Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka mąka przy domowych wypiekach?

- - - - -

  • Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany

#1
PACO

PACO

    Learn From The Pain

  • Aktywny user KFD
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6347 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:RotterdamTerrorCorps
    • Staż [mies.]: 4 L

    Jaką mąke wybrać ?


    Spis treści:
    1.Ogólnie na temat mąki:
    a)Rodzaje mąki
    b)Typy mąki.
    2.Na co powinniśmy zamienić zwykłą mąke?
    3.Kilka przepisów.
    4.Podsumowanie




    1.Mąka ? produkt powstały w wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż. Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją.

    W zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być zastosowana do różnych celów - spożywczych, paszowych lub przemysłowych. Powszechnie używana do produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych oraz makaronów.

    a)Rodzaje mąki


    - Mąka jęczmienna
    - Mąka gryczana,sosów
    - Mąka kukurydziana,
    - Mąka z prosa,
    - Mąka owsiana,
    - Mąka żytnia,
    - Mąka sojowa,
    - Mąka z orkiszu,
    - Mąka pszenna
    - Mąka ciemna (nie razowa)
    - Mąka wiejska
    - Mąka mocna
    - Biała mąka
    - Mąka pszenna razowa,

    b)Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół.

    Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000.


    Typy mąki pszennej wg PN-A-74022:
    typ 450 Tortowa
    typ 500 Krupczatka, Mąka Wrocławska
    typ 550 Luksusowa
    typ 750 Chlebowa
    typ 1400 Sitkowa
    typ 1850 Graham
    typ 2000 Razowa, Śruta chlebowa).

    Popularne typy mąki pszennej 500 oraz 850 są typami produkowanymi według Norm Zakładowych (Specyfikacji jakościowych).

    Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:
    typ 580
    typ 650
    typ 800
    typ 950
    typ 1400 Sitkowa
    typ 1850 Starogardzka
    typ 2000 Razowa

    Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z pszenicy durum:
    typ 950
    typ 1750
    Semolina

    2.Zdecydowanie powinniśmy ją zamienić na mąke razową żytnią typu 2000


    Dodany obrazek


    Przetworzone produkty zbożowe są źródłem wielu składników odżywczych, jednak produkty pełnoziarniste są zdrowsze. Proces mielenia zamienia ziarno w mąkę pełnoziarnistą lub przetworzone produkty.

    Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie składniki, które zawiera ziarno, podczas gdy mąka przetworzona (sypka, pszenna) traci pewne składniki. Podczas procesu rafinacji, ziarno traci część błonnika, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Jako że produkty pełnoziarniste zawierają większe ilości błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów niż produkty podlegające procesowi rafinacji, zaleca się ich częstsze spożywanie.

    3.Przepisy na mące razowej żytniej typu 2000

    Ciastka Owsiane z mąki żytniej typu 2000

    Dodany obrazek

    Składniki:

    - 200gr mąki razowej żytniej 2000
    - 100gr otrębów owsianych
    - 100gr płatków owsianych
    - 4 jajka
    - 200gr jogurtu 0% (naturalny)
    - 100gr rodzynek
    - 50gr orzechów nerkowca
    - 65gr miodu
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - słodzik w płynie

    Krok 1.
    Ubijamy białka z jajek na piane.
    Krok 2.
    Mieszając naszą piane dodajemy kolejno produkty
    Krok 3.
    Formujemy 15 ciastek kładziemy na blache i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika.
    Blacha musi być posmarowana tłuszczem moze być PAM aby nieprzywierały.
    Krok 4.
    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 20 min

    Naleśniki


    Dodany obrazek


    Składniki:
    - 150gr mąki razowej żytniej typ 2000
    - 2 jaja i 2 białko
    - szklanka wody
    - sól
    - na słodko możemy dodać twarogu lub owocami
    - na ostro dodać sosu tabasco i pokrojonego drobno kurczaka

    Krok 1.
    Wrzucamy składniki do naszej miski wszystkie razem pięknie mieszamy , dodajemy soli.
    Krok 2.
    Nasze ciasto przelewamy na patelnie i smazymy naleśniki.
    Krok 3.
    Dodajemy przyprawy zależnie od gustu

    4.Podsumowanie
    Więc panowie mam nadzieje że problem mąki wyjaśniony , zapraszam do zmiany zwykłej mąki na typu 200 razową żytnią.
    A nastepnie zapraszam do działu przepisy KFD :)

    zrodło
    Wikipedia
    foto = google.pl

    Pozdrawiam PACO
    • 3

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:







    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko