Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mięso ważymy przed czy po usmażeniu?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
bojownikk

bojownikk

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 236 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:MORDOWNIA :)
    • Staż [mies.]: 30+
    Witam.
    Niedawno założyłem temat co zamiast cyca z kury i tam zapytałem czy np. 100 gr cyca z kury ważymy po usmażeniu czy jak jest surowy.I jeden z kolegów odpowiedział,że surowy produkt

    Bo ja do tej pory ważyłem usmażoną rybę,kurę itd :lol:

    I teraz już nie wiem jak ważyć :)
    Dzięki za pomoc
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    madox~

    madox~

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2010 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa / Ostrowiec Św.
    • Staż [mies.]: 60
    Przed, surowy produkt.
    • 0

    #3
    Yoshimu

    Yoshimu

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2lata+
    ważysz przed obróbką termiczną. Bo różne obróbki termiczne różnie wodę odparowują (u mnie to było zazwyczaj 65-75% pierwotnej wagi)
    • 0

    #4
    bojownikk

    bojownikk

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 236 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:MORDOWNIA :)
    • Staż [mies.]: 30+
    to czyli jak zważę surowe np. 500 gr tych żołądków z kuraka to jak potem będe wiedział jak odmieżyć np te 150 gr jak juz jest usmażone :lol:
    czy zważyć te usmażone i podzielić np na 3 porcje (3x150 gr = 450 :) ) jesli tyle zostanie po obróbce termicznej
    • 0

    #5
    Yoshimu

    Yoshimu

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2lata+
    Zrob tak:
    1.Ważysz przed obróbką
    2. Ważysz po obróbce
    3. oblcizasz przelicznik straty wody i wiesz już ile wziąć usmażonych aby się zgadzało.
    Czyli np masz przed 500g, po 400g to przelicznik masz 0,8 czyli 80g usmazone = 100g surowej
    • 1

    #6
    bojownikk

    bojownikk

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 236 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:MORDOWNIA :)
    • Staż [mies.]: 30+
    Yoshimu lubiłeś chyba matmę w szkole :)
    Dzięki

    Tak tylko dla pewności :lol:
    500 gr x 0.8 = 400 gr
    czyli 100 gr surowego x 0.8 = 80 gr usmażonego

    Edytowany przez bojownikk, 10 sierpień 2012 - 18:42 .

    • 0

    #7
    bojownikk

    bojownikk

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 236 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:MORDOWNIA :)
    • Staż [mies.]: 30+
    sorki,że odkopuje temat ale tak samo ma się sprawa makaronu tak?
    bo surowy ma 100 gr a po ugotowaniu około 200 gr więc jak potrzebuje 100 gr produktu np po treningu to mam zjeść 200gr ugotowanego :-D
    dziękuje za odpowiedź i przepraszam,że wam truje :-D

    Edytowany przez bojownikk, 05 wrzesień 2012 - 13:14 .

    • 0

    #8
    ektohektor

    ektohektor

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 837 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Europa
    • Staż [mies.]: 31
    W przypadku makaronu i ryzu tez liczy sie waga przed obrobka. Jesli makaron przed ugotowaniem ma 100g a po 200g, to masz w gratisie 100g wody.
    • 1

    #9
    Krusher

    Krusher

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 6 postów
    Zarówno cycki z kury oraz ryże/makarony powinno sie ważyć przed obróbka termiczną.


    100g piersi dostarcza nam 21 gram białka, po ugotowaniu/usmażeniu 100g piersi z kuraczka zostanie nam przykładowo 75g piersi z kurczaka i w tych 75 gramach będzie tyle samo białka co w 100 gramach przed gotowaniem. Ubytek w postaci 25g to woda które odpływa/odparowuje.

    Jeśli chodzi o ryże/makarony to waga się zwiększe, ponieważ ryż/makaron pęcznieje, przez nabieranie wody.
    100g ryżu brązowego przed ugotowaniem - 76.8g węglowodanów, po ugotowaniu ze 100g zrobiło się przykładowo 200g które też dostarczy nam 76.8g węglowodanów. Tak, więc 100g które przybyło podczas gotowania to sama woda, a jak wiemy woda nie ma kcal :).
    • 2

    #10
    bojownikk

    bojownikk

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 236 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:MORDOWNIA :)
    • Staż [mies.]: 30+
    dzięki koledzy tylko,ze teraz jak jem już te 100 g makaronu durum czyli 200 g po ugotowaniu to już w połowie posiłku jestem najedzony a resztę to juz upycham w siebie -bynajmniej mam takie odczucie :lol:

    bo przedtem jadłem ale 100 g po ugotowaniu :lol: myśląc,że to 100g produktu :lol:
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko