- nóżki z kurczaka, ewentualnie pierś
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- przyprawa do kurczaka
- 6 szklanek wody (około 1400 g)
- 10 łyżek ketchupu pikantnego (u mnie 5 łyżek pikantnego Pudliszki i 5 zwykłego Heinz)
- 1/4 kostki masła (około 65 g)
- 1/2 łyżki pieprzu mielonego
- 2 łyżki Vegety lub Kucharka
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cukru
1. Na dno żaroodpornego naczynia wysyp ryż, na nim ułóż pokrojoną w plastry cebulę. Kurczaka natrzyj przyprawą i połóż na cebuli. Odstaw.
2. Do garnka wlej wodę dodaj ketchup, masło, pieprz, Vegetę, paprykę i cukier. Zagotuj.
Gorącym płynem zalej kurczaka i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę i 30 minut. Nie trzeba nic mieszać ani obracać.
Największy plus to to, że nie ma przy tym dużo roboty, jedynie czas pieczenia jest długi. Świetnie smakuje również na zimno, choć z podgrzaniem w mikrofali/piekarniku nie będzie problemu.