Skocz do zawartości

Zdjęcie

niskie tsh

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
blejdog

blejdog

    Się rozkreca

  • Nowi na forum
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    hej mam nisko tsh 0.601 norma to 0.27-4.20 efekty uboczne to senność , zmęczenie , bezsenność , utrata wagi . potliwość mam chyba nadczynność jakim lekiem podbić tsh 


    • 0

    #2
    DMN1

    DMN1

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 301 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 100+
    Zbadaj jeszcze raz tsh, ft3, ft4. I z wynikami udaj się do endokrynologa. Objawy które opisujesz wskazują na nadczynność. Sam na własną rękę nic nie rób.
    • 0

    #3
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    jutro lece  na badania po jutrze wyniki będą endo mam na 28 dopiero


    • 0

    #4
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    byłem u pani edno mówi ale tsh jest w normie jest dobrze to jej mówie o e.ubocznych i nic nie mogę przepisać wyniki ft3 , ft4 miał być na wczoraj będą na pon.. muszę zmienić lekarz %)


    • 0

    #5
    DMN1

    DMN1

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 301 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 100+
    Jak mogła powiedzieć że tsh jest w normie skoro masz poniżej skali? Na podstawie samego wyniku tsh lekarz powinien zlecić badanie ft3 i ft4 i ewentualnie przeciwciała, w moim przypadku lekarz zrobił też usg tarczycy. Odbierz te wyniki w poniedziałek i idź do normalnego lekarza. PZDR.
    • 0

    #6
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    mój wynik to 0.6 tak ona mówiła 0.60


    • 0

    #7
    DMN1

    DMN1

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 301 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 100+
    Aha czyli w dolnej granicy,tak czy siak za nisko. Z tego co się orientuję to uzdrowej osoby tsh powinno wynosić ok 1.5 poczekaj aż dostaniesz pozostałe wyniki. Ja miałem 0.80 i okazała się nadczynność.
    • 0

    #8
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    mam nizej od ciebie i ma pan w normie jest dobrze tak mi mówi endo jaki lek ci przepisali paranoja zle się czuje zmieniam lekarza ta mnie wykończy %)


    • 0

    #9
    DMN1

    DMN1

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 301 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 100+
    Jak będziesz mieć wyniki ft3 i ft4 wtedy będziemy wiedzieli o co chodzi. Jeśli ft3 i ft4 będą powyżej normy wtedy to na 100% nadczynność tarczycy. Bo przy nadczynność tsh jest nisko lub poniżej normy a ft3 i ft4 wysoko. I na odwrót jeśli chodzi o niedoczynność.
    • 0

    #10
    TADZIK318

    TADZIK318

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 327 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:KRAKÓW
    • Staż [mies.]: 10 LAT

    Wynik 0.60 to jest prawdopodobnie nadczynność-znam akurat dobrego endo i wiele razy z rozmawiałem o tarczycy i hormonach-prawidłowy wynik tsh u zdrowego faceta to wartości 0d 1,2-2.najlepiej 1,6-1,8-to ze jesteś w normie to nie znaczy ze będziesz się dobrze czuł-ja też byłem w normie bo miałem 3,6 a czułem się złe-teraz mam 1,9 .to samo jest z poziomem testosteronu-mając wynik 300 w 241 — 827ng/dL niby jesteś w normie ale nikt z takim poziomem nie czuje się dobrze-


    • 0

    #11
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    możesz mi napisać jak nazywa się ten edno bo mój chce mnie wykończyć


    • 0

    #12
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    a zelazo i cynk wspomagają produkcję tsh ?


    • 0

    #13
    TADZIK318

    TADZIK318

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 327 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:KRAKÓW
    • Staż [mies.]: 10 LAT

    możesz mi napisać jak nazywa się ten edno bo mój chce mnie wykończyć

    podaj maila 


    • 0

    #14
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    nie mogę wysyłać wiadomości


    • 0

    #15
    fordoniak

    fordoniak

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 772 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bydgoszcz
    Skąd bierzecie te poziomy? Ja słyszałem i czytałem ze dla młodych i zdrowych osób najlepszy poziom to 1-1,5...
    • 0

    #16
    Winters

    Winters

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 299 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 60

    Skąd bierzecie te poziomy? Ja słyszałem i czytałem ze dla młodych i zdrowych osób najlepszy poziom to 1-1,5...

    Wg klinicznej są trzy rodzaje nadczynność


    Subkliniczna (tzw utajona) - tsh obniżone względem referencyjnych / ft3 ft4 w normach ref.

    Pierwotna - tsh poniżej ref lub przy dolnej / ft3 ft4 powyżej ref lub górna granica.

    Wtórna - tsh wysokie lub norma / ft3 ft4 podniesione względem ref.

    To co Ty opisujesz po objawach to klasycznie pasuje do pierwotnej - jeśli ft3 ft4 to potwierdzą. Co prawda w subklinicznej tsh też jest nisko ale najczęściej nie daje objawów lub są one skąpe - początek choroby.

    P.s. quote miało być do autora tematu

    Edytowany przez Winters, 24 luty 2018 - 07:02 .

    • 0

    #17
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    hcg może obniżyć tsh jak się jest off a  podbijało E2


    • 0

    #18
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    czym podbić tsh endo nie chce nic przepisać mówi ze jest w normie to jest okej a wizyty kosztują


    • 0

    #19
    Winters

    Winters

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 299 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 60

    czym podbić tsh endo nie chce nic przepisać mówi ze jest w normie to jest okej a wizyty kosztują

    To tak nie działa, że podbijesz sobie tsh.

    Tutaj masz łańcuch trh - tsh - ft4 ft3 ze sprzężenien zwrotnym. Nie baw się w chemię na własną rękę tylko znajdź ogarniętego endo i zacznij to leczyć

    Edytowany przez Winters, 24 luty 2018 - 10:06 .

    • 0

    #20
    blejdog

    blejdog

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 239 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    to poważniejszy problem widze postaram się poszukać dobrego endo


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko