Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kalkulatory diety

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Czesuaf

Czesuaf

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

    Witam, przy 64 kg i 174 cm, dużej aktywności, kalkulator na www.ar.pl wyliczył mi zapotrzebowanie aby przytyć dla ekto

     

    3486 kcal ( %) )
    218 B
    393 W
    117 T
     
    czyli:
    ~3.4g/kg białka
    ~6g/kg węgli
    ~1.8g/kg tłuszczu
     
    to nie za dużo trochę? według wzorów na forum, przyjmując np. standardowe znalezione na forum
     
    2g/kg białka

    1g/kg tłuszczu
    4,5g/kg węgli 

     

    powinno wyjść

    124 B

    288 W

    64 T

     

    a tu mi sie wydaje ze mniej niz powinno, no bo co to jest np 124 bialka... W sumie bardziej bym zaryzykował nad tym 1, bo lepiej jeść wiecej niz mniej? Którego bardziej się "słuchać"?


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    luppiter

    luppiter

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1723 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec

    3g białka to za dużo, daj sobie 2 - 2,5g

     

    nie wiem jak wygląda Twoja sylwetka, ale możesz spróbować zacząć

    2,5g białka

    1,5g tłuszczy

    4g węgli (jeśli faktycznie jesteś ekto)

     

    sekret tego wszystkiego tkwi w poznaniu swojego ciała i wsłuchania się w nie, każdy organizm jest inny, musisz próbować i korygować pod siebie


    • 1

    #3
    Czesuaf

    Czesuaf

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

    No z doświadczeniia wiem, że powinienem raczej skłaniać się ku temu pierwszemu licznikowi

    ~3.4g/kg białka
    ~6g/kg węgli
    ~1.8g/kg tłuszczu
     
    najwyżej troche obnize go
     
    ale no tu moja ciekawośc, co jak będę jadl wiecej niz musze? Po prostu zleci do kibla, czy beda jakies "skutki uboczne" typu ze mi wywali beben (to pewnie wegle) %) ?

    • 0

    #4
    Malborczyk95

    Malborczyk95

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2284 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: ...
    Za duzo wegla, brzucha od tego dostaniesz. 4g wystarcza.
    Co do bialka tez za duzo, jelita dostana po ...
    2g wystarczy.
    A tluszczy 1g bedzie ok.
    • 1

    #5
    luppiter

    luppiter

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1723 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec

    nie ma co przesadzać na początku, jw. 3g białka za dużo, daj 2,5

    tłuszcz możesz sobie zostawić taki wysoki, ale na pewno nie zaczynaj od 6g węgli

    zacznij spokojniej, a jak nie będzie szło to dodajesz żarcia, proste


    • 1

    #6
    Czesuaf

    Czesuaf

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

    Troche źle ująłem, to nie pierwszy raz z dietą, staż taki wpisałem, bo to co wcześniej było to w sumie nie ważne, wole się teraz w 100% skupić na tym co będzie, po prostu strasznie ciężko wszystko nabieram, dieta od ~4-5 miesiecy, ledwo co coś wchodzi, bardziej wydaje mi się ze jest na neutralnym poziomie bo ani nie spada ani nie nabiera zbytnio, dlatego chętnie bym zwiększył...

    No ale dobra, zmniejsze węgle i białko do mniejwiecej tylu co mowiliscie i zobaczę jak będzie.

    No to rozplanowałem dietę tak (warzyw i białka po treningu nie wliczam):
    Dodany obrazek

    I co do danych mojego zapotrzebowania:
    Białko: 2,5g/kg ciała - 160 g
    Tłuszcze: 1,8g/kg ciała - 115,2 g
    Węgle: 4,2g/kg ciała - 268,8 g

    2752 kcal
    (^TYLE POTRZEBUJE)

    z powyższej tabeli wychodzi:
    B 196,86
    T 72,44
    W 275,72
    Kcal 2591,02
    (^TYLE MAM...)

    a więc:
    Białka mam 36g za dużo
    Tłuszczy mam 42g za mało
    Węgli mam 6g za dużo (czyli prawie bez różnicy)
    160,98 kcal
    (^TYLE BRAKUJE)

    Czyli mniej kury sobie dawać, czy wywalić kure z jakiegoś jednego posiłku w środku dnia? W sumie kurde ja sie tymi 60g kury na posiłek ledwo co najem a to masówka ma być %). No i ważniejszy problem skąd mam wziąć tłuszczy więcej? Aż 42g brakuje. Kcal też ok. 150 brakuje ale no po dodaniu tłuszczy w sam raz.


    • 0

    #7
    luppiter

    luppiter

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1723 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec

    70g piersi nie ma 23g białka ;>

    w ostatnim zamiast serka daj twaróg

     

    do 3 4 5 posilku tluszcze

    oliwa/orzechy wloskie moga byc


    • 1

    #8
    Czesuaf

    Czesuaf

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

    70g piersi nie ma 23g białka ;>

    w ostatnim zamiast serka daj twaróg

     

    do 3 4 5 posilku tluszcze

    oliwa/orzechy wloskie moga byc

     

    Hmmm, według http://www.ilewazy.p...iers-z-kurczaka i http://ar.pl/kalkula...ulator-kalorii/ niby ma, a co 23g to za duzo czy za mało?

     

     

    Ok, z dodanymi orzechami i w v posilku mniej makaronu:

    posilki2.png

     

     

    Teraz:

    Białka ponad 46g

    Tłuszcz idealnie na równo

    Węgle 12g za duzo

     

    tylko wychodzi na to mniejwiecej, że między IV posiłkiem a V mam trening, te orzechy przed treningiem to coś nie będą wadzić?

     

    hmm zmniejszać białko ? ;p no i na 'kolacje' raczej nie chce twarogu... strasznie go nie cierpie... nie moze zostac serek? %) :D

     

    //edit: ojoj z kaloriami niezle polecialem, teraz niby zapotrzebowanie to 2752 a ja juz mam 3008 przez dodanie tych tluszczy, to chyba serio bedzie trzeba obciac to bialeczko, odjac kure?


    • 0

    #9
    Majkel20

    Majkel20

      pogromca ścierw

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Chorzów

    Apropo twoich wyliczeń 100g piersi kurczaka - 21,8 białka.

    Dziennie masz 270g - 58,86 białka a nie jak u Ciebie 89,1


    Edytowany przez BeerPark, 28 październik 2013 - 14:29 .

    • 0

    #10
    Czesuaf

    Czesuaf

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

    Apropo twoich wyliczeń 100g piersi kurczaka - 21,8 białka.

    Dziennie masz 270g - 58,86 białka a nie jak u Ciebie 89,1

    gotowana pierś z kurczaka, tutaj przedstawiona ma 32g bialka na 100g, i tego się trzymam: http://www.ilewazy.p...iers-z-kurczaka

    skąd ty swoje dane wziąłeś? Może mówisz o np. smażonej - chyba jest znaczna różnica między gotowaną a smażoną z tego co pamiętam, choć nie jestem pewien?

     

    Jeśli przyjmiemy, że właśnie tak jak jest na ilewazy.pl czyli 32g na 100 to 270 g kurczaka we wszystkich posiłkach jest równe w okolicach 80-90?


    • 0

    #11
    yedi

    yedi

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPip
    • 100 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna

    100g kury ma jakieś 20-21g, nieważne czy będzie usmażona, ugotowana, czy upieczona

     

    edit: coś źle spojrzałeś http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka


    • 0

    #12
    Majkel20

    Majkel20

      pogromca ścierw

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Chorzów

    gotowana pierś z kurczaka, tutaj przedstawiona ma 32g bialka na 100g, i tego się trzymam: http://www.ilewazy.p...iers-z-kurczaka

    skąd ty swoje dane wziąłeś? Może mówisz o np. smażonej - chyba jest znaczna różnica między gotowaną a smażoną z tego co pamiętam, choć nie jestem pewien?

     

    Jeśli przyjmiemy, że właśnie tak jak jest na ilewazy.pl czyli 32g na 100 to 270 g kurczaka we wszystkich posiłkach jest równe w okolicach 80-90?


    Beznadziejny kalkulator wziąłeś i tyle, może tez oszukiwać na innych produktach, ale nie chce mi się sprawdzać. Nawet na opakowaniu z kurczaka masz napisany skład.. I wyraźnie pisze 21,8/100g, a możesz mi wierzyć czego nie zrobisz z tym kurakiem białko i tak będzie takie samo.


    • 0

    #13
    Czesuaf

    Czesuaf

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

     edi, on 28 Oct 2013 - 14:49, said:

     

    100g kury ma jakieś 20-21g, nieważne czy będzie usmażona, ugotowana, czy upieczona

     

    edit: coś źle spojrzałeś http://www.ilewazy.pl/piers-z-kurczaka

    Okej, ale przecież podczas "obróbki" mięso zmienia się diametralnie... Waga też się zmniejsza i to o wiele... Dlatego ja liczę UGOTOWANĄ już pierś, a nie surową! np. 20 gram piersi z kurczaka ma mniej białka niż 15 gram ugotowanej już piersi z kurczaka. Kurczak traci wodę i inne rzeczy, które np. ważą i dlatego 100g UGOTOWANEJ piersi ma już 32 gram białka.

    Surowa pierś a ugotowana to nie jest to samo, zwłaszcza pod wzgledem kondensacji wody w niej co wchodzi w jej skład, kura się po prostu kurczy gdy jest ugotowana, no nie jest tak?

    "Surowa pierś z kurczaka zawiera dużą ilość wody (ok. 75%). Podczas gotowania część z niej ulega wyparowaniu, powodując ubytek masy piersi (przed 260g po 170g), stąd zarówno wartość energetyczna, jak i odżywcza ulega skoncentrowaniu. "

     

     

    Beznadziejny kalkulator wziąłeś i tyle, może tez oszukiwać na innych produktach, ale nie chce mi się sprawdzać. Nawet na opakowaniu z kurczaka masz napisany skład.. I wyraźnie pisze 21,8/100g, a możesz mi wierzyć czego nie zrobisz z tym kurakiem białko i tak będzie takie samo.

    Hmmm, kalkulator to znaczy? W tych tabelkach są moje obliczenia i są w 100% prawidłowe, o ile dane podstawowe co do kurczaka się zgadzają (z ilewazy), a wydaje mi sie ze problem tkwi w tym, ze mylicie gotowaną kurę z surową. Chociaz jesli to ja jestem w bledzie to przepraszam


    • 0

    #14
    Majkel20

    Majkel20

      pogromca ścierw

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9645 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Chorzów

    Okej, ale przecież podczas "obróbki" mięso zmienia się diametralnie... Waga też się zmniejsza i to o wiele... Dlatego ja liczę UGOTOWANĄ już pierś, a nie surową! np. 20 gram piersi z kurczaka ma mniej białka niż 15 gram ugotowanej już piersi z kurczaka. Kurczak traci wodę i inne rzeczy, które np. ważą i dlatego 100g UGOTOWANEJ piersi ma już 32 gram białka.

    Surowa pierś a ugotowana to nie jest to samo, zwłaszcza pod wzgledem kondensacji wody w niej co wchodzi w jej skład, kura się po prostu kurczy gdy jest ugotowana, no nie jest tak?

    "Surowa pierś z kurczaka zawiera dużą ilość wody (ok. 75%). Podczas gotowania część z niej ulega wyparowaniu, powodując ubytek masy piersi (przed 260g po 170g), stąd zarówno wartość energetyczna, jak i odżywcza ulega skoncentrowaniu. "

     

     

    Hmmm, kalkulator to znaczy? W tych tabelkach są moje obliczenia i są w 100% prawidłowe, o ile dane podstawowe co do kurczaka się zgadzają (z ilewazy), a wydaje mi sie ze problem tkwi w tym, ze mylicie gotowaną kurę z surową. Chociaz jesli to ja jestem w bledzie to przepraszam

    Wszystko co wliczasz, wliczasz przed obróbką.


    • 0

    #15
    Czesuaf

    Czesuaf

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

    Wszystko co wliczasz, wliczasz przed obróbką.

    No tak, wszystko inne tak licze, ale piers z kurczaka akurat licze ugotowaną, zmienia to tylko tyle, ze zamiast 120g wpisuje 70g do tabelki, to przecież bez różnicy, a mi łatwiej jest operować wizualnie. Wartośc się nie zmienia a jedynie postać zapisu. No nie wazne juz bo niepotrzebna dyskusja sie robi, a wszystko jest jasne. 


    • 0

    #16
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63869 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    Jesteś ektomorfikiem.Do tego podałes duża aktywność więc kalkulator podał takie,a nie inne wyliczenia.

     

    Jednak możesz zacząć z nieco niższego pułapu ww.

     

    Co do tabeli wartości odżywczych,na ar.pl równiez masz sporą baze produktów.


    • 1

    #17
    Czesuaf

    Czesuaf

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

    Jesteś ektomorfikiem.Do tego podałes duża aktywność więc kalkulator podał takie,a nie inne wyliczenia.

     

    Jednak możesz zacząć z nieco niższego pułapu ww.

     

    Co do tabeli wartości odżywczych,na ar.pl równiez masz sporą baze produktów.

     

    Hej, dokładnie, właśnie dlatego jednak zakładam, że potrzebuje wyżej niż przeciętnie i tego się bede trzymał, jak będzie za duzo to chyba po prostu zleci do kibla? lepiej jesc wiecej niz stac bez progresu, przynajmniej tak mi sie wydaje? :)

    Co do ar.pl mają dokładnie takie same dane o produktach jak na ilewazy, mozliwe ze są jakos miedzy soba powiazane, tzn korzystaja z siebie (tam rowniez piers gotowana trzyma sie mojej teorii).

     

    dzieki za pomoc wszystkim, plan zmieniłem i troche podwyzszylem, ww staralem sie trzymac w miare nisko - nie bede juz wrzucal bo nie ma po co, wydaje mi sie ze jest idealnie :)

    pozdrawiam


    • 0

    #18
    luppiter

    luppiter

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1723 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec

    dobra już wiem o co chodzi

    widocznie 100g piersi po ugotowaniu to jest 150g piersi przed ugotowaniem

    jeśli ważysz pierś po ugotowaniu to ok, 100g piersi ma wtedy (tej ugotowanej) 32g białka

    a jeśli ugotujesz 100g piersi to idąc tym tokiem myślenia zostanie z niej około połowy, czyli jak wyciągniesz z wody to z 100g się zrobi 50g

     

    mi po usmażeniu z 100g się robi ok 70g, gotować nigdy piersi nie gotowałem

     

    więc cały szkopuł w tym kiedy ważysz tą pierś

     

    edit.

     

    zresztą wszstko jest wyjaśnione pod zdjęciem...

     

    "Gotowana pierś z kurczaka waży 170g. Przed obróbką cieplną mięso ważyło 260g."


    Edytowany przez luppiter, 28 październik 2013 - 20:45 .

    • 1

    #19
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63869 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    Z tego właśnie względu wszelkie produkty ważymy przed obróbką termiczną zanim nabiora/straca wodę.


    • 0

    #20
    Czesuaf

    Czesuaf

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 689 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław

    Z tego właśnie względu wszelkie produkty ważymy przed obróbką termiczną zanim nabiora/straca wodę.

    No tak, ale tutaj akurat zrobiłem wyjątek, no bo robiąc wiecej kurczaka (na 2 dni), jak mam pamietac ile kalorii mial kawalek przed ugotowaniem skoro mam juz "skondensowanego kurczaka". Znajac wartosci ugotowanego chyba łatwiej jest operować danymi ukladajac posilek? :)


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko