Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najważniejszy posiłek osoby trenującej..

* * * * * 2 głosów posilek potreningowy

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

Ankieta: Trening a dieta (314 użytkowników głosowało)

Głosuj Goście nie mogą głosować

#41
Mainevant

Mainevant

    Team KFD

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Ja pisząc ten art patrzyłem troszkę spod innej perspektywy..
    Myślałem bardziej pod kątem posiłku który przygotuje organizm do ćwiczeń..
    Mam kolegów którzy trenują wcześnie-w godzinach 9-10 na siłowni i dla nich posiłek przed treningowy to w tym wypadku śniadanie...
    Oczywiście temat rzeka i można tutaj dyskutować non stop...
    • 0

    #42
    Leatherface

    Leatherface

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 705 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łódź
    • Staż [mies.]: rośnie
    Main, wybacz za to co zaraz napiszę, ale z góry mowię że to nie wycieczka osobista ani żaden zarzut %) Wydaje mi się że za mało jeszcze wiesz żeby traktować Twoje arty jako źródło wiedzy a raczej jako opinię*. Sam wiem napewno mniej niż Ty, ale jeśli w temacie pisze bossy albo massive i się z czymś nie zgadzają to dla mnie jest to znak że coś jest nie ok :)

    Ja często chodzę ćwiczyć z rana i dla mnie śniadanie jest zatem posiłkiem przed treningowym. A jest to jajecznica (duża ilość białek), 50g płatków owsianych i banan.
    Osobiście uważam że każdy posiłek jest ważny, ale jeśli miałbym wybierać z tych przed i po to wybieram po treningu.

    edit/ *chodzi mi konkretnie o ten art a nie o ogół :)
    • 0

    #43
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Spoko.Szanuję twoją opinię i dzięki za wypowiedź..
    • 0

    #44
    Lukmour

    Lukmour

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1977 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 48

    organizm nie ma opóźniać trawienia (czyt. pracy organizmu podczas wysiłku), czyli wchłaniania białek, wręcz przeciwnie. (...) po co to spowalniać? Żeby organizm wolniej z nich korzystał? Nie, trening jest po to, aby wykorzystać te składniki jak najlepiej i jak najszybciej :-P

    Zgadzam się, natomiast u mnie jest to potrzebne o tyle, że ja mam bardzo szybki metabolizm. I jeśli zjem mały/nie dość kaloryczny posiłek przed treningiem, końcówka treningu będzie zmarnowana, bo zostanie mało siły i energii, wszystkie ćwiczenia będą robione z myślą "byle szybciej, bom głodny". Dlatego też zwiększam kaloryczność posiłku i wrzucam izotonik podczas treningu, żeby dostarczyć węgli, które utrzymują poziom energii i dają mi moc na utrzymanie treningu w okolicach 100% możliwości.
    Oczywiście jest to kwestia indywidualna i przeciętna osoba powinna robić 1,5h przerwy między posiłkiem, a treningiem i nie dodawać tłuszczów do posiłku przedtreningowego.

    Mielone mięso=sporo tłuszczy+niewiadome pochodzenie mięsa,naogól odpady

    Ta, szczególnie w momencie kiedy kupisz np. mięso z indyka i sam je zmielisz. ;) Mięso mielone =/= fabrycznie pakowane. O czym zresztą Main gdzieś kiedyś pisał, że albo sam je mieli, albo prosi o zmielenie kawałka mięsa w miejscu, gdzie to mięso kupuje.

    cukry przed tr-również lipa(...) w miare upływu czasu odczuwanie senności,zamulenie.

    To chyba w dużej mierze zależy od danego organizmu i jego skłonności. Na mnie coś takiego działa świetnie i daje mi niezłego kopa. I tak zresztą muszę uzupełniać energię w/w izotonikiem.

    Tłusze w pzredtreningowym odpadają z w/w powodów,wyjątek stanowi odstęp do tr. dłuższy,niż 1,5 godziny.

    Wszystko zależy od organizmu i tego, jak szybki jest metabolizm. Nie ma optymalnej diety, każdy powinien znaleźć taką, która daje mu najwięcej korzyści. %) Dlatego wg mnie wszelkie generalizacje i wprowadzanie jakiegoś uniwersalnego reżimu jest bez sensu. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

    Jest wiele rzeczy z którymi można się zgadzać albo nie. Wszystko, co się przeczyta i usłyszy to albo teoria, albo opinia - należy to przetrawić i dostosować do samego siebie, bo nie wszystkie wartości są uniwersalne.
    • 0

    #45
    ejber

    ejber

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2665 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Miasto złą sławą owiane
    • Staż [mies.]: xxx

    (Massive @ 10-10-2009, 23:56)
    Tłusze w pzredtreningowym odpadają z w/w powodów,wyjątek stanowi odstęp do tr. dłuższy,niż 1,5 godziny.


    Posiłek przed treningiem boksu staram się jeść minimum 2h przed wysiłkiem, dodawać wtedy tłuszczy? W jakich ilościach?
    • 0

    #46
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Jeśli trening masz tak jak piszesz i przerwa trwa 2 godziny to daj-1 łyżeczka wystarczy w zupełności..
    • 0

    #47
    BOSSY

    BOSSY

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19845 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Zgadzam się, natomiast u mnie jest to potrzebne o tyle, że ja mam bardzo szybki metabolizm. I jeśli zjem mały/nie dość kaloryczny posiłek przed treningiem, końcówka treningu będzie zmarnowana, bo zostanie mało siły i energii, wszystkie ćwiczenia będą robione z myślą "byle szybciej, bom głodny". Dlatego też zwiększam kaloryczność posiłku i wrzucam izotonik podczas treningu, żeby dostarczyć węgli, które utrzymują poziom energii i dają mi moc na utrzymanie treningu w okolicach 100% możliwości.
    Oczywiście jest to kwestia indywidualna i przeciętna osoba powinna robić 1,5h przerwy między posiłkiem, a treningiem i nie dodawać tłuszczów do posiłku przedtreningowego.


    Optymalny odstęp od treningu siłowego to 45-60 minut, wówczas jest solidny posiłek węgle + białko i nie ma problemu, to pierwsza sprawa. Druga, że jeśli tylko poczujesz głód, to nie znaczy od razu, że trening stracony i trzeba się śpieszyć %-)

    Kolejny aspekt to ten odstęp. Powiedzmy jesz 1,5h przed treningiem, trening średnio trwa 1,5h, później jak zrobisz odstęp po treningu na solidny posiłek potreningowy, nawet te 40 minut, to wychodzi prawie 4h bez porządnej dawki energii, w porze dnia, gdzie tracisz jej najwięcej... %)
    • 0

    #48
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63864 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    Ta, szczególnie w momencie kiedy kupisz np. mięso z indyka i sam je zmielisz. Mięso mielone =/= fabrycznie pakowane. O czym zresztą Main gdzieś kiedyś pisał, że albo sam je mieli, albo prosi o zmielenie kawałka mięsa w miejscu, gdzie to mięso kupuje.

    Odniosłem się do jego wypowiedzi w temacie,gdzie nie było sprecyzowane o jakie mięso chodzi,każdy użytkownik od laika po znawce ma dochodzić drogą dedukcji o co chodzi?Nie sądze,jeśli w zamyśle chodziło o mięso mielone własnoręczne,należało to napisać.Twoja ironia jest nie na miejscu.

    To chyba w dużej mierze zależy od danego organizmu i jego skłonności. Na mnie coś takiego działa świetnie i daje mi niezłego kopa. I tak zresztą muszę uzupełniać energię w/w izotonikiem.

    Bez względu na typ budowy,przemiane materii oraz pozostałe chechy osobnicze reakcja zachodzi identyczna,czyli nagły wyrzyt insuliny,odmienne cechy(typ budowy,dieta,itd.)natomiast powodują większe lub mniejsze reperkusje i ich odczuwanie podczas treningu(wymienione znużenie,ospałość,etc.)


    Wszystko zależy od organizmu i tego, jak szybki jest metabolizm. Nie ma optymalnej diety, każdy powinien znaleźć taką, która daje mu najwięcej korzyści. Dlatego wg mnie wszelkie generalizacje i wprowadzanie jakiegoś uniwersalnego reżimu jest bez sensu. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

    Nie rozumiem zarzutu generalizowania do mojej wypowiedzi.Na wstępie piszesz o oczywistych rzeczach,a potem o wprowadzaniu rezimu,a kto tu narzuca jakiś reżim.Poprostu tłuszcze w posiłkach okołotreningowch opóźniają wchłanianie pozostałych makroskładników i nie ma tu żadnej filozofii.Przy dłuższych odstępach są wskazane,ale,gdy spożywamy standardowy zestaw,czyli szybkoprzyswajalne białko(chude mięso) oraz ww złożone(ryż/kasza/etc.) w przedziale czasowym od 45 do 90 min. nie powinny stanowić składnika posiłku przedtreningowego.
    Pozatym proponuje prześledzenie,zapoznanie się w jaki sposób organizm wykorzystuje tłuszcze jako źódło energii.
    • 0

    #49
    Lukmour

    Lukmour

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1977 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 48

    Powiedzmy jesz 1,5h przed treningiem, trening średnio trwa 1,5h, później jak zrobisz odstęp po treningu na solidny posiłek potreningowy, nawet te 40 minut, to wychodzi prawie 4h bez porządnej dawki energii, w porze dnia, gdzie tracisz jej najwięcej... %)

    No, tak, dlatego wg mnie najlepiej po treningu walnąć Carbo + WPC, natomiast jak najszybciej po wyjściu z siłowni zjeść porządny posiłek. ;)

    Odniosłem się do jego wypowiedzi w temacie,gdzie nie było sprecyzowane o jakie mięso chodzi,każdy użytkownik od laika po znawce ma dochodzić drogą dedukcji o co chodzi?Nie sądze,jeśli w zamyśle chodziło o mięso mielone własnoręczne,należało to napisać.Twoja ironia jest nie na miejscu.

    Tu nie chodzi o dedukcję, tylko o to, że mięso mielone nie oznacza zmielonego mięsa wieprzowego kupionego w paczce. Może większość ludzi tak to interpretuje i na przyszłość wypada mimo wszystko napisać, że to dowolne mięso zmielone.
    Poza tym to nie była ironia, więc nie bierz wszystkiego tak do siebie - to luźna dyskusja. ;)

    Bez względu na typ budowy,przemiane materii oraz pozostałe chechy osobnicze reakcja zachodzi identyczna,czyli nagły wyrzyt insuliny,odmienne cechy(typ budowy,dieta,itd.)natomiast powodują większe lub mniejsze reperkusje i ich odczuwanie podczas treningu(wymienione znużenie,ospałość,etc.)

    No, tak, o to mi właśnie chodziło - u mnie np. ospałości nie ma wcale po zjedzeniu np. jabłka czy banana przed treningiem, oprócz posiłku. Jest za to więcej energii.

    Nie rozumiem zarzutu generalizowania do mojej wypowiedzi.Na wstępie piszesz o oczywistych rzeczach,a potem o wprowadzaniu rezimu,a kto tu narzuca jakiś reżim.Poprostu tłuszcze w posiłkach okołotreningowch opóźniają wchłanianie pozostałych makroskładników i nie ma tu żadnej filozofii.Przy dłuższych odstępach są wskazane,ale,gdy spożywamy standardowy zestaw,czyli szybkoprzyswajalne białko(chude mięso) oraz ww złożone(ryż/kasza/etc.) w przedziale czasowym od 45 do 90 min. nie powinny stanowić składnika posiłku przedtreningowego.

    To nie był zarzut do Twojej wypowiedzi, tylko ogólnie do zasad tworzenia diety, a w temacie: że nie dodaje się tłuszczów do przed i potreningowych posiłków. Z jednej strony niedodawanie wydaje się proste, ale z drugiej komuś może być ciężko z tego zrezygnować ze względu na walory smakowe na przykład. ;) Ale nie ma sensu na ten temat dywagować.
    Co do zasadności tego, co piszesz, nie ma się co sprzeczać - masz niezaprzeczalnie rację. Optymalnie jest spożyć białko + ww złożone, najlepiej bez tłuszczy, wskazane będzie również omijać błonnik (czyli warzywa), bo też opóźnia przyswajanie. Ale za to warzywa zawierają witaminy i minerały... No, a niektóre witaminy są lepiej przyswajalne w środowisku tłuszczowym... %)

    Pozatym proponuje prześledzenie,zapoznanie się w jaki sposób organizm wykorzystuje tłuszcze jako źódło energii.

