Skocz do zawartości

Zdjęcie

Indeks żywieniowy, a ; indeks glikemiczny, Jaki osąd?

- - - - - indeks zywieniowy glikemiczny jaki osad

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Lolitka 18

Lolitka 18

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 347 postów
Cześć. Chciałam was zapytać o opinię na temat indeksu żywieniowego i glikemicznego..prowadzenie którego jest bardziej opłacalne dla zdrowia? Ponieważ dwóch raczej się z reguły nie prowadzi,ani się nie korzysta. Po co są nam potrzebne?
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
l.med.Renie

l.med.Renie

    Specjalistka pomocnik :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1157 postów
Indeks żywieniowy powinny prowadzić osoby, które mają problemy z toksynami w organizmie. Dotyczy nawyków żywieniowych, co osoby jedzą,jak jedzą, czy są aktywne, czy mają problemy z apetytem, czy korzystają z porad dietetyków. Indeks żywieniowy określa co się je i dlaczego jest ważne, aby jeść zdrowo i odpowiednie pokarmy. Można w nim również umieszczać nazwy produktów i określić kalorie.

Indeks Glikemiczny (IG) dotyczy porządkowanie produktów spożywczych według tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie we krwi stężenie cukru - glukozy.
Indeks ten nazywa się również wskaźnikiem glikemicznym.
Znajomość IG jest bardzo ważna, ponieważ umożliwia kontrolę posiłków pod kątem ilości i tempa pozyskiwania glukozy. Gdy glukozy we krwi jest za mało, stopniowo możemy tracić siłę mięśni, a także o wiele gorzej pracuje energochłonny mózg.
IG - niski wskaźnik sprzyja odchudzaniu, a wysoki chorobomi nadwadze..
  • 0

#3
PaNo

PaNo

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 9 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Poznań
    __INDEKS GLIKEMICZNY, zobacz ile jest tam błędów.

    Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 3% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski.
    Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: BIOLOGICZNA N I E P R A W D A.

    Np. FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów
    w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

    Odpowiedź jest oczywista: MARKETING i TOTALNA BZDURA. Takich przykładów jest B. DUŻO. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy to wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba ZWERYFIKOWAĆ, również UWIARYGODNIĆ, w trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe.

    P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ, to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, a; IG, to marketing i biznes.

    Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych.
    Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; __INSTYTUT IRL KRAKÓW.

    W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki !!!;
    _pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.

    P. S. REGUŁA: wszystko można, co nie można, tylko z C I C H A i z ostrożna !?.

    Doprawdy, z uwagi na to że Pan MICHEL __MONTIGNAC, jest __POLITOLOGIEM, to ja Go rozumiem. Dodatkowo sprawdziłam sobie na glukometrze, czy przyroda jest logiczna. Okazało się, że Darwin miał rację, że rację ma
    __M E D Y C Y N A
    i biologia, można to sobie samemu sprawdzić, a Pan politolog ma dobry HUMOR, pomimo dużej osobistej nadwagi. Jak Mu ufać ?!, można tylko wierzyć w NIEREALNĄ Jego WIZJĘ, bo prawdą biologiczną, to ta teoria nie jest. Ja zaufałam GLUKOMETROWI i medycynie. WYGRAŁAM !!.

    PAN MICHEL __MONTIGNAC, stwierdzając jakoby chudą szynkę i tłusty ser żółty MOŻNA SPOŻYWAĆ BEZ, tak bez ograniczeń, a nadmiar organizm człowieka WYDALI, naraził się w środowisku lekarskim na ŚMIESZNOŚĆ itd. itd.
    Takich przykładów jest w tej TEORII tak wiele, że niejeden zespół __KABARETOWY, miałby obszerny materiał do rozśmieszania widzów.

    Choćby teoria tego otyłego Pana Michela Monignaca, jakoby węglowodan o nazwie __BŁONNIK, który jest węglowodanem NIE wchłaniającym się do krwi, wg Niego obniża INDEKS GLIKEMICZNY produktu,
    a przecież IG podobno ma pokazywać wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego węglowodany. Powstaje zatem RETORYCZNE pytanie, jak może wpływać błonnik na poziom cukru, w oczywistej sytuacji kiedy się przecież nie wchłania.
    Kilka wersji odpowiedzi znajdzie na pewno każdy zespół kabaretowy mający ten temat w repertuarze.

    Pozdrawiam WSZYSTKICH i życzę zdrowych wyborów żywieniowych.
    :crying:

    Załączone miniaturki

    • 3a._PORADNIK___YWIENIOWY_cz_owieka_w_XXI_wieku..JPG

    Edytowany przez PaNo, 12 czerwiec 2009 - 12:50 .

    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko