#1
Napisany 21 marzec 2010 - 21:41

POPULARNY
Układając jadłospis często kierujemy się wartością energetyczną czy wartościami odżywczymi , lecz należy zwracać uwagę także na inne rzeczy np. indeks glikemiczny .
Indeks glikemiczny jest odpowiedzialny za uczucie głodu w naszym organiźmie , pilnując IG zapobiegamy temu właśnie uczuciu głodu a co za tym idzie podjadaniu .
Weźmy za przykład jabłko 100g 46kcal (IG 38) i arbuza (IG 75) 130g 47kcal , jeżeli zjemy jabłko jesteśmy nasyceni na dłużej a jeżeli arbuza praktycznie nie czujemy że coś zjedliśmy już po chwili.
Dzieje się tak dlatego ,że kiedy jedzenie zostaje strawione , we krwi wzrasta poziom glukozy. Wysoki poziom glukozy powoduje uwalnianie insuliny ( hormonu który pomaga "przenosić" glukozę z krwi i pakować do komórek ).Jeśli insuliny jest za dużo poziom glukozy we krwi obniża się przez co mózg odbiera to jako nienasycenie , czyli znowu jesteśmy głodni .
Podsumowując indeks glikemiczny pomaga nam określić zawartość glukozy w danym produkcie , a im jest jej więcej tym więcej insuliny która obniża poziom cukru we krwi co prowadzi do ponownego uczucia głodu nawet niedługo po zjedzeniu posiłku . W efekcie zamiast sytości czujemy napady wilczego głodu
Żeby zapobiec tej sytuacji wybierajmy produkty o niskim i średnim IG czyli poniżej 50 .
INDEKS GLIKEMICZNY DLA WYBRANYCH GRUP PRODUKTÓW
Warzywa:
cebula 15
cukinia 15
papryka 15
marchew 16 (po ugotowaniu 46 !)
czosnek 30
pomidory 30
seler korzeń 35
ziemniaki młode 57
buraki 64
dynia 75
Warzywa strączkowe
soja ugotowana 18
groch gotowany 22
soczewica czerwona ugotowana 26
ciecierzyca ugotowana 28
fasola ugotowana 33
zielony groszek 45
zielony groszek z puszki 61
fasolka szparagowa 71
Owoce
grejpfrut 25
wiśnie 25
mandarynki 30
śliwki 30
jabłko 38
truskawki 40
gruszka 42
pomarańcza 44
winogrona 46
banan 59
arbuz 75
Owocne suszone
śliwki 29
jabłka 29
morele 30
figi 35
rodzynki 64
daktyle 103
Soki
pomidorowy 38
jabłkowy 40
marchwiowy 43
grejpfrutowy 48
pomarańczowy 52
Pieczywo
chrupkie 35
razowe 40
pumpernikiel 46
orkiszowe 50
żytnie 58
pszenne 80
Inne produkty zbożowe
makaron z mąki razowej 40
kasza gryczana 54
ryż brązowy 55
kasza manna 58
kasza kus kus 65
makaron 65
ryż biały 70
kasza jaglana 71
płatki kukurydziane 84
płatki owsiane 85
Mięso i ryby
ryby 0
mięsa 0
Nabiał
mleko 3% 27
chudy twaróg 30
mleko zsiadłe 32
maślanka 36
kefir 36
jogurt naturalny 36
mleko skondensowane 61
Przekąski
orzeszki ziemne 14
orzechy włoskie 22
czekolada gorzka 22
czekolada biała 44
czekolada mleczna 49
biszkopt 54
ciasteczka owsiane 57
Cukier
fruktoza 20
miód 55
cukier biały 70
glukoza 100
Indeks glikemiczny jest odpowiedzialny za uczucie głodu w naszym organiźmie , pilnując IG zapobiegamy temu właśnie uczuciu głodu a co za tym idzie podjadaniu .
Weźmy za przykład jabłko 100g 46kcal (IG 38) i arbuza (IG 75) 130g 47kcal , jeżeli zjemy jabłko jesteśmy nasyceni na dłużej a jeżeli arbuza praktycznie nie czujemy że coś zjedliśmy już po chwili.
Dzieje się tak dlatego ,że kiedy jedzenie zostaje strawione , we krwi wzrasta poziom glukozy. Wysoki poziom glukozy powoduje uwalnianie insuliny ( hormonu który pomaga "przenosić" glukozę z krwi i pakować do komórek ).Jeśli insuliny jest za dużo poziom glukozy we krwi obniża się przez co mózg odbiera to jako nienasycenie , czyli znowu jesteśmy głodni .
Podsumowując indeks glikemiczny pomaga nam określić zawartość glukozy w danym produkcie , a im jest jej więcej tym więcej insuliny która obniża poziom cukru we krwi co prowadzi do ponownego uczucia głodu nawet niedługo po zjedzeniu posiłku . W efekcie zamiast sytości czujemy napady wilczego głodu
Żeby zapobiec tej sytuacji wybierajmy produkty o niskim i średnim IG czyli poniżej 50 .
INDEKS GLIKEMICZNY DLA WYBRANYCH GRUP PRODUKTÓW
Warzywa:
cebula 15
cukinia 15
papryka 15
marchew 16 (po ugotowaniu 46 !)
czosnek 30
pomidory 30
seler korzeń 35
ziemniaki młode 57
buraki 64
dynia 75
Warzywa strączkowe
soja ugotowana 18
groch gotowany 22
soczewica czerwona ugotowana 26
ciecierzyca ugotowana 28
fasola ugotowana 33
zielony groszek 45
zielony groszek z puszki 61
fasolka szparagowa 71
Owoce
grejpfrut 25
wiśnie 25
mandarynki 30
śliwki 30
jabłko 38
truskawki 40
gruszka 42
pomarańcza 44
winogrona 46
banan 59
arbuz 75
Owocne suszone
śliwki 29
jabłka 29
morele 30
figi 35
rodzynki 64
daktyle 103
Soki
pomidorowy 38
jabłkowy 40
marchwiowy 43
grejpfrutowy 48
pomarańczowy 52
Pieczywo
chrupkie 35
razowe 40
pumpernikiel 46
orkiszowe 50
żytnie 58
pszenne 80
Inne produkty zbożowe
makaron z mąki razowej 40
kasza gryczana 54
ryż brązowy 55
kasza manna 58
kasza kus kus 65
makaron 65
ryż biały 70
kasza jaglana 71
płatki kukurydziane 84
płatki owsiane 85
Mięso i ryby
ryby 0
mięsa 0
Nabiał
mleko 3% 27
chudy twaróg 30
mleko zsiadłe 32
maślanka 36
kefir 36
jogurt naturalny 36
mleko skondensowane 61
Przekąski
orzeszki ziemne 14
orzechy włoskie 22
czekolada gorzka 22
czekolada biała 44
czekolada mleczna 49
biszkopt 54
ciasteczka owsiane 57
Cukier
fruktoza 20
miód 55
cukier biały 70
glukoza 100
Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Ładunek glikemiczny
,
Indeks Glikeminczny
,
Indeks glikemiczny tabela
,
Godna zaufania tabela indeksu glikemicznego
,
DIETA. Spożywamy wyłącznie produkty NATURALNE. Samo ZDROWIE !!
| INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?!
#2
Napisany 24 marzec 2010 - 19:27

Fajny i przydatny artykuł.
#3
Napisany 26 marzec 2010 - 19:37

Bardzo fajny artykuł :). Przy ciastkach owsianych brakuje danej :). Super ! :)
#4
Napisany 22 lipiec 2010 - 18:20

pewnie z neta spisane nawet sie nie wysililes
Edytowany przez misiek933, 22 lipiec 2010 - 18:20 .
#5
Napisany 23 lipiec 2010 - 10:36

pewnie z neta spisane nawet sie nie wysililes
Przynajmniej to zrobił, a nie siedzi na dupie i prawi głupie komentarze.
@BTW
Artykulik pomocny akurat układałem dietę więc się przydał. Ciekawi mnie zawsze skąd wy takie fajne zdjęcia bierzecie

#6
Napisany 23 lipiec 2010 - 10:43

Misiek weż się lepiej nie odzywaj
Dobry artykuł, na pewno przyda się wielu osobom, szczególnie tym początkującym, którzy niewiedzą co to jest IG.

Dobry artykuł, na pewno przyda się wielu osobom, szczególnie tym początkującym, którzy niewiedzą co to jest IG.
#7
Napisany 22 listopad 2010 - 22:15

Nie spisane z neta , źródłem były ksiązki i notatki mojej mamy . Ciesze się że artykuł jest przydatny .
#8
Napisany 23 listopad 2010 - 19:08

płatki owsiane 85
Jesteś tego pewien?? Z tego co pamiętam to owsiane miały kolo 40-50 IG. Może chodzi o te błyskawiczne??
#9
Napisany 01 luty 2011 - 16:28

nalezy zznaczyc ze wazny jest rowniez ladunek glikemiczny
#10
Napisany 02 luty 2011 - 00:56

W większości przypadków nawet ważniejszy a jak już przy ładunku jesteśmy to wzór na jego obliczenie:
ŁG = (IG x ilość węglowodanów na porcję) / 100
Wysoki ŁG może wynikać ze zjedzenia małej ilości wysokowęglowodanowego produktu o wysokim IG (np. bułka pszenna) albo większej ilości produktu o niskim IG np. (płatki owsiane).
I na odwrót, zjedzenie mniejszych ilości produktu niskowęglowodanowego o wysokim IG (np. arbuz) albo
mniejszej ilości produktu o niskim IG (np. fasola) daje niski ładunek glikemiczny.
Skutkuje to mniejszym i trwalszym wzrostem poziomu glukozy we krwi :)
ŁG = (IG x ilość węglowodanów na porcję) / 100
Wysoki ŁG może wynikać ze zjedzenia małej ilości wysokowęglowodanowego produktu o wysokim IG (np. bułka pszenna) albo większej ilości produktu o niskim IG np. (płatki owsiane).
I na odwrót, zjedzenie mniejszych ilości produktu niskowęglowodanowego o wysokim IG (np. arbuz) albo
mniejszej ilości produktu o niskim IG (np. fasola) daje niski ładunek glikemiczny.
Skutkuje to mniejszym i trwalszym wzrostem poziomu glukozy we krwi :)
#11
Napisany 03 maj 2011 - 17:00

Punkcik do Twojej reputacji za artykuł!
Zawsze więcej się dowiedziałem. Ale z tym bananem trochę dziwnie. Jak zjem dwa banany czuję się bardziej najedzony niż po 2 pomarańczach a niby mają niższy IG.
Zawsze więcej się dowiedziałem. Ale z tym bananem trochę dziwnie. Jak zjem dwa banany czuję się bardziej najedzony niż po 2 pomarańczach a niby mają niższy IG.
#12
Napisany 03 kwiecień 2014 - 12:08

Jadąc diete na masę, lepiej jesli ryż i makaron będą w pełni ugotowane(przegotowane) czy takie lekko niedogotowane?
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników