Domyślam się, żę niczego ani cukru, ani tłuszczów, ani również białka nie można jeść w namdiaze. Ja spożywam białko w nadmiarze, ponieważ i w postaci syntetycznej jak i naturalnej. Czy nadmiar białka może zaszkodzić? Jest jakaś choroba związana z ilością spożywanego białka?

Nadmiar białka
Rozpoczęte przez
uzytkownik_577693
, wrz 06 2009 21:54 (
1 odpowiedzi na ten temat
)
nadmiar bialka
#1
Napisany 06 wrzesień 2009 - 21:54

#2
Napisany 07 wrzesień 2009 - 11:00

Eksperci podkreślają rolę białka w żywieniu sportowców. Ale nie zachęcają do jedzenia nieograniczonych jego ilości. Na przykład stosowanie przez dłuższy okres czasu diety wysokobiałkowej niekorzystnie wpływa na zdrowie.
Opychanie się białkiem, przy niezmiennym braku zbilansowania diety pod kątem innych składników :witamin, składników mineralnych lub błonnika pokarmowego, może zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych.
Dzieje sie tak wraz ze wzrostem spożycia białka, co prowadzi do wzrostu zapotrzebowania na skłądniki biorące udział w metabolizmie aminokwasów.
Wątroba i nerki odpowiadają za metabolizm aminokwasów.Wątroba- rozpad białek, natomiast nerki są odpowiedzialne za usunięcie produktów ich metabolizmu.
Nadmiar białka powoduje osłabienie wydalności nerek jak i wątroby. n
Mocznik na przykład jest ubocznym produktem przemiany aminokwasów-zakwasza organizm. Będzie zobojętniony, gdy z kości uwolni się wapń. Taka sytuacja, może utrzymywać się przez wiele lat co możę prowadzić do rozwoju osteoporozy.
Opychanie się białkiem, przy niezmiennym braku zbilansowania diety pod kątem innych składników :witamin, składników mineralnych lub błonnika pokarmowego, może zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych.
Dzieje sie tak wraz ze wzrostem spożycia białka, co prowadzi do wzrostu zapotrzebowania na skłądniki biorące udział w metabolizmie aminokwasów.
Wątroba i nerki odpowiadają za metabolizm aminokwasów.Wątroba- rozpad białek, natomiast nerki są odpowiedzialne za usunięcie produktów ich metabolizmu.
Nadmiar białka powoduje osłabienie wydalności nerek jak i wątroby. n
Mocznik na przykład jest ubocznym produktem przemiany aminokwasów-zakwasza organizm. Będzie zobojętniony, gdy z kości uwolni się wapń. Taka sytuacja, może utrzymywać się przez wiele lat co możę prowadzić do rozwoju osteoporozy.