Siemanko o co chodzi z tym ciemnym pieczywem w dietach zwykłe bułki czy chleb mają podobne ilości węgli czy można spożywać zwykłe pieczywo czy konieczne jest jakieś inne ?
#1
Napisany 02 sierpień 2013 - 11:46

#2
Napisany 02 sierpień 2013 - 12:48

tak jasno to
"białe" pieczywo jest bardziej przetworzone przez co zawiera mniej minerałów i składników odżywczych
#3
Napisany 02 sierpień 2013 - 12:50

Białe znacznie szybciej się trawi ze względu na większe przetworzenie i mniejszą ilość błonnika.
Ciemne prócz błonnika zawiera więcej mikroskładników.
Pod względem węgli oba mają podobne ilości choć ciemne jest nieco mniej kaloryczne.
#4
Napisany 02 sierpień 2013 - 14:13

Ciemne pieczywo o wiele lepsze i zdrowsze.
Chodzi o poziom przetworzenia tego pieczywa. Jw.
#5
Napisany 02 sierpień 2013 - 16:23

Staraj się jeść z mąki żytniej: chleb pełnoziarnisty, orkiszowy.
#6
Napisany 02 sierpień 2013 - 16:32

Tak jak pisali poprzednicy "jasne" pieczywo jest zrobione z oczyszczonej bozbawionej mikroelementow , blonnika, itp maki, zaspokaja nasz glod na krótko. Lepiej bazuj na dobrym ciemnym pieczywie.
#7
Napisany 02 sierpień 2013 - 16:41

#8
Napisany 02 sierpień 2013 - 22:25

#9
Napisany 04 sierpień 2013 - 13:51

just fit z biedronki, dobre jakościowo pieczywo, jedyne, które włączyłem do swojej diety.
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników