Chciałbym zapytać jak to jest z tymi węglowodanami, wiem że mogę liczyć na Waszą pomoc i wiedzę.
Dlaczego przy większości diet i pytań na temat odżywiania jako źródła węglowodanów najczęściej występuje brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste? Co jest nie tak z białym makaronem i ryżem - czy chodzi tylko o mniejszą zawartość witamin i minerałów, czy są to węglowodany słabszej jakości o niższej wartości biologicznej? Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to pełnoziarnisty makaron czy ryż powinny być raczej traktowane jako lepsza alternatywa, a nie jedyne słuszne źródło węglowodanów i wyznacznik dobrej diety, skoro mamy do dyspozycji dużo innych źródeł witamin i minerałów.
Swoją drogą - kasze (gryczana,jaglana,bulgur,kuskus etc) są chyba nawet lepsze, jako że obok węglowodanów, witamin i minerałów zawierają również białko, prawda?
Proszę o odpowiedź! :)

Jak to jest z tymi węglowodanami?
Rozpoczęte przez
uzytkownik_628057
, maj 06 2019 11:46 (
1 odpowiedzi na ten temat
)
#1
Napisany 06 maj 2019 - 11:46

Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Jaką odżywkę białkową wybrać?
,
Jakie suplementy na redukcji?
,
Jak brać Cytocell, Napalm i Hyper Mass?
| Problem ze zjedzeniem tych środków
,
Muscle Up Protein czy UNS WPC 80 ECONO czy KFD 100% Whey Protein Concentrate?
| Białko jakie?
,
Bcaa w tabletkach jakie? Przedtreningowka jaka?
#2
Napisany 06 maj 2019 - 18:50

Ryż biały jest nieco bardziej przetworzony od ryżu brązowego. Zawiera mniej błonnika, witamin i minerałów, teoretycznie jest mniej syty niż brązowy - to samo się tyczy makaronów pełno i niepełnoziarnistych.
Tu i tu mamy węglowodany złożone w bardzo podobnych ilościach, kaloryka jest również prawie identyczna. Nie sądzę by ryż brązowy miał mniej jakościowe węglowodany niż biały. O ile dieta jest bogata w mikroelementy dostarczane z warzyw, owoców to nie widzę sensu wmuszania w siebie tylko i wyłącznie jak najzdrowszych odpowiedników (ryże brązowe, produkty pełnoziarniste) jeśli nam nie smakują.