Chciałbym Was zapytać o izolat białka ryżowego, ponieważ mam problem z uzupełnieniem jakieś 50 g białka dziennie. Znalazłem takowy w konkurencyjnej cenie w stosunku co izolatu białka serwatkowego.
I stąd moje pytanie, jakie macie zdanie na jego temat ? Czytałem artykuły o badaniach, gdzie podawano "testerom" białko ryżowe i serwatkowe i przyrosty masy były w zasadzie takie same, niewielkie różnice bardzo. Czy macie jakieś doświadczenia z tym białkiem? Czy może ono być równorzędnym uzupełnieniem białka jak izolat serwatki ? W tych badaniach powoływano się na zawartość leucyny. Chodziło o to, że mniejsza ilość serwatki zawiera więcej leucyny w porównaniu do izolatu białka ryżowego o tej samej porcji. Podawano tam, że wystarczy przyjąć 50 g w jednej dawce i wszystko jest ok, wartości się wyrównują. Chciałbym poznać wasze zdanie, czy można by taki izolat wykorzystać, a może miał ktoś styczność, lub również czytał jakieś badania na ten temat.
Z góry dziękuję.