#1
Napisany 24 czerwiec 2012 - 09:51

Tak się zastanawiam czy z punktu widzenia siły (cel robienie masy), przydatne jest duże stężenie glukozy we krwi. Pytam hipotetycznie, bo nie wiem (niech mnie ktoś nakieruje proszę) czy tak glukoza która została "władowana" do komórek mięśniowych wystarczy na trening, czy nie i wtedy niskie stężenie glukozy we krwi może być problemem.
Proszę o wyrozumiałość, ale też o fakty, nie domysły.
#2
Napisany 24 czerwiec 2012 - 10:20

#3
Napisany 24 czerwiec 2012 - 10:25

#4
Napisany 24 czerwiec 2012 - 10:30

Tylko jak wiadomo IG nie ma większego znaczenia.
jedząc typowy posiłek, składający się z pary lub kilku makroskładników, rzeczywiście nie ma znaczenia, ponieważ IG jest bardzo mocno zmienione, i węgle o wysokim IG przy posiłku z warzywami czy tłuszczami, staną się posiłkami o mniejszym IG. Ale co z posiłkiem, w którym są SAME węglowodany z wysokim IG? wtedy IG nie jest już takie bezsensowne.
EDIT:
Nie chodzi mi tu o tycie, tylko o samą szybkość wyrzutu insuliny do krwii i związanych z nimi procesami w organizmie.
Edytowany przez TomusXXX, 24 czerwiec 2012 - 10:34 .
#5
Napisany 24 czerwiec 2012 - 10:31

Indeks Glikemiczny (GI)
Konczac juz czesc dotyczaca tematu weglowodanow chcialbym jeszcze liznac temat Indeksu Glikemicznego i obsesyjnego uznawania ‘brazowych’ weglowodawnow, za jedyne sluszne ich zrodlo.
Do rzeczy:
Glycaemic index effects on fuel partitioning in humans. Obes Rev. 2006 May;7(2):219-26.Diaz EO, et al. Laboratory of Energy Metabolism and Stable Isotopes, Institute of Nutrition and Food Technology (INTA), University of Chile, Ave. El Libano 5524, Macul, Santiago, Chile:
http://www.ncbi.nlm....pubmed/16629877
Diaz i inni przeprowadzili tutaj nie tyle wlasciwe badanie, co metaanalize (czyli badanie badan, przeglad literatury) dostepnych publikacji.
W wolnym tlumaczeniu:
Cytat
Zasadniczym celem tej analizy bylo zbadanie roli GI w parcelacji makroskladnikow i determinacji kompozycji ciala kladac nacisk przede wszystkim na wplyw weglowodanow o roznych GI na utlenianie (oksydacja) /magazynowanie (lipogeneza) tluszczu w organizmie. Zaleznosc ta oparta jest na hipotezie, ze podwyzszone poziomy glukozy i insulin bedace rezultatem przyjecia weglowodanow o wysokim GI prowadza bezposrednio do obnizonej oksydacji kwasow tluszczowych i nasilonej lipogenezy w porownaniu do weglowodawnow o nizszym wskazniku glikemicznym (…).
Zrecenzowane badania porownujace efekty spozywania posilkow o kontrastujacych Indeksach Glikemicznych na przestrzeni godzin, dni oraz tygodni nie wykazaly zadnej roznicy w parcelacji dostarczanej energii biorac pod uwage zarowno utlenianie makroskladnikow jak i pomiary kompozycji ciala.
Przypominam, ze to nie jest jedno badanie. To przeglad badan.
Ponizej tylko kilka innych badan dotyczacych Indeksu Glikemicznego:
No effect of a diet with a reduced glycaemic index on satiety, energy intake and body weight in overweight and obese women.
http://www.ncbi.nlm....pubmed/17923862
No difference in body weight decrease between a low-glycemic-index and a high-glycemic-index diet but reduced LDL cholesterol after 10-wk ad libitum intake of the low-glycemic-index diet.
http://www.ajcn.org/.../2/337.abstract
Should obese patients be counselled to follow a low-glycaemic index diet? No.
http://www.ncbi.nlm....pubmed/12458971
Reduced glycemic index and glycemic load diets do not increase the effects of energy restriction on weight loss and insulin sensitivity in obese men and women.
http://jn.nutrition....0/2387.abstract
Is glycemic index of food a feasible predictor of appetite, hunger, and satiety?
http://www.ncbi.nlm....pubmed/19602827
Autorstwa Padre.
A wiadomo, że on wie co mówi

#6
Napisany 24 czerwiec 2012 - 12:06

Dokładnie chodzi mi o to pytanie, czy glukoza w komórkach mięśniowych wystarczy na cały trening czy może mięśnie również będą potrzebowały korzystać z wolnej glukozy we krwi?
#7
Napisany 24 czerwiec 2012 - 13:55

Jesli beda tam molekuly glukozy to z nich skorzysta.
Jesli tej glukozy nie bedzie wystarczajaco to mamy calkiem spore zasoby glikogenu, ktory jest przeciez polisacharydem.
Glukagon i katecholaminy zaczna proces 'rozbijania' jego lancuchow do pojedynczych czastek, ktore beda uzywane w komorkach do wyzej wymienionych cykli energetycznych.
Nie odczulem i wiele osob takze nie odczuly jakiegos znaczacego spadku efektywnosci treningu silowego na czczo, kiedy poziom cukru we krwi jest najnizszy w ciagu dnia. Wlasnie dlatego, ze mamy glikogen.
Wiecej szczegolowego info znajdziesz googlujac wlasnie ATP-CP i glikolize anaerobowa (aka. LAS - Lactic Acid System)
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników