Witam
Wiem, że wszystkie produkty w diecie waży się przed jakąś obróbką i, że po obróbce wartości odżywcze się nie zmieniają. Skąd zatem w tabelach, przelicznikach czy aplikacjach jeżeli 100 g surowej piersi z kurczaka ma ok 120 kcal i 22 g białka to po upieczeniu podawane jest tam dla 100 g pieczonej piersi ok 80 kcal i 17 g białka ?
Jak to w końcu jest z liczeniem tych kcal ?
#1
Napisany 30 lipiec 2018 - 09:03

#2
Napisany 30 lipiec 2018 - 09:13

Dla uproszczenia zawsze liczysz przed obróbką termiczną. Nie ma co kombinować i utrudniać sobie życia
#3
Napisany 30 lipiec 2018 - 09:36

Tak wiem, tylko ciekawy jestem z czego to wynika, że po upieczeniu ma mniej tych kcal. Z tego, że tłuszcz się wytapia przy pieczeniu stąd ich ubywa, czy to błąd tych wszystkich przeliczników i powinno mieć tyle samo kcal, białka po upieczeniu co przed ? Ktoś to potrafi sensownie wytłumaczyć kto się na tym zna ?
#4
Napisany 30 lipiec 2018 - 10:23

Nigdy nie uzyskasz dwóch identycznych makro z tych samych produktów, bo choćby zawartość tłuszczu będzie się różnić o te kilka procent. Podczas pieczenia ten tłuszcz może wycieknąć, ewentualnie zależy to też od procedury mierzenia makro np. niektórzy odsączają produkt z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wątpię, by zmniejszała się realnie ilość białka, choć teoretycznie pod wpływem reakcji Maillarda aminokwasy mogą łączyć się z węglowodanami i "uciekać" odrobinę z pożywienia.
Pieczenie powoduje choćby ubytek masy wodnej, tak więc automatycznie następuje zmniejszenie masy i koncentracja innych makroelementów, ale tak jak pisałem może też powodować ubytek choćby tłuszczu, stąd mniej kalorii.
Same wartości makro realnie się nie zmieniają.
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników