#1
Napisany 01 listopad 2011 - 21:50

Jakie owoce i warzywa najlepiej jest, by dostarczyć organizmowi duża liczbe witamin i minerałów? Nie chce kupować witamin w tabletkach, bo wolałbym braki uzupełnić naturalnie wzbogacając diete o w/w produkty.
#2
Napisany 01 listopad 2011 - 22:05

Mogę Ci polecić kapustę pekińską - jest jej dużo, jest smaczna i jest tania. Zawiera dużo błonnika i wody przy czym jest bardzo mało kaloryczna. Jem jej nawet kilogram dziennie. Do tego jakieś ogórki, pomidory. Co kto lubi. Unikam jedynie buraków ze względu na ich wysokie IG. Owoce to tak naprawdę każde. Zależy wszystko czy masz dietę i wystrzegasz się tych z dużą ilością cukru czy nie. Ale jak nie, to żadne Ci nie zaszkodzą. :)
#3
Napisany 02 listopad 2011 - 11:37

Tak jak kolega wyżej, owoce praktycznie każde - kilka na dzień jeszcze zróżnicowane. Nie ma takiego który by zawierał wszystkie witaminy (w jednym). Jeden ma np. więcej Witaminy X, drugi Witaminy Y. Dlatego ważne żeby różnicować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
#4
Napisany 02 listopad 2011 - 22:10

wszystkie warzywa, a szczególnie brokuł, pomidor, marchew, groszek, papryka.Ale brokuł na pierwszym miejscu ;D z owoców jabłka, owoce leśne...banany i winogrona raczej po treningu.
#5
Napisany 02 listopad 2011 - 22:39

Warto zaznaczyć oczywistą oczywistość, aby starać się jeść surowe warzywa, gdyż one mają najwięcej witamin i minerałów. Dlatego groszek konserwowy np. jest kiepskim wyjściem, tak samo jak gotowe sałatki, lub mixy marchew + groch + fasola, co innego surowe, które każde z osobna są bardzo zdrowe.
#6
Napisany 02 listopad 2011 - 22:49

Polecam owoc kiwi.
Wartość odżywcza w 100 g:
energia: 24kJ (56kcal)
woda: 84,0g
cynk: 0,15 mg
tłuszcz: 0,5g
miedź: 0,13 mg
węglowodany:13,9g
mangan: 0,10 mg
sód: 4 mg
tiamina: 0,02 mg
potas: 290 mg
ryboflawina: 0,05 mg
wapń: 25 mg
niacyna: 0,5 mg
fosfor: 32 mg
beta-karoten: 43 ug
magnez: 15 mg
witamina C: 60 mg
żelazo: 0,4 mg
witamina E: 0,2 mg
błonnik: 2,1 g
Wartość odżywcza w 100 g:
energia: 24kJ (56kcal)
woda: 84,0g
cynk: 0,15 mg
tłuszcz: 0,5g
miedź: 0,13 mg
węglowodany:13,9g
mangan: 0,10 mg
sód: 4 mg
tiamina: 0,02 mg
potas: 290 mg
ryboflawina: 0,05 mg
wapń: 25 mg
niacyna: 0,5 mg
fosfor: 32 mg
beta-karoten: 43 ug
magnez: 15 mg
witamina C: 60 mg
żelazo: 0,4 mg
witamina E: 0,2 mg
błonnik: 2,1 g
#7
Napisany 03 listopad 2011 - 07:38

Warto zaznaczyć oczywistą oczywistość, aby starać się jeść surowe warzywa, gdyż one mają najwięcej witamin i minerałów. Dlatego groszek konserwowy np. jest kiepskim wyjściem, tak samo jak gotowe sałatki, lub mixy marchew + groch + fasola, co innego surowe, które każde z osobna są bardzo zdrowe.
To prawda, ale niestety nie kupisz nigdzie o tej porze roku groszku, chyba że mrożony, ale i to rzadko ;p przynajmniej u mnie nie ma, więc pozostaje mi się delektować podniebienie tylko z puszki.Fasola czerwona to samo.
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników