
Przygotowanie:
- określamy swój wiek, wzrost, wagę

- określamy nasz aktywność fizyczną (co i jak długo będziemy ćwiczyć)
- włączmy sobie w przeglądarce tabele
Tabela1
Tabela2
- określamy typ diety( czy to na masę, czy low carb)
- musimy zapoznać z podstawami odżywiania ( co to jest białko, węglowodany i tłuszcze)
http://www.kfd.pl/in...p...indpost&p=9
- można się zaopatrzyć w dziennik posiłkowy, lub program ułatwiający ułożenie diety, jednak wadą tych programów jest wliczanie białka roślinnego co może przedłużyć nam liczenie.
Gdy już jesteśmy przygotowani, wyliczamy nasze całkowite zapotrzebowanie kaloryczne (TDEE - Total Daily Energy Expenditure). Możemy to zrobić na 2 sposoby.
PIERWSZY SPOSÓB:
TDEE = BMR + TEA + TEF + NEAT
BMR(Basa Metabolic Rate) - Podstawowa przemiana materii
Mężczyźni
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) + 5
Kobiety
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) - 161
TEA - Kalorie spalone ze względu na aktywność fizyczną
Trening siłowy
7 - 9 kcal na minutę w zależności od intensywności
EPOC - Kalorie spalone po wysiłku
4-7% Całkowitego zapotrzebowania kalorycznego
Trening aerobowy
5 - 10 kcal na minutę w zależności od intensywności
EPOC - Kalorie spalone po wysiłku
-lekka intensywność - dodatkowe 5 kcal
-średnia intensywność - dodatkowe 35 kcal
-wysoka intensywność - dodatkowe 180 kcal
TEF(Thermic Efect of Food) - Efekt termiczny pożywienia
6-10% TDEE
NEAT(Non-exercise activity thermogenesis) - Pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności
NEAT najczęściej waha się w granicach 200-900 kcal. W zależności od budowy ciała dodajemy kcal w ilości :
200-400 kcal - endomorfik
700-900 kcal - ektomorfik
400-500 kcal ? mezomorfik
DRUGI SPOSÓB:
Mężczyzna
1. mnożymy wagę x 24 godziny = podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x współczynnik aktywności = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Kobieta
1. mnożymy wagę x 24 godziny = podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x 0,9 = poprawny BMR dla kobiet
3. poprawiony BMR x współczynnik aktywności = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Współczynnik aktywności:
Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca fizyczna przez większą cześć dnia)
Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca 'na nogach')
Średnio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Ćwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca)
Nisko Aktywny = 1 (brak ćwiczeń + praca siedząca)
Podany wynik jest ilością kcal minimalna na początek naszej drogi z odchudzaniem. Ja przyjmę rozważania dla 80kg mężczyzny , czyli nasz przykładowy osobnik musi spożyć minimum :
80x24 = 1920 kcal
Nasz osobnik trenuje 3 razy w tygodniu stąd też :
1920x1.2 = 2304 kcal
Po szybkiej matematyce wyszło nam że nasz "model" musi zjeść minimum 2300 kcal na dobry początek Po obliczeniu naszego zapotrzebowania kcal czas przejść do kolejnego etapu
Następnym krokiem będzie wyliczenie zapotrzebowania naszego organizmu na białko, węglowodany i tłuszcze:
Białko:
Standardowo w dietach przyjmuje się 1,5 ? 2,2g/kg masy ciała.
Przykład: Osoba ważąca 80kg ustanowiła 2g białka na kg masy ciała.
2 x 80 =160g a wiemy, że 1g białka to 4kcal, więc:
160 x 4 =640kcal Tyle kalorii dostarczymy naszemu organizmowi w ciągu dnia z białka.
Węglowodany:
Przykład: Osoba ważąca 80kg ustanowiła 1,5g/kg masy ciała
1,5 x 80kg = 120g a wiemy, że 1g węglowodanów to 4kcal, więc
120 x 4 = 480 Tyle kalorii dostarczymy naszemu organizmowi w ciągu dnia z węglowodanów.
Resztę zapotrzebowania kalorycznego będziemy musieli wziąć z tłuszczy.
2300 ? 640 ? 480 = 1180kcal
Wiemy, że 1g tłuszczy to 9kcal, więc:
1180/9 = 131g ? to jest nasze dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze. Czyli ok. 1,6g/kg masy ciała.
Skoro wyliczyliśmy, nasz dziennie spożycie białka, węglowodanów i tłuszczy, bierzemy się za ustalanie posiłków:
~~Ustalamy godziny posiłków~~
Posiłek 1 - 8:00
Posiłek 2 - 10:00
Posiłek 3 - 13:00
Posiłek 4 - 15:00 (przed treningowy)
Posiłek 5 - 17:00 ( po treningowy)
Posiłek 6 - 20:00
Posiłek 7 - 22:00
Sen - 22:30
Uwagi:
- bezpośrednio po treningu spożywamy węgle proste
- w posiłku przed i po treningowym unikamy tłuszczy
- na noc unikamy węglowodanów
- podliczamy tylko białko pochodzenia zwierzęcego, które musi się znaleźć w każdym posiłku
Jak obliczyć ile potrzebujemy spożyć danego produktu, by otrzymać założoną ilość białka, węglowodanów i tłuszczy w posiłku:
Na przykład, skoro mamy 5 posiłków( bezpośrednio po treningu nie liczymy, gdyż tam spożywamy same węglowodany proste) i nasze dzienne spożycie białka to 160, to średnio w posiłku powinniśmy mieć 32 g białka, więc ilość zapotrzebowania na produkt możemy wyliczyć z proporcji.
Przyjmujemy, że w danym posiłku naszym źródłem białka będzie pierś z kurczaka.
100g ? 21g
X - 32g ? nasz zapotrzebowanie w posiłku
Mnożymy na skos i obliczamy równanie:
3200g = 21x
x = ok.150g ? tyle piersi z kurczaka musimy zjeść w danym posiłku.
Tak samo liczymy resztę posiłków.
Uwagi:
- eliminujemy całkowicie z diety następujące produkty zawierające węglowodany proste oraz przetworzone węglowodany o wysokim I/G : słodycze, wypieki, słodzone napoje, batony , jogurty, pełno tłuste mleko
- eliminujemy całkowicie z diety następujące produkty zawierające niezdrowe tłuszcze : sklepowe i domowe wypieki, ciasta, ciasteczka, chipsy, prażynki, hamburgery, frytki, majonezy, oleje rafinowane.
- unikamy jako źródła białka soi oraz sera( jeśli mamy problemy z trawieniem laktozy)
- każdy posiłek oprócz około treningowego powinien składać się z nie przetworzonego pożywienia i nie powinien by spożywany pod postacią odżywek, gdyż nie sycą one tak bardzo jak robi to naturalne pożywienie.
źródła informacji:
-książka "Twoja Dieta" autorzy:
Mehmet C. Oz i Michael F.Roizen
-internet
Edytowany przez Preqtor, 26 lipiec 2008 - 11:18 .