    To na pewno muszę zrobić, bo, jeśli chodzi o reakcje, jestem raczej z tych "zielonych". Jest gdzieś na forum to konkretnie opisane? Ewentualnie możesz polecić jakieś dobre źródło (najlepiej kompendium - nie za obszerne, ale konkretne)?
    • 0

    #50
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63864 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    Poza tym to nie była ironia, więc nie bierz wszystkiego tak do siebie - to luźna dyskusja. <_<

    Luźna nie luźna nie lubie poprostu jak ktoś bez powodu skleja się do mnie.


    No, tak, o to mi właśnie chodziło - u mnie np. ospałości nie ma wcale po zjedzeniu np. jabłka czy banana przed treningiem, oprócz posiłku. Jest za to więcej energii.

    Piszesz o owocu,taki banan średniej wielkości to 30-40 g fruktozy,dla 90% ćwiczących taka ilość będzie skutkowała wcześniej wymienionymi objawami.Już abstrachując od węgli prostych przed tr.,jak ktoś potrzebuje dodatkowego doładowanie przed tr.,chociaż przy odpowiedniej diecie i zastosowaniu odpowiednich przerw całkowicie zbędne,może zamiast prostych przyjąć nieobciążającą ukł. trawienny ilość węglowodanów złożonych o niskim IG.

    Optymalnie jest spożyć białko + ww złożone, najlepiej bez tłuszczy, wskazane będzie również omijać błonnik (czyli warzywa), bo też opóźnia przyswajanie

    Już nie chodzi głównie o witaminy i mniereały,ale o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.Każdy posiłek,w którym zjadamy mięso,produkty zbożowe,które wykazują tendencje do zakwaszania powinien zaw. również warzywa wyrównujące odczyn.Podczas tr. zakwaszenie jest wzmożone wiec warzywa jak najbardziej wskazane.Nie porównujmy warzyw do tłuszczy,pełnią diametralnie inną role w posiłkach okołotreningowych.Na marginesie większość witamin rozpuszcza się w wodzie.

    Ewentualnie możesz polecić jakieś dobre źródło (najlepiej kompendium - nie za obszerne, ale konkretne)?

    Każdy podręcznik odnośnie żywienia,to podstawowe info więc napewno znajdziesz bez problemu.
    • 0

    #51
    Torres

    Torres

      * holiday *

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 23077 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10 lat
    Na razie mam lenia na analize artykulu, dlatego odniose sie tylko do wypowiedzi Massive co do warzyw.
    Dodam, ze jezeli chodzi o zakwaszenie (utrzymanie rownowagi kwasowo-zasadowej) w posilkach okolotreningowych moze byc to takze cytryna (np. woda z cytryna po posilku).
    • 0

    #52
    Lukmour

    Lukmour

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1977 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 48

    Piszesz o owocu,taki banan średniej wielkości to 30-40 g fruktozy,dla 90% ćwiczących taka ilość będzie skutkowała wcześniej wymienionymi objawami.Już abstrachując od węgli prostych przed tr.,jak ktoś potrzebuje dodatkowego doładowanie przed tr.,chociaż przy odpowiedniej diecie i zastosowaniu odpowiednich przerw całkowicie zbędne,może zamiast prostych przyjąć nieobciążającą ukł. trawienny ilość węglowodanów złożonych o niskim IG.

    Najlepiej więc zjeść solidny posiłek i zmniejszyć odstęp od treningu, jeśli brakuje tej energii? Spróbuję jakiś czas jechać bez doładowania i zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Każdy posiłek,w którym zjadamy mięso,produkty zbożowe,które wykazują tendencje do zakwaszania powinien zaw. również warzywa wyrównujące odczyn.

    Dodam, ze jezeli chodzi o zakwaszenie (utrzymanie rownowagi kwasowo-zasadowej) w posilkach okolotreningowych moze byc to takze cytryna (np. woda z cytryna po posilku).

    Hmm... Może czegoś nie rozumiem, ale skoro mięso i produkty zbożowe mają tendencje do zakwaszania, to nie powinniśmy się odkwasić? Szczególnie ta cytryna wydaje mi się tutaj szalonym pomysłem. :-)
    • 0

    #53
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63864 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    Najlepiej więc zjeść solidny posiłek i zmniejszyć odstęp od treningu, jeśli brakuje tej energii? Spróbuję jakiś czas jechać bez doładowania i zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Jest to jedna z opcji,ale nalezy dobrać taki odstęp,który nie będzie powodował dyskomfortu ze str. ukł. pokarmowego.Inną możliwością jest zwiększenie poprostu gramatury źródeł węglowodanów.

    Hmm... Może czegoś nie rozumiem, ale skoro mięso i produkty zbożowe mają tendencje do zakwaszania, to nie powinniśmy się odkwasić? Szczególnie ta cytryna wydaje mi się tutaj szalonym pomysłem.

    hehe.
    Wszytskie owoce i warzywa posiadają odczyn zasadowy.
    • 0

    #54
    BOSSY

    BOSSY

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19845 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    No, tak, dlatego wg mnie najlepiej po treningu walnąć Carbo + WPC, natomiast jak najszybciej po wyjściu z siłowni zjeść porządny posiłek. :-P



    Tak, można i wywrotkę jedzenia naraz wrzucić, ale czy o to chodzi i przyniesie zamierzony efekt ? ;) Dlatego też odstępy odgrywają tak istotną rolę, tutaj nie ma co kombinować, naciągać na siłę, każdy zrobi i tak jak tam uważa %)

    Hmm... Może czegoś nie rozumiem, ale skoro mięso i produkty zbożowe mają tendencje do zakwaszania, to nie powinniśmy się odkwasić? Szczególnie ta cytryna wydaje mi się tutaj szalonym pomysłem. :-P



    ROTFL ;)
    • 0

    #55
    Lukmour

    Lukmour

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1977 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 48

    Jest to jedna z opcji,ale nalezy dobrać taki odstęp,który nie będzie powodował dyskomfortu ze str. ukł. pokarmowego.Inną możliwością jest zwiększenie poprostu gramatury źródeł węglowodanów.

    Czyli np. kasza gryczana albo ziemniaki? Chociaż te ostatnie mają stosunkowo wysoki IG po obróbce termicznej, więc nie wiem czy się nadadzą...

    hehe.
    Wszytskie owoce i warzywa posiadają odczyn zasadowy.

    Cytryna jest kwaśna, stąd na chłopski rozum wywnioskowałem, że ona dodatkowo zakwasza. :-P Ale jeśli nie, to dobrze wiedzieć, że to jest sposób na trawienie. A co miętą po posiłku? Ona też wpływa korzystnie na układ trawienny, natomiast nie wiem jak to się ma i czy jakkolwiek do kulturystyki.
    • 0

    #56
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63864 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat
    W przedtreningowym jako źródło węglowodanów złożonych o niskim IG :
    -ryż brązowy
    -kasza gryczana
    -makaron razowy
    -makaron orkiszowy
    -ryż długoziarnisty
    -ryż dziki

    Cytryna jest kwaśna, stąd na chłopski rozum wywnioskowałem, że ona dodatkowo zakwasza. Ale jeśli nie, to dobrze wiedzieć, że to jest sposób na trawienie. A co miętą po posiłku? Ona też wpływa korzystnie na układ trawienny, natomiast nie wiem jak to się ma i czy jakkolwiek do kulturystyki.

    Nie chodzi o trawienie ,ale o wyrównanie równowagi kwasowo-zasadowej poprzez dostarczenie skałdników pokarmowych posiadajacych własności alkaizujące(warzywa,owoce),zaburzenia w równowadze prowadzące do zakwaszenia org.(kwasicy),której następstawami są:

    W kwasicy dochodzi m.in. do wzmożonej glukoneogenezy i katabolizmu białek, zmniejszenia zużycia glukozy przez tkankę mózgową i zmniejszenia kurczliwości mięśnia sercowego, a także do zwiększonego wydalania z moczem m.in. sodu, wapnia i magnezu, zużywanych do zobojętniania wydalanych kwasów. Natomiast w zasadowicy następuje m.in. zwolnienie obrotów cyklu kwasu cytrynowego, zahamowanie glukoneogenezy i aktywacja glikolizy beztlenowej.

    Objawami przewlekłego zakwaszenia organizmu, przy braku innych zaburzeń stanu zdrowia, są: stałe zmęczenie (nieustępujące po odpoczynku), bóle głowy, utrata apetytu, zła cera, starczy wygląd, apatia, skłonność do neurastenii oraz zaburzenia w przemianie materii i gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia. Długotrwała kwasica sprzyja też powstawaniu schorzeń skóry, nadciśnieniu, cukrzycy i kamicy nerkowej.


    Dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw co podkreślamy w dziale DIETA na każdym kroku,oprócz niezbędnych mikroelemetów,wyrównują odczyn.
    • 0

    #57
    Lukmour

    Lukmour

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1977 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 48
    Nie pomyślałem o makaronie. ;) Rzeczywiście jest spory wybór produktów.

    To zakwaszenie to jakaś masakra! W takim razie nie pozostaje nic innego, jak wcinać więcej warzyw. ;)

    Teraz jest super dopełnienie artykułu w tych licznych postach pod nim... Tylko pytanie kto to przeczyta. :-P
    • 0

    #58
    Torres

    Torres

      * holiday *

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 23077 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10 lat
    ... a cytryna ma szczegolne wlasciwosci odkwaszajace, wiadomo to nie od dzis :-P .
    • 0

    #59
    naja

    naja

      NAJA KFD

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 5212 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna

    Jest to jedna z opcji,ale nalezy dobrać taki odstęp,który nie będzie powodował dyskomfortu ze str. ukł. pokarmowego.Inną możliwością jest zwiększenie poprostu gramatury źródeł węglowodanów.


    hehe.
    Wszytskie owoce i warzywa posiadają odczyn zasadowy.


    cyryna ma odczyn pH 2 wiec sielnie kwasowy, zreszta wikszoscowocow ma kwasowy odczyn %) chodzi tam o zawartosc odpwiednich soli ktore sa buforami.


    Potrawy zakwaszające 
    Spaghetti 
    Corn flakes 
    Biały ryż 
    Chleb żytni 
    Biały chleb 
    Pełne mleko 
    Soczewica 
    Wołowina 
    Wieprzowina 
    Bardzo zakwaszające potrawy 
    Ser Parmezan 
    Ser Topiony 
    Twardy ser 
    Ser Gouda 
    Biały ser 
    Brązowy ryż 
    Owsianka 
    Chleb biały pełno ziarnisty 
    Orzechy 
    Orzech włoski 
    Salami 
    Mielonka, konserwa 
    Wątróbka 
    Kurczak 
    Dorsz 
    Śledź 
    Pstrąg 
    Jajka 
    Potrawy alkalizujące 
    Morele 
    Kiwi 
    Wiśnie 
    Banany 
    Truskawki 
    Śliwki 
    Pomarańcze 
    Sok z cytryny 
    Gruszki 
    Ananas 
    Brzoskwinie 
    Jabłka 
    Arbuz 
    Seler 
    Marchewki 
    Cukinia 
    Kalafior 
    Brokuły 
    Zielona Papryka 
    Ogórek 
    Pomidory 
    Bakłażan 
    Sałata 
    Zielony groszek 
    Cebule 
    Grzyby 
    Woda mineralna 

    Pożywienie bardzo alkalizujące 
    Szpinak 
    Rodzynki 
    Daktyle
    • 0

    #60
    ejber

    ejber

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2665 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Miasto złą sławą owiane
    • Staż [mies.]: xxx

    W przedtreningowym jako źródło węglowodanów złożonych o niskim IG :
    -ryż brązowy
    -kasza gryczana
    -makaron razowy
    -makaron orkiszowy
    -ryż długoziarnisty
    -ryż dziki


    Makaron z pszenicy durum też się nadaje?
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko