KOFEINA
Małe dzieci nie potrafią docenić godziny drzemki w ciągu dnia, która jest tak cenna dla osób dorosłych. W naszym świecie, pełnym obowiązków oraz pościgu za nowymi towarami, nie ma się czasu na chwilę odpoczynku, która jest niesamowitym dobrodziejstwem. Wyczerpanie organizmu to największy wróg nowoczesnego świata i należy za wszelką cenę wystrzegać się takiego stanu rzeczy. ?Lekarstwem?, które potrafi pomóc w sytuacjach skrajnego zmęczenia jest kofeina, dzięki której w bardzo szybkim tempie możemy powrócić do odpowiedniej sprawności fizyczno-umysłowej.
Czym jest kofeina?
Kofeina to alkaloid ksantyny, stymulujący ośrodkowy układ nerwowy, przez tymczasowe podniesienie poziomu czujności. Jest to najbardziej powszechny związek podnoszący sprawność fizyczno-umysłową na świecie.
Kofeinę można znaleźć w nasionach fasoli, owocach oraz ponad 60 roślinach. Do produktów zawierających kofeinę należą: jagody guarany, czekolada, kakao, herbaty. Niektóre z tych źródeł pochodzenia roślinnego oprócz kofeiny zawierają inne stymulanty takie jak: teofiliny i teobrominy.
Najczęstszym wykorzystaniem kofeiny jest zwalczanie uczucia ospania oraz zmęczenia fizycznego organizmu. Istnieje jednak szereg innych zastosowań dla tego związku. Jednym z nich jest zastosowanie owej substancji do podniesienia wydolności podczas treningu siłowego bądź aerobowego, lub resyntezy poziomu glikogenu po danej aktywności fizycznej.
Kofeinę można bardzo często spotkać w suplementach spalających tkankę tłuszczową, napojach energetycznych oraz niektórych lekach przeciwbólowych.
Czy kofeina jest bezpieczna?
W Stanach Zjednoczonych, kofeina jest ogólnie uważana za bezpieczną (GRAS). Jednak zdolność do tolerowania kofeiny u osób jest zróżnicowana. Niektórzy ludzie doświadczają negatywne skutki uboczne po spożyciu niewielkiej ilości kofeiny, podczas gdy inni mogą pić garnek kawy na dobę bez problemu (choć nie jest to zalecane!).
Dawek 250 - 300 mg dziennie lub więcej może prowadzić do szybkiego, nieregularnego bicia serca i trudności z zasypianiem. Przyjmowanie ekstremalnych ilości 10 - 14 gram (lub 150-200 mg na kg masy ciała) może prowadzić do śmierci.
Zaleca się, aby kobiety w ciąży spożywały dawki poniżej 300 mg kofeiny dziennie. Kofeina w dużych dawkach może prowadzić do samoistnego poronienia, niską wagą urodzeniową i / lub porodu przedwczesnego.
Ponadto eksperci zalecają unikanie kofeiny osobom, u których występują dolegliwości takie jak: zaburzenia lękowe, zaburzenia serca, jaskra i nadciśnienie tętnicze. Kofeina może zwiększać ryzyko wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych, gdy łączy się ją z lekami lub innymi substancjami leczniczymi: ?Tenuate?, adrenaliną, ?Ionamin?, pseudoefedryną- ?Sudafed?, używkami, riluzolem- ?Rilutek?, fenylopropanolaminą i klozapiną. W związku z tym, zawsze należy skonsultować się z osobistym lekarzem, jeśli obawiamy się o wystąpienie potencjalnych interakcji prowadzących do stanów chorobowych.
Wiele napojów oraz innych produktów zawierających kofeinę często nie podaje jej zawartości. W takich przypadkach lepiej zrezygnować z takiego produktu spożywczego bądź skontaktować się z firmą produkującą dany wyrób w celu pozyskania informacji.
W jaki sposób mają sobie radzić ze zmęczeniem osoby regularnie trenujące?
Kofeina jest całkowicie wchłaniana przez organizm w ciągu 45 minut po spożyciu. Wiąże się z receptorami adenozyny dla neuroprzekaźnika, zmniejszając tym samym aktywność adenozyny, co powoduje wzrost dopaminy, która stymuluje centralny układ nerwowy.
Jeśli będziemy spożywać produkty kofeinowe codziennie, ciało dostosuje się do częstej obecności kofeiny poprzez zwiększenie liczby receptorów adenozyny w ośrodkowym układzie nerwowym. Taki wzrost receptorów obniża stymulujący wpływ kofeiny, a co za tym idzie- więcej kofeiny będzie wymagane do osiągnięcia pożądanego wpływu.
Każde obniżenie podaży dawki kofeiny u osób często zażywających, może prowadzić do stanu zwanego potocznie stanem odstawienia. Wiążę się to z występowaniem bóli głowy, drażliwości i zmniejszenia zdolności koncentracji. Po pewnym czasie receptory adenozyny dostosowują się do spadku dawki, i tym samym ustępują objawy wcześniej wspomniane.
Badania sugerują, iż dawka kofeiny ok. 4 mg na kg masy ciała może zwiększyć sprawność umysłową i poprawę pamięci oraz umiejętność logicznego rozumowania. Wiele małych dawek kofeiny (4 * 65 mg w ciągu 5 godzin) także może zwiększyć czujność i poprawę wyników w różnych zadaniach psychologicznych.
kfd.pl / Kopiowanie i powielanie materiału bez pisemnej zgody administracji kfd.pl - zabronione.