Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kurcze pieczone w paprykach.

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
gex

gex

    KFD Silver

  • KFD pro
  • Pip
  • 21 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 24

    Cześć, podzielę się z wami bardzo smacznym i szybkim w przygotowaniu daniem, jest to kurczak pieczony w paprykach.

     

    Potrzebujemy:

    1kg mięsa z kurczaka ze skórą lub bez, ja użyłem udek ale równie dobrze wyjdzie z pałkami jak i innymi częściami kuraka

    1x zielona papryka

    1x żółta papryka

    1x czerwona papryka

    trochę papryki słodkiej w proszku

    1/2 szklanka wina białego wytrawnego, spokojnie alkohol odparuje a pozostanie tylko ciecz i aromat.

    1/2 szklanki przecieru pomidorowego

    sól

    pieprz

     

    Mięso z kurczaka nacieramy słodką papryką (jak ktoś lubi to można natrzeć ostrą), solą i pieprzem albo inną ulubioną przyprawą do kurczaka. (Najlepiej zrobić to kilka godzin albo dzień wcześniej, wtedy mięsko  przejdzie bardziej przyprawami ale nic się nie stanie jak zrobimy to na chwilę przed włożeniem do brytfanki)

    spód naczynia żaroodpornego wykładamy paprykami pociętymi w większe kawałki, wlewany wino i przecier po czym wszystko mieszamy. Na wierzch wykładamy przyprawione udka, przykrywamy naczynie żaroodporne, jeśli ktoś nie ma pokrywki to śmiało można przykryć folią aluminiową.

    Pieczemy w temp ok 200-250C przez godzinę, jeśli jemy ze skórą to ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15-20min dzięki temu będzie chrupiąca.

    Po wyjęciu z pieca wyciągamy mięso i część papryk, resztę mieszamy blenderem uzyskując bardzo smaczny sos, podajemy z ryżem, kaszą albo z tym co lubisz. 

     

    kurczakpapryka.jpg

     

    Smacznego!


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Jarek27CW

    Jarek27CW

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 130 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 14

    Fajny przepis i nie skomplikowany Czyli akurat dla człowieka z moimi zdolnościami kulinarnymi  %) Czy to wino jest konieczne? Bo nie ukrywam to najbardziej problematyczny składnik jak dla mnie...


    • 0

    #3
    gex

    gex

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 21 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 24

    Nie próbowałem tego robić bez winka, pewnie będzie smakowało jak najzwyklejszy sos pomidorowo-paprykowy, jednak to winko dodaje bardzo ciekawego smaczku.  Spróbuj dolać troszkę wody z sosem sojowym i napisz jak wyszło.


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko