Skocz do zawartości

Zdjęcie

Liczenie BWT - przed obróbką czy po obróbce?

- - - - - bwt liczenia

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
howtobefit

howtobefit

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 413 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 24+

    Witam. Planuję ułożyć nową dietę na masę. Jak większość userów, do zaczerpnięcia BWT jedzenia używam strony tabele-kalorii.pl. I co zauważyłem na naszym forum: dosyć często wrzucane są dane pokarmu przed obróbką termiczną. A jak wiadomo, w zależności od gotowania, pieczenia, wartości BWT w pewnym stopniu się zmieniają.

    Chciałbym zapytać, czy rozkład BWT z jakiego korzystamy jest dostosowany do pokarmu nieobrobionego czy w stanie surowym? Prosty przykład: Biorę 20 g oleju lnianego z 200 g kurczaka. Pytanie: policzyć BWT dla kurczaka surowego i oleju lnianego osobno, czy po prostu wziąć dane z upieczonego kurczaka, który już zawiera jakąś dawkę tłuszczy? ;)


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Remuerte

    Remuerte

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 567 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    • Staż [mies.]: 31

    Ważymy zawsze przed obróbką termiczną.

     

    Oddzielnie olej lniany, oddzielnie kurczak.

     

    Nie piecz/nie smaż niczego na oleju lnianym ;D Jak już to rzepakowy, albo oliwa z oliwek.


    • 1

    #3
    howtobefit

    howtobefit

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 413 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 24+

    W porządku, dzięki wielkie :D. A co ze smalcem? Akurat dysponuję w tym momencie wszystkimi typami oleju :).


    • 0

    #4
    Remuerte

    Remuerte

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 567 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    • Staż [mies.]: 31

    Skup się na olejach, odstaw smalec :)

     

    Priorytetem będa wysokiej jakości tłuszcze (czyli właśnie oleje) na rzecz niewiele wnoszącego ciężkiego sadła.


    • 1

    #5
    howtobefit

    howtobefit

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 413 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 24+

    W porządku, dzięki wielkie. Leci łapka. Akurat w tej sprawie też toczy się dyskusja na jednym z moich tematów. Bardzo prosiłbym o zajrzenie na mój profil i zerknięcie na wątek dotyczący gainera. Pozdrawiam.


    • 0

    #6
    Ridinisi1

    Ridinisi1

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 542 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 16

    Ja osobiście wartości z piersi kuraka mierzę po obróbce termicznej, jest mi tak wygodniej 100g ugotowanej to 150kcal. Jednak przyjęło się mierzenie przed obróbką i tak rób.

    Jak napisał kolega wyżej, olej i kuraka osobno.

    Smalec nie jest taki zły, pod warunkiem że zrobisz go samodzielnie i dokładnie wiesz jakie składniki dodałeś, masz też pewność że jesz zdrowe i pełnowartościowe tłuszcze

     

    Pozdrawiam.


    • 1

    #7
    spokospoko

    spokospoko

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 207 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    Odradzasz smarzenia na oleju lnianym polecasz na oliwie zastanow sie ty piszesz . Jak sie smazy prz 150 stopniach to w czym to pprzeszkadza przy smażeniu na oleju lnianym ???
    • 1

    #8
    Remuerte

    Remuerte

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 567 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    • Staż [mies.]: 31

    Zastanowiłęm się i mam wnioski:

    Temperatura smażenia jest zbyt niestabilna (150°-200°). Wytworzone w ten sposób polimery nie poddają się działaniu enzymów trawiennych, znacznie obniżając strawność tłuszczy.

     

    A w dobrej diecie zależy nam na wchłanianiu wysokiej jakości tłuszczy.

     

    Argument ostateczny:

    "Im wyższa temperatura dymienia danego tłuszczu, tym kwasy tłuszczowe zawarte w nim są odporniejsze na rozkład."


    • 1




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko