Szukałem na forum ale nic o tym nie znalazłem...
Panowie , za niedługo zaczynam swoją dietę. Irytuje mnie jedno pytanie...
Jak ważyć makarony , ryż , kasze . Ważymy je przed gotowaniem (zanim nasiąkną wodę) czy po gotowaniu jako gotowy posiłek ??
Pozdrawiam.
#1
Napisany 29 lipiec 2013 - 15:07

Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
#2
Napisany 29 lipiec 2013 - 15:13

Przed gotowaniem, wtedy będziesz wiedział ile węgli zjesz. : )
W końcu po gotowaniu będą nasiąknięte wodą, więc nie policzysz wagi węgli.
#3
Napisany 29 lipiec 2013 - 15:20

Ok. Dzięki bardzo za info
#4
Napisany 29 lipiec 2013 - 15:34

Wszystko ważymy przed obróbką cieplną.
#5
Napisany 29 lipiec 2013 - 19:34

jedynie ziemniaki możesz warzyć po ugotowaniu bo mniej więcej wartość będzie taka sama. :)
#6
Napisany 29 lipiec 2013 - 19:35

Dzięki bardzo za pomoc Panowie
#7
Napisany 29 lipiec 2013 - 21:49

#8
Napisany 29 lipiec 2013 - 21:53

sprawa z ryżem jest dyskusyjna bo zależy ile wlewamy wody na gotowanie
mi worek 100 gr waży po ugotowaniu 380-450 gram.
#9
Napisany 30 lipiec 2013 - 00:16

To biorąc pod uwage to co jest napisane na pudełku np. 100g ryżu to 70g węgli (np.) to te 100g po ugotowaniu czy suche ?
#10
Napisany 30 lipiec 2013 - 00:19

#11
Napisany 30 lipiec 2013 - 04:39

#12
Napisany 30 lipiec 2013 - 08:30

To robiłeś źle. Czasami producenci podają wartości dla ryżu po ugotowaniu, ale jest to wyraźnie wtedy określone.
#13
Napisany 30 lipiec 2013 - 08:32

Dlaczego niby żle ? Dokładnie czytałem i nie natknąłem się na wartości podane dla ugotowanego produktu.
#14
Napisany 30 lipiec 2013 - 09:53

TO w takim razie skąd mam wiedzieć ile węgli , białek i tłuszczu jest w ryżu po ugotowaniu ?
#15
Napisany 30 lipiec 2013 - 09:57

Najlepiej z tabelki którą zamieścił producent na opakowaniu.
#16
Napisany 30 lipiec 2013 - 10:00

Ok. Bo do tej pory nie wiedziałem skąd mam to wziąć , żeby te wartości były zachowane...
#17
Napisany 30 lipiec 2013 - 18:38

Licz wartości przed obróbka.
Korzystaj z tabeli wartości odżywczych.
#18
Napisany 30 lipiec 2013 - 18:52

Ile razy jeszcze będą takie tematy wałkowane :<
#19
Napisany 30 lipiec 2013 - 20:36

#20
Napisany 30 lipiec 2013 - 21:47

... dziwnym też jest to że sporo ludzi nie pomyśli by odwrócić opakowanie i przeczytać tabelke która zamieścił producent...
Chodziło mi o wartości po obróbce termicznej. Myślałem, że te wartości po ugotowaniu się zmieniają ...
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników