Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak to jest z tymi węglowodanami?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
uzytkownik_628057

uzytkownik_628057

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 18 postów

Chciałbym zapytać jak to jest z tymi węglowodanami, wiem że mogę liczyć na Waszą pomoc i wiedzę.

Dlaczego przy większości diet i pytań na temat odżywiania jako źródła węglowodanów najczęściej występuje brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste? Co jest nie tak z białym makaronem i ryżem - czy chodzi tylko o mniejszą zawartość witamin i minerałów, czy są to węglowodany słabszej jakości o niższej wartości biologicznej? Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to pełnoziarnisty makaron czy ryż powinny być raczej traktowane jako lepsza alternatywa, a nie jedyne słuszne źródło węglowodanów i wyznacznik dobrej diety, skoro mamy do dyspozycji dużo innych źródeł witamin i minerałów.

Swoją drogą - kasze (gryczana,jaglana,bulgur,kuskus etc) są chyba nawet lepsze, jako że obok węglowodanów, witamin i minerałów zawierają również białko, prawda?

Proszę o odpowiedź! :)


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
uzytkownik_775154

uzytkownik_775154

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 770 postów

Ryż biały jest nieco bardziej przetworzony od ryżu brązowego. Zawiera mniej błonnika, witamin i minerałów, teoretycznie jest mniej syty niż brązowy - to samo się tyczy makaronów pełno i niepełnoziarnistych.
Tu i tu mamy węglowodany złożone w bardzo podobnych ilościach, kaloryka jest również prawie identyczna. Nie sądzę by ryż brązowy miał mniej jakościowe węglowodany niż biały. O ile dieta jest bogata w mikroelementy dostarczane z warzyw, owoców to nie widzę sensu wmuszania w siebie tylko i wyłącznie jak najzdrowszych odpowiedników (ryże brązowe, produkty pełnoziarniste) jeśli nam nie smakują.


  • 0