Skocz do zawartości

Zdjęcie

Makaron - rodzaje

- - - - -

  • Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany

#1
PACO

PACO

    Learn From The Pain

  • Aktywny user KFD
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6347 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:RotterdamTerrorCorps
    • Staż [mies.]: 4 L

    -=Makarony=-


    1.Ogólnie na temat makaronu.
    2.Rodzaje i nazwy makaronu.
    3.Jaki makaron dla kulturystów.
    4.Podsumowanie.






    Dodany obrazek






    1.Makaron ? produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

    Powstaje z ciasta zagniecionego z mąki (zwykle białej pszennej) z wodą (czasem z mąki i jaj) i solą. Ciasto następnie rozwałkowuje się, lekko podsusza i kroi najczęściej na cienkie wstęgi. W warunkach przemysłowych makaronom nadaje się różnorodne kształty: wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, okolicznościowe kształty związane ze świętami itp. Ciasto bywa także barwione, np. sokiem ze szpinaku na kolor zielony itp. Po wysuszeniu makaron jest pakowany i dostępny w handlu najczęściej w ok. półkilogramowych opakowaniach.

    Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie[potrzebne źródło], natomiast Arabowie udokumentowali istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech ok. XII wieku[potrzebne źródło], czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.

    Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Wrzuca się go na gorącą osoloną wodę i gotuje, w zależności od formy, od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach.

    Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań, jak np. spaghetti, zapiekanka itp., lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko.

    Makaron (wł. pasta) jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej.



    Dodany obrazek




    2.Wyróżnia się wiele rodzajów makaronu:
    Anelli
    Abachini
    Agnolotti
    Barbine
    Bavette, Bavettine
    Bigoli
    Bucatini
    Campanelle
    Canalini
    Cannelloni
    Capellini, Capelli d'Angelo
    Cappelletti
    Casarecce
    Casoncelli
    Castellane
    Cataneselle
    Cavatelli
    Celentani
    Chifferi
    Chitarrine
    Conchiglie
    Cocci di Sicilia
    Conchiglioni
    Corallini
    Cotelli, Cavatappi
    Creste di Gallo
    Cavalline
    Ditali, Ditalini, Ditaloni
    Eliche
    Fagottini
    Farfalle, Farfalline, Farfalloni
    Fettuccine
    Filini
    Fisarmoniche
    Fregnacce
    Fusilli
    Garganelli
    Gemelli
    Girandole
    Girandole
    Gnocchi, Gnocchetti
    Gobbetti
    Gramigna
    Grattini, Grattoni
    Lancette
    Lasagne, Lasagnette
    Linguine
    Limoncini
    Maccheroni, Maccheroncini
    Mafaldine
    Maltagliati
    Maniche, Mezze maniche
    Mezzelune
    Midolline
    Orecchiette
    Paccheri
    Pappardelle
    Penne, Penne Rigate
    Pici
    Pireneri
    Pipette Rigate
    Puntine
    Pizzoccheri
    Quadretti
    Ravioli
    Reginette
    Riccioli
    Ricciutelle
    Rigatoni
    Risi, Risoni
    Rotelle, Ruote
    Sedani, Sedanini
    Sorprese
    Sospetti
    Spaccatelle
    Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
    Spighe
    Stelle, Stelline
    Strangozzi
    Stringoli
    Strozzapreti
    Tagliatelle
    Taglierini
    Tagliolini
    Tempestine
    Torchietti
    Tortellini
    Tortelloni
    Tortiglioni
    Tripolini
    Trenette
    Vermicelli, Vermicellini
    Ziti, Zitoni



    3.Jaki makaron powinniśmy wybrać ?

    Sprawa jest prosta powinniśmy wybrać makaron o nazwie Durum który jest robiony z pszenicy durum.
    Pszenica Durum tzw. twardą - jest to gatunek zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Jest to specyficzna forma pszenicy, wyselekcjonowana spośród innych pszenic, wyrabia się z niej makaron.

    Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony z pszenicy zwyczajnej. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się.
    Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Tym barwnikiem jest luteina, bardzo skuteczny antyoksydant. Działanie tej substancji wpływa na obniżenie wolnych rodników w organizmie.


    Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od zwyczajnej pszenicy ziarnie. Durum rośnie już w Polsce, bo dostosowano ten gatunek do naszego klimatu. Na razie produkcja jej w Polsce jest niska, dlatego sprowadza się ją z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina (semola). Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.


    Makaron ten charakteryzuje się najwyższą jakością, jest łatwiejszy w przygotowaniu i smaczniejszy niż ten produkowany ze zwykłej mąki, podczas gotowania nie skleja się, jest sprężysty i zachowuje swój kształt nawet, jeśli gotuje się go nieco za długo.

    Makaron wykonany został tylko z dwóch składników:
    - semolina (semola) z pszenicy twardej (Komnata lub SMH 62)
    - woda

    Wygląd:

    Makaron walcowany Durum - wstążka, tasiemka szeroka

    Dodany obrazek

    Makaron walcowany Durum - wstążka wąska

    Dodany obrazek

    Makaron Durum ugotowany - wstążka szeroka



    Dodany obrazek




    4.Podsumowanie:
    A więc jeśli macie ochote na dobry a zarazem zdrowy makaron zapraszam do wybory makaronu durum .


    zrodła:
    Wikipedia
    Biosphera
    • 2

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:







    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko