Skocz do zawartości

Zdjęcie

Na jakim tłuszczu smażyć?

- - - - - tłuszcz olej

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
IronKris

IronKris

    KFD Premium

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 275 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 20

    U mnie olej rzepakowy.

    Chyba nie najlepsza opcja, co?

     

    Podobno smażenie na oliwie z oliwek jest rakotwórcze, czy to prawda?

    Czy tyczy się to np. jedynie wersji extra virgin?

     

    Co jest lepsze od oleju rzepakowego, na jakie tłuszcze zwracać uwagę, wybierając olej a które są tymi niedobrymi, których należy unikać?


    Edytowany przez IronKris, 10 lipiec 2014 - 19:11 .

    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Mourinho

    Mourinho

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 131 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 14

    W ogole odstaw olej etc i kup sobie do smazenia PAM. Ostatnio nabylem i na prawde polecam ! Nie czuc roznicy, a wiem ze to tylko 1 kcal  a nie 100 ;)


    • 0

    #3
    IronKris

    IronKris

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 275 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 20

    Drogie to? I gdzie można kupić?

    Na ile starczy, zakładając, że smaży się 2-3 razy dziennie (jajecznica i 2 obiady)?


    Edytowany przez IronKris, 10 lipiec 2014 - 19:23 .

    • 0

    #4
    -12-

    -12-

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1540 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Skierniewice / Łódź
    • Staż [mies.]: rośnie

    W sklepie KFD chyba jest. 

    Druga sprawa znam osoby, które już naprawdę długo smażą tylko i wylącznie na oliwie z oliwek i nic im nie jest. Sam kożystam z oliwy z oliwek i narazie nie zamieniam ew. olej z pestek winogron spróbuj sobie ;)


    • 0

    #5
    IronKris

    IronKris

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 275 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 20

    Przed chwilą znalazłem coś takiego, co Wy na to?
    https://www.youtube....h?v=k6yTXCtLASU
     


    • 0

    #6
    lMAGO

    lMAGO

      Zbanowany

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 27667 postów
  • Wiek: 99
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piźdichowo dolne
    zależy co ogólnie rzepak, oliwa, palmowy, smalec, masło klarowane

    pam ok, ale pamiętaj, że tłuszcze również grają istotną rolę w diecie ;)
    • 0

    #7
    Jay-Cutler

    Jay-Cutler

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 537 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Miasteczko Twin Peaks
    • Staż [mies.]: rośnie

    Ogólnie od dłuższego czasu nie używam patelni tylko grilla elektrycznego a co za tym podczas obróbki nie stosuje oleju. A mięso każdego rodzaju wychodzi smaczne i soczyste ;)


    • 0

    #8
    lMAGO

    lMAGO

      Zbanowany

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 27667 postów
  • Wiek: 99
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piźdichowo dolne

    jaki to gril tzn jaka powłoka, teflon?


    • 0

    #9
    Jay-Cutler

    Jay-Cutler

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 537 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Miasteczko Twin Peaks
    • Staż [mies.]: rośnie

    Mam dokładnie taki model: http://www.mixelectr...er-40z011-20227


    • 0

    #10
    lMAGO

    lMAGO

      Zbanowany

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 27667 postów
  • Wiek: 99
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piźdichowo dolne

    niie chcę mi się szukać, ale to mi na teflon wygląda, a jeśli tak jest smażąc bez tłuszczu nie dość że niszczysz powłokę to jeszcze wytwarzają się z niej rakotwórcze substancje, ogólnie pam czy nawet pędzelkiem rozsmarować łyżeczkę oliwy przed smażeniem ;)


    • 0

    #11
    Jay-Cutler

    Jay-Cutler

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 537 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Miasteczko Twin Peaks
    • Staż [mies.]: rośnie

    Na coś trzeba umrzeć ;) Nie wiem czy teflon czy nie ale mam już ponad rok i nic nie przywiera a smaży się idealnie. Masz rację nawet w instrukcji jest napisane żeby lekko powłokę smarować tłuszczem ale z lenistwa tego nie robię ;)


    • 0

    #12
    Duszeek

    Duszeek

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3205 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    • Staż [mies.]: 8.13r

    olej kokosowy nie rafinowany/tloczony na zimno, idealny (65-70% MCT) okolotreningowo, dodaje energii, smazy sie na nim super, jest dosc wyczuwalna nutka kokosu po smazeniu, wystarczy mala ilosc i sie nie przypalaja np. placki.

     

    Od siebie polecam: z MyProtein, z olvita, z BioPlanet


    • 0

    #13
    IronKris

    IronKris

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 275 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 20

    Ciekawa opcja - ten grill. Nie sądziłem, że może być tak stosunkowo tani.

    Więc, jeśli się go troszkę połechcze tłuszczem przed grillowaniem to wszystko będzie git? :D


    • 0

    #14
    Jay-Cutler

    Jay-Cutler

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 537 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Miasteczko Twin Peaks
    • Staż [mies.]: rośnie

    Ciekawa opcja - ten grill. Nie sądziłem, że może być tak stosunkowo tani.

    Więc, jeśli się go troszkę połechcze tłuszczem przed grillowaniem to wszystko będzie git? :D

    Polecam zakup a na pewno nie będziesz żałował. Tak wystarczy lekko posmarować czy spryskać tłuszczem i możesz być spokojny o powłokę i zdrowie ;) chociaż ja jak pisałem powyżej tego nie robię i ja i grill mamy się dobrze ;) Dodatkowym plusem jest to, że możesz na raz dużą ilość mięsa grillować co skraca czas przygotowania posiłków. Spokojnie wejdzie 0,7-1 kg lekko rozbitego fileta.Czas smażenia na grillu też jest krótszy niż na patelni. 


    • 1




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko