Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kcal piersi z kurczaka po upieczeniu

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
killer00000

killer00000

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 4 postów

Witam
​Wiem, że wszystkie produkty w diecie waży się przed jakąś obróbką i, że po obróbce wartości odżywcze się nie zmieniają. Skąd zatem w tabelach, przelicznikach czy aplikacjach jeżeli 100 g surowej piersi z kurczaka ma ok 120 kcal i 22 g białka to po upieczeniu podawane jest tam dla 100 g pieczonej piersi ok 80 kcal i 17 g białka ?

Jak to w końcu jest z liczeniem tych kcal ?


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
yasminna

yasminna

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Kraków

    Dla uproszczenia zawsze liczysz przed obróbką termiczną. Nie ma co kombinować i utrudniać sobie życia


    • 0

    #3
    killer00000

    killer00000

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 4 postów

    Tak wiem, tylko ciekawy jestem z czego to wynika, że po upieczeniu ma mniej tych kcal. Z tego, że tłuszcz się wytapia przy pieczeniu stąd ich ubywa, czy to błąd tych wszystkich przeliczników i powinno mieć tyle samo kcal, białka po upieczeniu co przed ? Ktoś to potrafi sensownie wytłumaczyć kto się na tym zna ?


    • 0

    #4
    Arthass

    Arthass

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Zbanowany
    • PipPipPipPip
    • 944 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Nigdy nie uzyskasz dwóch identycznych makro z tych samych produktów, bo choćby zawartość tłuszczu będzie się różnić o te kilka procent. Podczas pieczenia ten tłuszcz może wycieknąć, ewentualnie zależy to też od procedury mierzenia makro np. niektórzy odsączają produkt z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wątpię, by zmniejszała się realnie ilość białka, choć teoretycznie pod wpływem reakcji Maillarda aminokwasy mogą łączyć się z węglowodanami i "uciekać" odrobinę z pożywienia.
    Pieczenie powoduje choćby ubytek masy wodnej, tak więc automatycznie następuje zmniejszenie masy i koncentracja innych makroelementów, ale tak jak pisałem może też powodować ubytek choćby tłuszczu, stąd mniej kalorii.
    Same wartości makro realnie się nie zmieniają.


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko