Skocz do zawartości


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
mal04

mal04

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 150 postów
Heja. Chciałam poprosić o rade, kogoś z doświadczeniem i wiedzą o tej chorobie. Czy moje wyniki badań wskazują na niedoczynność tarczycy? Badania zrobiłam. Ostatnio dużo przytyłam, mam duszności i napady gorąca, jestem ciągle zmęczona i senna, bardzo często bolą mnie nogi (jakby piszczele) przy szybszym chodzeniu.Wyniki:FT3 - wynik 4,3 pg/ml - norma 1,5-4,1FT4 - wynik 1,0 ng/dl - norma 0,8-1,9TSH - wynik 2,31 ulU/ml - norma 0,4-4,0Przeliczając na procenty otrzymuję:FT4 18.18% [wynik 1, norma (0.8 - 1.9)]FT3 107.69% [wynik 4.3, norma (1.5 - 4.1)]Sama też szukałam w necie informacji na temat zmian TSH w organizmie i o tarczycy. Może dieta mi pomoże i leków nie bede musiała wykupować? Leki hormonalne są strasznie drogie z tego co wiem.
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Badanie tarczycy , m3ntoR trening | problemy zdrowotne, suplementacja, dieta , Dieta dla dziewczyny , Dieta na Mase , Dieta Redukcyjna

#2
blekit3

blekit3

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 135 postów
Sama dieta na niedoczynność tarczycy nie pomoże. Zaburzenia hormonalne tylko można wyleczyc hormonammi. Moaj sasiadka leczyła się kilka lat i do tej pory musi brac, bo inaczej są powikłania: śpiaczka, ataki astmy drgawki itd. Najlepiej wyniki pokazac lekarzowi i on przypisze ci odpowiednie leki. Poczujesz sie lepiej, gdy zaczniesz je brać, hormony ureguluja swoja pracę a stężenie TSH wróci do normy na jakiś czas.
  • 0

#3
marjon

marjon

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 146 postów
Leczenie schorzenia niedoczynności tarczycy polega na zwiększeniu podaży jodu i suplementacji hormonów tarczycy. W Twojej diecie musi byc znacznie więcej jodu.
Jod zawiera się zwłaszcza w rybach:-)
- ryby morskie i owoce morza
? w naszym karju średnia zawartość tego pierwiastka w rybach to (na 100 g produktu): dorsz 110 ?g, łosoś 44 ?g, płastuga 52 ?g, makrela wędzona 40 ?g, śledź 30 ?g.
-zawartość tego pierwiastka w warzywach, owocach czy produktach zbożowych i mlecznych jest zmienna i w dużym stopniu zależy od miejsca uprawy lub hodowli.Kiedy gleba jest uboga w jod, rośliny na niej rosnące również będą zawierały go niewiele. Natomiast zawartość jodu w mleku i produktach mlecznych zależy od jego obecności w paszy, którą karmione są krowy.
  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

 Zamknij okienko