, 11-trans), mają działanie prozdrowotne i są wykorzystywane w lecznictwie. Dodatkowo masło zawiera cholesterol, wykorzystywany m.in. do syntezy hormonów sterydowych i witaminy D3, witaminę A, D, potas, sód, wapń. Masło jest łatwostrawne i może być spożywane przez wszystkie grupy ludności. Ludzie z chorobami przewodu pokarmowego znacznie lepiej tolerują masło niż margarynę czy oleje roślinne.

     

    Olej kokosowy zawiera tylko tłuszcze i wodę, spośród których nasycone kwasy tłuszczowe stanowią prawie 90% masy, są to MCFA i LCFA, głównie kwas mirystynowy, laurynowy, stearynowy, palmitynowy. Podobnie jak masło, olej kokosowy jest wskazany dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, takich jak WZJG, IBS czy SIBO.

     

    Margaryny składają się z uwodornionych kwasów tłuszczowych, które są nie mniej, a często bardziej szkodliwe niż nasycone naturalne kwasy tłuszczowe. Podczas produkcji margaryn mogą także powstawać izomery trans- kwasów tłusczowych. Margaryny są sztucznie wzbogacane w witaminy D, A, K oraz stanole lub sterole roślinne. Są znacznie tańsze od masła, gorsze w smaku.

     

    Polskie i Amerykańskie Towarzystwa Kardiologiczne, oskarżają masło i olej kokosowy o powodowanie chorób serca i układu krążenia. Zarzuty te nie znajdują potwierdzenia w licznych badaniach (dostępne w załączeniu). Należy wskazać, że te same organizacje zalecały unikanie spozywania jaj oraz nie rozrózniały wpływu na organizm nasyconych kwasów tłuszczowych w zależności od długości łańcuch węglowodorowego. Olej kokosowy może zwiększać LDL-cholesterol, jednak także HDL-cholesterol oraz działać antyoksydacyjnie, dlatego końcowy wpływ na serce może być inny niż spodziewany. Wnioskowanie, że olej kokosowy jest szkodliwy, bo zwiększa LDL-cholesterol jest bardzo nieostrożne, ponieważ człowiek to nie tylko serce i układ krążenia, a olej kokosowy i masło mają wpływ na funkcjonowanie różnych układów i narządów. Olej kokosowy i masło klarowane zdecydowanie lepiej nadają się do smażenia niż olej rzepakowy, który może ulegać peroksydacji w wysokiej temperaturze.

     

    Tłuszcze nasycone o krótkim i średnim łańcuchu weglowodorowym, nie powodują chorób serca, wykorzystywane są w leczeniu osób chorych na nowotwory, po przebytych operacjach (w produktach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego), w odżywkach dla sportowców. Dieta ludności Oceanii i Australii (niektóre regiony) składa się w 80% z tłuszczu nasyconego pod postacią oleju kokosowego, gdzie zapadalność na choroby układu krążenia jest bardzo mała. Nasycone kwasy tłuszczowe – masłowy, kaprylowy, kapronowy, są sprzedawane jako suplementy diety o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i odżywczym. Nasycone kwasy tłuszczowe mogą być szkodliwe w połączeniu z dietą bogatowęglowodanową.

     

    Należy zatem stwierdzić, że masło i olej kokosowy, który przecież jest sprzedawany w sklepach ze zdrową żywnością, mogą stanowić element racjonalnej i zdrowej diety, oczywiście tylko wtedy, gdy nie będzie się ona opierała w całości wyłącznie na tych tłuszczach.

     

    Piśmiennictwo:
    1. Eyres L.: Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans.Nutr Rev. 2016 Apr;74(4):267-80.

    2. Boateng L.: Coconut oil and palm oil's role in nutrition, health and national development: A review, Ghana Med J. 2016; 50: 189–196.

    3. Cardoso D.A.: A COCONUT EXTRA VIRGIN OIL-RICH DIET INCREASES HDL CHOLESTEROL AND DECREASES WAIST CIRCUMFERENCE AND BODY MASS IN CORONARY ARTERY DISEASE PATIENTS. Nutr Hosp. 2015 Nov 1;32:2144-52.

    4. Yeap S. K.: Antistress and antioxidant effects of virgin coconut oil in vivo. Exp Ther Med. 2015 Jan; 9: 39–42.

    5. Pimpin L.: Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality. PLoS One. 2016; 11.

    6. Vijayakumar M, Vasudevan DM A randomized study of coconut oil versus sunflower oil on cardiovascular risk factors in patients with stable coronary heart disease. Indian Heart J. 2016;68(4):498-506.

    7. Papamandjaris AA, et al. “Endogenous fat oxidation during medium chain versus long chain triglyceride feeding in healthy women.” International Journal of Obesity, 2000.

    8. Assuncao ML, et al. “Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity.” Lipids, 2009.

    9. Sabitha P, et al. “Comparison of lipid profile and antioxidant enzymes among south Indian men consuming coconut oil and sunflower oil.” Indian Journal of Clinical Biochemistry, 2009.

     

     

    Tłuszcze roślinne kontra zwierzęce. Masło czy margaryna?

     

    Tłuszcz jest nieodłącznym elementem naszego pożywienia, stanowiąc od 20% do nawet 80% składników pokarmowych naszej diety. Im bardziej tłuszczowa i bogatobiałkowa oraz mniej węglowodanowa dieta, pod względem proporcji poszczególnych składników pokarmowych, przy zachowaniu małej kaloryczności, tym szybciej i bardziej efektywnie przebiega proces odchudzania. Z węglowodanów zalecane są głównie te zawarte w warzywach, z ograniczeniem owoców, oraz o strukturze złożonej. Potwierdzona została skuteczność diety bogatobiałkowej i niskowęglowodanowej, tak zwanej diety ketogennej, w procesie odchudzania.

     

    Największe mity na temat tłuszczu to takie, że pokarmy zawierające głównie tłuszcze powodują szybkie tycie, oraz że kwasy tłuszczowe nasycone są czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. W ciągu ostatnich 20 lat, pomimo znacznego ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych oraz zwiększonego spożycia olejów roślinnych bogatych w kwasy wielonienasycone omega-3 i omega-6, zapadalność na miażdżycę nie zmalała, ale nawet dość znacznie wzrosła. Oleje roślinne miały być alternatywą dla „niezdrowych” tłuszczów zwierzęcych i elementem rządowej profilaktyki chorób układu krążenia.

     

    Do niezdrowych tłuszczów możemy zaliczyć oleje roślinne bogate w kwas linolowy – LA, zwłaszcza olej słonecznikowy, przy czym niekorzystny efekt działania kwasów omega-6, kwasu alfa-linolowego, jest obserwowany przy nadmiernym spożyciu i zmniejszonej podaży przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3. Ujawnia się wtedy prozapalny efekt działania kwasu linolowego, polegający na zwiększonej produkcji cytokin prozapalnych, IL-1, IL-6, TNF-alfa, chemokin i czynników krzepnięcia krwi. Niezdrowe są także tłuszcze zwierzęce zawierające głównie kwasy tłuszczowe nasycone długołańcuchowe, w tym kwas stearynowy i palmitynowy, takie jak łój i smalec. Wiadomo, że zwiększają produkcję cholesterolu LDL, stężenie TG we krwi i są ciężkostrawne. Jednak wobec poddanej w wątpliwość szkodliwości cholesterolu pokarmowego i jego formy transportowej – cholesterolu LDL, szkodliwość tych tłuszczy nie jest tak duża, jak wcześniej uważano. Obecnie uważa się, że zwiększona zapadalność na miażdżycę jest związana raczej ze stresem oksydacyjnym spowodowanym stosowaniem używek, oraz zmniejszoną podażą przeciwutleniaczy, takich jak witamina C.

     

    Do zdrowych tłuszczów należy zaliczyć olej lniany wysokolinolenowy, przechowywany w butelce z ciemnego szkła, w temperaturze lodówki, oliwę z oliwek, masło 82-83%, wyprodukowane ze śmietanki ukwaszonej, olej kokosowy. Ich właściwości prozdrowotne wynikają przede wszystkim z dużej zawartości kwasów omega-3, sprzężonego kwasu linolowego CLA, kwasu rumenowego, kwasów tłuszczowych MCT, takich jak laurynowy i mirystynowy, oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu masłowego.

     

    Pozostałe tłuszcze – olej ryżowy, winogronowy, kukurydziany, arachidowy, są raczej zdrowe przy umiarkowanym spożyciu i gdy są nierafinowane.

     

    Piśmiennictwo:

    1. Bolsover, Stephen R. et al., 2004. Cell Biology: A Short Course. John Wiley & Sons. pp.42

    2. Beermann, C.; Jelinek, J.; Reinecker, T.; Hauenschild, A.; Boehm, G.; Klör, H. -U., 2003. "Short term effects of dietary medium-chain fatty acids and n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids on the fat metabolism of healthy volunteers". Lipids in Health and Disease 2: 10

    3. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Fats: Total Fat and Fatty Acids. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington, D.C.: National Academies Press; 2002:422-541

     


    Edytowany przez Arthass, 16 czerwiec 2018 - 12:43 .

    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko