Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niski Testosteron, wysokie TSH

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Pongoo

Pongoo

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 1 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 40

    Siema,

    Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, sprawa wygląda tak:

    Wyniki badań:

    Testosteron : 350 ng/dl

    Testosteron wolny : 15 pg/ml

    Prolaktyna: 14,15 ng/ml  (normy 4-15)

    TSH: 5 (normy 0,24- 4,2)

     

    Mam 24 lata poziom teścia to dolna granica (to jak bym miał z 60 lat). Od 17 lat zawsze czułem, że jakoś słabo z tym, ponieważ wolniejsze dojrzewanie, słaby popęd itp..

    Wtedy chyba to był jeden z głównych powodów chodzenia na siłownię, zacząłem ostro siłownie 2 lata, później trochę mniej dźwigania żelastwa a więcej sportu ogólnego chociaż wewnętrznie czułem, że tak słabo z moją męskością,wiele lat treningu, diet a i tak zrobiłem się większy ale nie jak umięśniona osoba a bardziej jak duży chłop z tłuszczem na ciele (nie jak typowy ulany grubas co ma 0 mięśni)

    Zacząłem mieć masę problemów psychicznych i w ogóle, brak snu, ciągle zmęczenie itp. Zrobiłem badania 2 lata temu TSH powyżej normy (około 5), poszedłem do endo (wizyta 200zł) to mi powiedział, że nic mi nie jest idź do domu i tyle... Zdenerwowałem się i 2 lata mimo nieustannych problemów nic z tym nie robiłem. Kilkukrotnie robiłem sobie TSH zawsze około 5. Ostatnio zrobiłem sobie masę badań, poszedłem do innego endo, przepisał mi euthyrox i tak biorę już jakiś czas.

    Powiedziałem o teściu i problemach fizjologicznych i psychicznych on na to, że jest ok, ale pomyślał i powiedział zrób teścia za pół roku i przyjdź do mnie.

    Ostatnio robiłem TSH wyszło 3,4 więc robi się ok.

     

    Testosteron jest nisko, endo chyba nie przepisze mi jakiegoś teścia czy cokolwiek

    Czy ktoś był w podobnej sytuacji lub wie co robić? Zmienić endo i prosić o teścia? Jakieś pomysły?? 


    • 0

    #2
    Prezi

    Prezi

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2122 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10lat

    Siema,
    Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, sprawa wygląda tak:
    Wyniki badań:
    Testosteron : 350 ng/dl
    Testosteron wolny : 15 pg/ml
    Prolaktyna: 14,15 ng/ml  (normy 4-15)
    TSH: 5 (normy 0,24- 4,2)
     
    Mam 24 lata poziom teścia to dolna granica (to jak bym miał z 60 lat). Od 17 lat zawsze czułem, że jakoś słabo z tym, ponieważ wolniejsze dojrzewanie, słaby popęd itp..
    Wtedy chyba to był jeden z głównych powodów chodzenia na siłownię, zacząłem ostro siłownie 2 lata, później trochę mniej dźwigania żelastwa a więcej sportu ogólnego chociaż wewnętrznie czułem, że tak słabo z moją męskością,wiele lat treningu, diet a i tak zrobiłem się większy ale nie jak umięśniona osoba a bardziej jak duży chłop z tłuszczem na ciele (nie jak typowy ulany grubas co ma 0 mięśni)
    Zacząłem mieć masę problemów psychicznych i w ogóle, brak snu, ciągle zmęczenie itp. Zrobiłem badania 2 lata temu TSH powyżej normy (około 5), poszedłem do endo (wizyta 200zł) to mi powiedział, że nic mi nie jest idź do domu i tyle... Zdenerwowałem się i 2 lata mimo nieustannych problemów nic z tym nie robiłem. Kilkukrotnie robiłem sobie TSH zawsze około 5. Ostatnio zrobiłem sobie masę badań, poszedłem do innego endo, przepisał mi euthyrox i tak biorę już jakiś czas.
    Powiedziałem o teściu i problemach fizjologicznych i psychicznych on na to, że jest ok, ale pomyślał i powiedział zrób teścia za pół roku i przyjdź do mnie.
    Ostatnio robiłem TSH wyszło 3,4 więc robi się ok.
     
    Testosteron jest nisko, endo chyba nie przepisze mi jakiegoś teścia czy cokolwiek
    Czy ktoś był w podobnej sytuacji lub wie co robić? Zmienić endo i prosić o teścia? Jakieś pomysły??

    Samo badanie TSH mowi, że prawdopodobnie już nie masz niedoczynności. Prawdopodobnie, bo dla pełnej diagnozy musisz wykonać pełny profil tarczycowy TSH, fT3, fT4.
    Są pewne specyficzne przypadki, gdzie np zachodzi problem z konwersją fT4 do fT3. Ogólnie dziwne, że na podstawie samego TSH, endo dał ci od razu T4.

    Odnośnie testosteronu:
    Podanie wyniku nic nie mowi, dopóki nie podajesz zakresów referencyjnych labu które je wykonywał.

    Jak chcesz wstępną diagnozę, zanim udasz się dalej do specjalisty, to wykonaj badania: LH, FSH, Testosteron (to już masz), SHBG, Estrogen
    Te badania dadzą ci informację w której częsci ciała leży problem, czy w przysadce, czy w jądrach, czy w nadmiernym wiązaniu do SHBG, czy w nadmiernej konwersji do estrogenu.
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko