Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie zdrowe potrawy z grilla?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
yanek120

yanek120

    Wczuwa się w forum

  • Zbanowany
  • PipPip
  • 183 postów

Okres letni, to okres w którym często i w dużych ilościach spożywa się potrawy z grilla. Często organizuje się imprezki. Tylko czy takie potrawy z grilla są do końca zdrowe? Co byście ewentualnie polecili?


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
brx1000000

brx1000000

    KFD Premium

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPip
  • 1609 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WWA
    • Staż [mies.]: 10 lat

    Z grilla jest zdrowe to samo co nie z grilla. Grillowanie to tylko sposób obróbki termicznej. Aby sama obróbka była zdrowa trzeba pamiętać o kilku rzeczach: używać odpowiedniego materiału palnego (nie wrzucać go grilla śmieci), tłuste rzeczy grillować na tackach, żeby tłuszcz nie wpadał na żar, grillować mięsa i wędliny niekonserwowane azotynem sodu (E250). Wędliny wybieraj dobre jakościowo, z dużą ilością. Morliny mają fajną kiełbaskę z piersi kurczaka 93% mięsa.


    • 1

    #3
    syki1

    syki1

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPip
    • 172 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Niemcy
    • Staż [mies.]: rosnie

    zapytam tak z ciekawosci, dlaczego przeciwwskazane jest grillowanie z azotynem sodu?


    • 0

    #4
    brx1000000

    brx1000000

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1609 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WWA
    • Staż [mies.]: 10 lat

    Bo pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy. Genralnie mało kto zwraca na to uwagę, ale jak już rozmawiamy o zdrowym grillowaniu to trzeba o tym wspomnieć. Najlepiej więc kupować mięsa i wędliny na wagę, bo te paczkowane praktycznie zawsze są zakonserwowane E250.


    • 2

    #5
    bauc

    bauc

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 265 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Może warzywka z grilla? Tutaj masz kilka przepisów:

    http://lotusgrillpol...-dla-wegetarian

     

    Generalnie nie przepadam za tłustymi potrawami tak więc bardzo często robimy takie jarskie potrawy. Dodatkowo prawdziwy stek z ligawy wołowej. Karkówka oraz kiełbaski jedynie okazyjnie ;)


    • 0

    #6
    Magdalena88

    Magdalena88

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 1 postów
    Ryba z grilla jest zdrowa :) Marynuję ją w oliwie z oliwek , czosnku koperku i zawijam w folię - pycha:) ale od czasu do czasu dobry  burger nie jest zły :)
     

    • 0

    #7
    MonaLisa25

    MonaLisa25

    • KFD pro
    • PipPip
    • 113 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:WIEŚ

    grillowane owoce morza przyprawiamy i do folii pychotka ale nie ma to jak dobra kielbasa tylko tak  2h musi sie robic na dymie maksumalne pozbycie tluszczu :d szaszlyki tez dobre , watrobka tak samo w folii... raz jaflam homara i tez byl smaczny , grillowac tez trzeba umiec bo nie sztuka cos  zjarac z wierzchu i na talerz byle szybko :d i do tego salatka z warzyw swiezo zerwanych z ogrodka mm g czekac tylko na sezon:D


    • 0

    #8
    xeria

    xeria

      Nowy na pokładzie

    • Zbanowany
    • Pip
    • 13 postów

    Polecam grillowane banany :) mmm pychota


    • 0

    #9
    bauc

    bauc

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 265 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Mozecie dać jakieś dobre przepisy na marynatę do karkówki? 


    • 0

    #10
    wixon

    wixon

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 158 postów

    Oj masę masz tego na różnych stronach. Wystarczy w zasadzie sobie poszukać:

    http://przepisy.pl/p...rkówki-z-grilla

     

    O tutaj na przykład. Karkówka to moje ulubione mięso z grilla  O ile z patelni nie lubię bo jednak jest za tłusta to na grillu cymuś. Warto jest podczas grillowania położyc na karkówkę trochę cebuli i oscypek. Bardzo dobrze się to ze soba komponuje:

    karkowka-po-mysliwsku-z-miodem-i-rozmary


    • 0

    #11
    mamvga

    mamvga

      34latek robi miensnie xD XD :p ;P

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2544 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:ełrochem
    • Staż [mies.]: 10lat

    palący się tłuszcz odpada, albo tacka niżej albo najlepiej wszystko we folii tyle że znów traci to aromat tego węgla drzewnego %),

    wszelkiego rodzaju gotowe marynaty i kiełbasy też odpadają bo azotany i azotyny ogólnie sypanie przyprawami na położone już ścierwo też nie jest zbyt mądre bo te przyprawy spadają na żar i smolą w sensie palą się też

    i wyszoruj ruszt do czysta %) 


    • 0

    #12
    kolokolo1

    kolokolo1

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 27 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna

    karkówka z oscypkiem-musze sprobowac!!:))


    • 0

    #13
    domi41

    domi41

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 4 postów

    naprawde inspiracji na dania z grilla nie brakuje :) ja jestem fanką ryb dlatego u mnie zawsze oprocz standardowej kielbasy laduje ryba. W ten weekend postawiliśmy na łososia w towarzystwie warzyw + ziemniaki z ogniska zamiast przepisowego ryżu. wyszedl naprawde mega soczysty - nawet dzieciakom smakowal! podrzucam przepisik http://obk.pl/przepi...dawany-z-ryzem/


    • 0

    #14
    qurek

    qurek

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 1 postów

    Ryba z grilla jest zdrowa :) Marynuję ją w oliwie z oliwek , czosnku koperku i zawijam w folię - pycha:) ale od czasu do czasu dobry  burger nie jest zły :)

    Ano nie jest dobra, bo folia aluminiowa poddana na wysoką temperaturę jest niezwykle aktywna i przechodzi do potrawy. Aluminium kumuluje się w organizmie przede wszystkim w mózgu i kościach powodują Alzheimera i osteoporozę. Dlatego należy unikać aluminium w gotowaniu; zawinięcie czegoś zimnego, kanapki ujdzie, ale do gotowanie nie!.

     

    Co do reszty zdrowych rzeczy z grilla to oczywiście warzywa, plus różnego rodzaju chlebki, podpłomyki - super zastępują zwykłe bułki czy chleb. Można robić pizzę na grillu tu jest bardzo prosty przepis https://www.top-gril...e-przepisy.html i nawet nie trzeba mieć do tego zamykanego grilla.


    • 0

    #15
    yasminna

    yasminna

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 426 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Kraków

    Narobiłam sobie smaka na grilla, szkoda że pogoda w ten weekend ma być kiepska :(


    • 0

    #16
    mikoControl

    mikoControl

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 2 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 32

    Też jestem tym rozczarowanym, ale ja najbardziej lubię warzywa z grilla - papryczka ogórek kiszony i czosnek do tego nóżka z kurczaka! Pycha :)


    • 0

    #17
    karolina123

    karolina123

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 12 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Warszawa

    Ja lubię z grilla jeść pyszne potrawki typu stek mało tłusty, chleb podpieczony , udziec mało tłusty i rybki :) 


    • 0

    #18
    Arthass

    Arthass

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Zbanowany
    • PipPipPipPip
    • 944 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    ▬( Bo pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy. )▬

    Dokładnie, praktycznie każda parówka, kiełbasa, czy marynowane mięso jest konserwowane w azotynach, które pod wpływem smażenia, pieczenia czy grillowania przekształcają się w rakotwórcze nitrozoaminy. Dlatego warto po prostu samemu od podstaw marynować mięso. Co więcej, marynata w ziołach ogranicza bardzo mocno tworzenie się szkodliwych związków takiej obróbki (-przeciwutleniacze w ziołach, nawet o 90% mniej HCA-).

    Problemem grilowania są przede wszystkim WWA [ Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne ], które bardzo dobrze rozpuszczają się w tłuszczach (-a grilluje się głównie tłuste potrawy-). Dodatkowo substancje smoliste, heterocykliczne aminy aromatyczne [ HCA ].

    HCAs can damage the DNA of our genes, beginning the process of cancer development. HCAs may damage DNA and spur the development of tumors in cells of the colon, breast, prostate and lymph system.

    Najgorsze jest właśnie kapanie tłuszczu bezpośrednio na żar. Wtedy wytwarza się najwięcej tych substancji.
    Ograniczenie szkodliwości polega na:
    1. Marynowaniu potraw w ziołach
    2. Ograniczeniu kapania tłuszczu na żar
    • Owijamy potrawy w folię aluminiową (-produkty o niskim pH się nie nadają! niskie pH reaguje z aluminium-)
    • Owijamy folią aluminiową kratkę grilla... i nie można wtedy umieszczać produktów o niskim pH

    Mięsa, tłuszcze do marynaty i zioła mają zwykle pH w okolicach neutralnego, także nie powinno być problemu. Problemem mogą być różne sosy dodawane do marynat.

    Grillowanie nie jest zbyt zdrowe.
     


    • 0

    #19
    Shotgun89

    Shotgun89

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Zbanowany
    • PipPipPipPip
    • 1109 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna

    Nie zgadzam się, pieczenie na wolnym ogniu jest to pierwotny sposób obróbki termicznej, ludzie przez tysiące lat tak robili a jak wiadomo pierwotny model żywieniowy jest najzdrowszy. Nie wnikam w to co się dzieje z zakonserwowanym mięsem ale ogółem grilowanie nie jest niezdrowe. Podczas pieczenia na wolnym ogniu jest likwidowana największa ilość patogenów.


    • 0

    #20
    Arthass

    Arthass

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Zbanowany
    • PipPipPipPip
    • 944 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    ▬ Nie zgadzam się, pieczenie na wolnym ogniu jest to pierwotny sposób obróbki termicznej, ludzie przez tysiące lat tak robili a jak wiadomo pierwotny model żywieniowy jest najzdrowszy. ▬

    Nie, nie wiadomo. No, chyba że wśród osobników dostarczających wyizolowane BCAA, czyli 3-krotne dzienne dawki aminokwasów w produkcie o masie 5g. Pierwotne jak cholera.
    Od momentu wykształcenia się homo sapiens, człowiek przerobił niemal każdy rodzaj odżywiania - w pewnym okresie był nawet padlinożercą.
    1) Który model mamy zaaplikować?
    2) Wprowadzisz do diety padlinę?
    3) Dlaczego spożywasz wyekstrahowaną formę tłuszczu? Ekstrakcja tłuszczu to dość 'nowy' wynalazek w dziejach ludzkości, podobnie jak ekstrakcja wielu innych produktów żywnościowych. Używasz soli? Innych dodatków do żywności? Pijesz kawę?
    4) Ewolucja Ci coś mówi?

    Co można zaobserwować po Twoich postach ( najczęściej ):

    Appeal to tradition fallacy
    Appeal to tradition (also known as argumentum ad antiquitatem,[1] appeal to antiquity, or appeal to common practice) is an argument in which a thesis is deemed correct on the basis that it is correlated with some past or present tradition. The appeal takes the form of "this is right because we've always done it this way."


    Appeal to nature fallacy
    An appeal to nature is an argument or rhetorical tactic in which it is proposed that "a thing is good because it is 'natural', or bad because it is 'unnatural'".[1] It can be a bad argument, because the implicit (unstated) primary premise "What is natural is good" typically is irrelevant, having no cogent meaning in practice, or is an opinion instead of a fact. In some philosophical frameworks where natural and good are clearly defined in a specific context, the appeal to nature might be valid and cogent.


    ▬ Nie wnikam w to co się dzieje z zakonserwowanym mięsem ale ogółem grilowanie nie jest niezdrowe. ▬

    Aha. 'Nie wiem, to się wypowiem'.
    Tak nawiasem, jeśli jesteś tak za tradycją i naturalizmem, to kiedyś nie było konserwantów jak azotyny, więc nie można zastosować tutaj bezpośredniej analogii. A polecam jednak, byś wniknął odrobinę z tym co się dzieje.

    ▬ Podczas pieczenia na wolnym ogniu jest likwidowana największa ilość patogenów. ▬

    Podczas każdej obróbki termicznej powyżej 65 stopni likwidowana jest większość patogenów niebezpiecznych dla człowieka. Chyba, że mamy na myśli ekstremofile czy formy strzępkowe. Niemniej - patogeny mają zwykle swoje optymalne temperatury życia, i jeśli są one zbieżne przedziałami, w których znajduje się temperatura naszego ciała, to zwykle zakres nie jest tak szeroki, by wytrzymały obróbkę termiczną przynajmniej 2x wyższą od temperatury naszego ciała. Jeśli masz na myśli pasożyty - denaturacja białka następuje już powyżej 45 stopni celsjusza. Jeśli patogeny rozumiesz jako czynniki chemiczne, to akurat pieczenie na otwartym ogniu zwiększa ich ilość.


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko