Skocz do zawartości

Zdjęcie

L-karnityna - a cóż to takiego?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
PawelSzEvc

PawelSzEvc

    Dietetyk sportowy

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8642 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Wrocław

Szukasz rzetelnych podstaw? Informacji na temat L-karnityny, jej wpływie na przemiany tłuszczów, redukcję tkanki tłuszczowej i pracę układu sercowo-naczyniowego?


W poniższym artykule na blogu Activlab Mateusz postarał się byście zaspokoili swoją ciekawość!

 

 

http://www.activlab....wac-l-karnityne

 

 

1.png


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Dieta na wytrzymałość | Jest coś takiego? :P , Gruba skóra - jest coś takiego? , Jak cwiczyc zeby osiagnac cos takiego? , Cóż dołożyć??? | Co dołożyć do cyklu...? , Odżywianie - przeczytaj koniecznie, jeśli marzysz o schudnięciu... | Dieta ? a cóż to takiego jest ?? Myślisz, że to "CuD"? Zajrzyj

#2
Diegoo

Diegoo

    Zbanowany

  • Zbanowany
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4570 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Paryż
  • Staż [mies.]: 4
L-carnityna nie dziala.

Po co mdlic oczy ludziom?
Nie sprzedawaj placebo. Badz uczciwy.

Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


  • 0

#3
Arthass

Arthass

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Zbanowany
  • PipPipPipPip
  • 944 postów
  • Płeć:Mężczyzna

L-karnityna działa. Czy skala efektów jest warto wydanych pieniędzy, to pytanie jest otwarte.
Ja podchodzę do suplementacji tego aminokwasu z dużą rezerwą, ze względu na potencjalne skutki uboczne - dość poważne w długoterminowej perspektywie.

Już pisałem w innym wątku o wpływie na florę bakteryjna ( faworyzacji wybranych szczepów - co na dłuższą metę może prowadzić do dysbiozy ), teraz rozwinę to o przedstawienie ogólnych mechanizmów.

Kilka badań zanotowało łagodny efekt uboczny "dziwnego zapachu", co było wynikiem tworzenia się trimetyloamin. Zjawisko występowało z częstotliwością 4%. Niektórzy autorzy stwierdzili (dane niepublikowane), że zapach jest tłumiony wraz z suplementacją ryboflawiny (witamina B2).

Brak dotąd ostatecznej oceny toksyczności L-karnityny w długoterminowym stosowaniu, jednak wyniki eksperymentów na myszach i ludziach przeprowadzonych przez zespół Stanleya Hazena z Kliniki Cleveland wskazują, że bakterie jelitowe metabolizują L-karnitynę do trimetyloaminy, (CH3)3N, która w wątrobie zostaje następnie przekształcona w szkodliwy N-tlenek trimetyloaminy, (CH3)3N→O, zwiększający ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zarówno N-tlenek trimetyloaminy, jak i jego prekursory, L-karnityna i cholina, hamują transport zwrotny cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Z badań in vivo na myszach wynika, że regularne spożywanie L-karnityny prowadzić może do niekorzystnej zmiany składu flory bakteryjnej w kierunku szczepów powiązanych ze zwiększoną syntezą N-tlenku trimetyloaminy.

Kwestia wpływu na florę bakteryjną jelit nie jest do końca jasna. Jedne badania sugerują wpływ poprzez faworyzację szczepów metabolizujących N-tlenek trimetyloaminy, co w konsekwencji prowadzi do chorób sercowo-naczyniowych.
Inne badanie zanotowało, że doustna supelmentacja l-karnityny w przypadku pacjentów otrzymujących hemodializę poprawiła nie tylko ogólny komfort mięśniowy, ale także dolegliwości żółądkowo-jelitowe oraz stan mikrobioty.*(1)

(1) Bioscience of Microbiota, Food and Health Vol. 36 (1), 11–16, 2017


Także, do momentu dokładniejszego zrozumienia mechanizmów wpływu l-karnityny na parametry organizmu - głównie poprzez potencjalne modyfikowanie składu flory bakteryjne - ja osobiście wstrzymuję się z polecaniem tego suplementu.
Zawsze pozostaje - jak w większości przypadków - odpowiednio zbilansowana dieta... Już w wielu przypadkach suplementów często obserwowano, że dostarczanie tej samej substancji z produktów żywnościowych - dzięki interakcji setek innych, naturalnie występujących tam związków - może powodować zupełnie inną skalę efektów ubocznych, a czasem wręcz żywność takich efektów nie wywiera. Sytuację świetnie obrazują suplementy z argininą - w przypadku podaży z pożywienia wywiera korzystny wpływ na organizm, jednak dostarczając duże, wyizolowane dawki ponad fizjologiczne zapotrzebowanie w postaci suplementu, po początkowym pozytywnym wpływie obserwuje się wręcz przeciwne efekty ze względu na uruchamianie po pewnym czasie przez organizm mechanizmów mających na celu odpowiednią adaptację do niefizjologicznie dużej ilości tego aminokwasu. Pamiętajmy - organizm dąży w każdym momencie do fizjologicznego stanu homeostazy. Nadmiar nawet najzdrowszej substancji - po krótszym lub dłuższym czasie - odbije się negatywnie na jego funkcjonowanie.

█│Źródła Naturalne│█

►│Jagnięcina│◄ ( 190mg/100g )
►│Stek Wołowy│◄ ( 95mg/100g )
►│Mielona Wołowina│◄ ( 94mg/100g )
►│Wieprzowina│◄ ( 27,7mg/100g )
►│Tempeh│◄ ( 19,5mg/100g )
►│Dorsz│◄ ( 5,6mg/100g )
►│Pierś z Kurczaka│◄ ( 3,9mg/100g )
►│Mleko Pełnotłuste│◄ ( 3,3mg/100ml )
►│Ziemniaki│◄ ( 2,4mg/100g )
►│Soczewica│◄ ( 2,1mg/100g )
►│Awokado│◄ ( 2mg/100g )
►│Słodkie Ziemniaki│◄ ( 1,1mg/100g )
►│Serek Wiejski│◄ ( 1,1mg/100g )


Edytowany przez Arthass, 26 sierpień 2018 - 19:49 .

  • 0

#4
PawelSzEvc

PawelSzEvc

    Dietetyk sportowy

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8642 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Wrocław

L-carnityna nie dziala.

Po co mdlic oczy ludziom?
Nie sprzedawaj placebo. Badz uczciwy.

Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka

 

 

L-ca działa. U określonych grup ludności i w określonych przypadkach, jak praktycznie każdy supel Nie jest to must have na półce suplementacyjnej i nigdzie tego nie piszę.


  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

 Zamknij okienko