Witam jak nie ten dział to sorry ale jak np mam sobie kurczaka z ryżem wszamać jestem zielony zawsze mama robiła jedzenie a teraz chce sprobowac sam jak kurczaka mam ogotować czy co ? powiedzcie mi po kolei jak mam zrobić ; )

Jak przyrządzić kurczaka?
Rozpoczęte przez
uzytkownik_358977
, kwi 04 2011 14:53 (
3 odpowiedzi na ten temat
)
#1
Napisany 04 kwiecień 2011 - 14:53

Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Jak obliczyć poziom tłuszczu?
,
Jaki dobry i tani booster test?
| +-100
,
Jakie śniadanie na masę?
,
Nitro energizer + cm 3
| jak dawkować??
,
Jaki suplement?
#2
Napisany 04 kwiecień 2011 - 15:02

Jak ugotować ryż, to znajdziesz na opakowaniu 
Co do kurczaka: porcjujesz (zapewne kupisz już gotowego), ważysz sobie odpowiednią porcję lub bierzesz "na oko", w gotującej się wodzie rozpuszczasz pół kostki rosołowej, później wrzucasz tam pierś z kurczaka i gotujesz aż do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie miękkości (w moim przypadku to +/- 12 min) - tylko wrzucaj do gotującej się już wody.
Możesz też gotować w samej wodzie, czyli bez kostki i jednak ten sposób polecam.

Co do kurczaka: porcjujesz (zapewne kupisz już gotowego), ważysz sobie odpowiednią porcję lub bierzesz "na oko", w gotującej się wodzie rozpuszczasz pół kostki rosołowej, później wrzucasz tam pierś z kurczaka i gotujesz aż do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie miękkości (w moim przypadku to +/- 12 min) - tylko wrzucaj do gotującej się już wody.
Możesz też gotować w samej wodzie, czyli bez kostki i jednak ten sposób polecam.
#3
Napisany 04 kwiecień 2011 - 15:05

robisz porcje powiedzmy 100-200g plukasz woda, doprawiasz i na rozgrzana patelke najlepiej teflonowa, lub grillowa. Na delikatnym ogniu pieczesz, jak mieso bedzie juz miekkie sprawdzasz widelcem czy sie upieklo, to jest nakladasz na talerz.
Mozesz tez gotowac w wodzie jak kolega wyzej napisal.
Pozdr.
Mozesz tez gotowac w wodzie jak kolega wyzej napisal.
Pozdr.

#4
Napisany 04 kwiecień 2011 - 16:41

Możesz też:
Rozgrzewasz piekarnik na grzałkach (nie termoobieg) do ok. 175 stopni. Piersi czy poporcjowanego kurczaka doprawiasz wg. uznania i kładziesz na ruszt/blache i tak grillujesz/piecesz.
Ja np dziś przygotowałem coś takiego:
Piersi z kurczaka, lekko rozbite, obsypane solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą grillową ostrą z obu stron przekładane świeżo pokrojoną cebulą w plasterkach i szczypiorkiem układasz w naczyniu żaroodpornym. Zostawiasz w lodówce by troszke się "zaprzyjażniło" wszystko. Następnie grzejesz piekarnik do 200, na wierz do naczynia dorzucasz brokuły, przykrywasz i wkładasz do piekarnika w celu obróbki.
Rozgrzewasz piekarnik na grzałkach (nie termoobieg) do ok. 175 stopni. Piersi czy poporcjowanego kurczaka doprawiasz wg. uznania i kładziesz na ruszt/blache i tak grillujesz/piecesz.
Ja np dziś przygotowałem coś takiego:
Piersi z kurczaka, lekko rozbite, obsypane solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą grillową ostrą z obu stron przekładane świeżo pokrojoną cebulą w plasterkach i szczypiorkiem układasz w naczyniu żaroodpornym. Zostawiasz w lodówce by troszke się "zaprzyjażniło" wszystko. Następnie grzejesz piekarnik do 200, na wierz do naczynia dorzucasz brokuły, przykrywasz i wkładasz do piekarnika w celu obróbki.