Witam. Dowiedziałem się, że zamiast mąki do zrobienia pizzy można wykorzystać mięso mielone z serem. Od razu zabrałem się za przygotowanie i wyszło świetnie za pierwszym razem! Taka pizza jest daniem wysokobiałkowym i wysokotłuszczowym.
Potrzebujemy:
- 500g kurczaka
- 250g sera mozarella
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy
- jakaś szyneczka, co kto lubi
Sposób przygotowania:
1. Włączamy piekarnik na ok. 200 stopni.
2. Mielimy mięso i ucieramy ser. Połowę sera mieszamy ze zmielonym mięsem, formujemy z tego placek na papierze do pieczenia.
3. Robimy sos pomidorowy według uznania.
4. Smarujemy pizzę sosem, kładziemy na wierzch resztę sera i dodatków.
5. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
6. Gotowe
Moja pizza w pewnym momencie puściła trochę wody. Po prostu otworzyłem piekarnik i odsączyłem ją papierem.
prezentuje się tak:
Pizza zawiera ok. 155g białka, 5g węglowodanów oraz 63g tłuszczu z piersi kurczaka oraz sera oraz to, z czego zrobimy sos i dodatki na wierzchu.
Można użyć innego mięsa lub tłustszego sera w celu uzyskania odpowiednich proporcji białka i tłuszczu.
Wygląda na to, że jest to idealne rozwiązanie dla ludzi stosujących dietę LG - potężna dawka białka mieści się na talerzu o średnicy 20cm.
Smacznego!
PS.
Jak będę ją robił po raz kolejny, to postaram się zrobić więcej zdjęć. Nie spodziewałem się, że wyjdzie taka dobra za pierwszym razem