Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak ważyć ryż, makaron?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Witek96

Witek96

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 13 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań

    Szukałem na forum ale nic o tym nie znalazłem...

    Panowie , za niedługo zaczynam swoją dietę. Irytuje mnie jedno pytanie...

    Jak ważyć makarony , ryż , kasze . Ważymy je przed gotowaniem (zanim nasiąkną wodę) czy po gotowaniu jako gotowy posiłek ??


    Pozdrawiam.


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    tylkomasa

    tylkomasa

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 423 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Mińsk Mazowiecki
    • Staż [mies.]: 14

    Przed gotowaniem, wtedy będziesz wiedział ile węgli zjesz. : )

    W końcu po gotowaniu będą nasiąknięte wodą, więc nie policzysz wagi węgli. %)


    • 1

    #3
    Witek96

    Witek96

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 13 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań

    Ok. Dzięki bardzo za info ;)


    • 0

    #4
    adriano1239

    adriano1239

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 281 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    • Staż [mies.]: xx

    Wszystko ważymy przed obróbką cieplną.


    • 1

    #5
    Mroowek

    Mroowek

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3908 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 10

    jedynie ziemniaki możesz warzyć po ugotowaniu bo mniej więcej wartość będzie taka sama. :)


    • 1

    #6
    Witek96

    Witek96

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 13 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań

    Dzięki bardzo za pomoc Panowie ;)


    • 0

    #7
    TomaszPrzeorski

    TomaszPrzeorski

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 294 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]: 192
    100 g. makaronu suchego to mniej wiecej 200 po ugotowaniu. 100 g. ryżu suchego to mniej wiecej 150 po ugotowaniu. Jak kolega napisał wyżej jedynie ziemniaki prawie nie zmieniaja wagi.
    • 0

    #8
    Mroowek

    Mroowek

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3908 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 10

    sprawa z ryżem jest dyskusyjna bo zależy ile wlewamy wody na gotowanie 

    mi worek 100 gr waży po ugotowaniu 380-450 gram.


    • 0

    #9
    Witek96

    Witek96

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 13 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań

    To biorąc pod uwage to co jest napisane na pudełku np. 100g ryżu to 70g węgli (np.) to te 100g po ugotowaniu czy suche ?


    • 0

    #10
    klikszen

    klikszen

    • KFD pro
    • PipPip
    • 123 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 35
    przed obróbka termiczna
    • 0

    #11
    TomaszPrzeorski

    TomaszPrzeorski

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 294 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]: 192
    Nie wiem czy teraz nie palne głupoty bo dawno nie gotowałem ryżu ale czy na pudełku nie jest podane w jakiej ilości wody zaleca producent gotowanie 100 g. ? Jeśli tak to ja kiedyś właśnie z zachowaniem tego zalecenia ważyłem po.
    • 0

    #12
    tunathefish

    tunathefish

      sssss wonrzownike /\/\/\/\/\O~

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2073 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa

    To robiłeś źle. Czasami producenci podają wartości dla ryżu po ugotowaniu, ale jest to wyraźnie wtedy określone.


    • 0

    #13
    TomaszPrzeorski

    TomaszPrzeorski

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 294 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]: 192

    Dlaczego niby żle ? Dokładnie czytałem i nie natknąłem się na wartości podane dla ugotowanego produktu.


    • 0

    #14
    Witek96

    Witek96

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 13 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań

    TO w takim razie skąd mam wiedzieć ile węgli , białek i tłuszczu jest w ryżu po ugotowaniu ?


    • 0

    #15
    TomaszPrzeorski

    TomaszPrzeorski

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 294 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]: 192

    Najlepiej z tabelki którą zamieścił producent na opakowaniu.


    • 1

    #16
    Witek96

    Witek96

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 13 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań

    Ok. Bo do tej pory nie wiedziałem skąd mam to wziąć , żeby te wartości były zachowane...


    • 0

    #17
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63869 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    Licz wartości przed obróbka.

    Korzystaj z tabeli wartości odżywczych.


    • 0

    #18
    Mroowek

    Mroowek

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3908 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 10

    Ile razy jeszcze będą takie tematy wałkowane :<


    • 0

    #19
    TomaszPrzeorski

    TomaszPrzeorski

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 294 postów
  • Wiek: 44
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]: 192
    ... dziwnym też jest to że sporo ludzi nie pomyśli by odwrócić opakowanie i przeczytać tabelke która zamieścił producent...
    • 0

    #20
    Witek96

    Witek96

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 13 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań

    ... dziwnym też jest to że sporo ludzi nie pomyśli by odwrócić opakowanie i przeczytać tabelke która zamieścił producent...

     Chodziło mi o wartości po obróbce termicznej. Myślałem, że te wartości po ugotowaniu się zmieniają ...


    • 0




    1 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników