Skocz do zawartości

Zdjęcie

Indeks glikemiczny

- - - - - Indeks glikemiczny

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Damianx1

Damianx1

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 95 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [mies.]: 16

Witam :)

Mam do Was pytania które mnie irytują i nie mam na nich odpowiedzi :)

Oczywiście daję "+"

A oto pytania:
1. Ig a hormon wzrostu: który jest gorszy wysoki czy niski indeks na hormon wzrostu? który go bardziej zabija, a może działają tak samo? a bzdury gadają na temat insuliny.
2. Jak rozpoznawać niski i wysoki Ig?
3. Jak mam np. Owsiankę która ma na 100g w tym 60gww tylko 1,5g cukrów prostych i jogurt na 100g( w tym 20gww)  aż 15g cukrów prostych, to który produkt wydzieli więcej insuliny ? czy może insulina ma próg? że powyżej 50g cukrów prostych się ona wydziela ?

Te pytania mnie dręczą :)

ps. Przepraszam za całokształt, ale nie wiedziałem jak sformułować pytania :)


Dziękuję i pozdrawiam :)


Edytowany przez Damianx1, 04 lipiec 2013 - 19:54 .

  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
ghost41

ghost41

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1166 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 17lat

    wysokie IG to szybki wzrost insuliny a co za tym idzie hamowanie wydzielania hormonów anabolicznych szczególnie testosteronu i h. wzrostu, dlatego min. niedopuszczalne jest spożywanie prostych weglowodanów podczas treningu kiedy dzieki treningowi stymulujemy ich wyrzut. 9 oczywiście mowa o hormonach )

     

    do rozpoznawania IG służą tabele IG ( chodzi o produkty weglowodanowe )

     

    Niestety w posiłkach mieszanych nie da sie dokładnie okreslic IG ponieważ proporcje przyjmowanych składników  pokarmowych bywają bardzo rózne, ale przyjmowanie białka, tłuszczy czy błonnika z weglowodanami obniża IG całosciowy pokarmu.


    Edytowany przez ghost41, 04 lipiec 2013 - 20:37 .

    • 1

    #3
    slawek4129

    slawek4129

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1070 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna

    Witam :)

    Mam do Was pytania które mnie irytują i nie mam na nich odpowiedzi :)

    Oczywiście daję "+"

    A oto pytania:
    1. Ig a hormon wzrostu: który jest gorszy wysoki czy niski indeks na hormon wzrostu? który go bardziej zabija, a może działają tak samo? a bzdury gadają na temat insuliny.
    2. Jak rozpoznawać niski i wysoki Ig?
    3. Jak mam np. Owsiankę która ma na 100g w tym 60gww tylko 1,5g cukrów prostych i jogurt na 100g( w tym 20gww)  aż 15g cukrów prostych, to który produkt wydzieli więcej insuliny ? czy może insulina ma próg? że powyżej 50g cukrów prostych się ona wydziela ?

    Te pytania mnie dręczą :)

    ps. Przepraszam za całokształt, ale nie wiedziałem jak sformułować pytania :)


    Dziękuję i pozdrawiam :)

    1)
    CYKL POPOSIŁKOWY HORMONÓW

    Zdaniem duńskiego naukowca, Jensa Sandahla Christiansena, działanie hormonu wzrostu, prowadzące do zmniejszenia tkanki tłuszczowej i przyrostu mięśni, najleoiej wyjaśnione jest w artykule, poświęconym metabolicznym działaniom somatotropiny, opublikowany na łamach "Nature" w 1963 roku.
    "Niewielu ludzi zwróciło nań uwagę- mówi Christiansen- tekst tłumaczy tymczasem wiele psychologicznych obserwacji, jakie poczyniliśmy u naszych pacjentów.
    Wygląda to w sposób następujący.
    Po każdym posiłku przeżywamy trzy swoiste etapy biesiady i postu. W ciągu pierwszej godziny po spożyciu posiłku (etap 1), rośnie poziom cukru we krwi, w następstwie czego wydziela się insulina, która bierze udział w przyswajaniu węglowodanów i tłuszczów. Po dwóch godzinach (etap 2), rośnie wydzielanie hormonu wzrostu, stężenie insuliny i cukru natomiast, zaczyna powoli spadać.
    Na tym etapie hormon wzrostu pobudza syntezę białek w mięśniach; proces ten jest bardziej nasilony w obecności insuliny.
    Na etapie 3, określonym fazą postabsorpcyjną, która rozpoczyna się kilka godzin po posiłku, poziom somatotropiny osiąga wartości maksymalne, podczas gdy insulina znika z krwiobiegu. Na tym etapie somatotropina mobilizuje zasoby tkanki tłuszczowej i zużywa ją w procesach metabolicznych.

    RÓWNOWAGA HORMON WZROSTU- INSULINA

    W młodym wieku poziom hormonu wzrostu w stosunku do insuliny jest wysoki. Jest to korzystne, gdyż insulina pobudza lipogenezę (syntezę tłuszczu), podczas gdy hormon wzrostu działa lipolitycznie, zmniejszając ilości tkanki tłuszczowej. Somatotropina działa przeciwstawnie do insuliny, zmniejszając syntezę i magazynowanie tłuszczów.
    To tłumaczy, dlaczego w młodości możesz bezkarnie objadać się pizzą i frytkami.
    Przyjrzjmy się jednak temu, co zachodzi z uplywem lat. Po 30. roku życia, a niektórzy już po 20., zaczynają przybierać na wadze, choć ich nawyki żywieniowe ani aktywność ruchowa nie uległy zasadniczym zmianom.
    Spowodowane jest to przesunięciem równowagi między hormonem wzrostu a insuliną. Poziom somatotropiny spada, insuliny zaś pozostaje taki sam lub nawet wzrasta.
    Insulina jest najważniejszym hormonem, regulującym metabolizm cukru. Jest niezbędna do życia. Podobnie jak hormon wzrostu, jednak w mniejszym stopniu, powoduje przyrost tkanki tłuszczowej.
    Tam gdzie brakuje somatotropiny, insulina powoduje przekształcanie każdego nadmiaru kalorii w tkankę tłuszczową. Oba omawiane hormony są naszymi sprzymierzeńcami, problem zaczyna się wtedy, gdy zaburzeniu ulega ich wzajemna równowaga.
    Utrzymanie stężenia hormonu wzrostu na poziomie obserwowanym w młodości- ale nie wyższym, bo to może mieć niekorzystne skutki- przyczynia się do zachowania właściwej proporcji między insuliną, a hormonem wzrostu, co pozwala im na efektywne działanie w cyklu popsiłkowym, który opisano powyżej.
    Obecność odpowiednich ilości obu tych hormonów w surowicy, zapewnia prawidłową syntezę białek i przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.
    Ponadto wyższe poziomy hormonu wzrostu blokują lipogenetyczne działanie insuliny. W fazie postabsorpcyjnej natomiast, gdy insulina znika z krwiobiegu, hormon wzrostu może nadal wywierać swe działanie lipolityczne.

     

    3) "The lactic acid in the fermented milk products did not lower the glycemic and insulinemic indexes. Despite low glycemic indexes of 15–30, all of the milk products produced high insulinemic indexes of 90–98, which were not significantly different from the insulinemic index of the reference bread."

     

    IG to jedno - mleko jak w/w przykładzie ma niski IG, a powoduje duży wyrzut insuliny. Są jeszcze inne wskaźniki - m.in. Indeks Insulinowy.

     

    Pozdrawiam

    /slawek4129


    • 1

    #4
    slawek4129

    slawek4129

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1070 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna

    wysokie IG to szybki wzrost insuliny a co za tym idzie hamowanie wydzielania hormonów anabolicznych szczególnie testosteronu i h. wzrostu, dlatego min. niedopuszczalne jest spożywanie prostych weglowodanów podczas treningu kiedy dzieki treningowi stymulujemy ich wyrzut. 9 oczywiście mowa o hormonach )

    1) Insulina również jest hormonem anabolicznym + ułatwia "dotarcie" aminokwasom do mięśni.

    2) Wszystko zależy od rodzaju treningu - przy wytrzymałościowym będzie aktywna ścieżka mTOR czy może AMPK?


    • 0

    #5
    ghost41

    ghost41

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1166 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 17lat

    1) Insulina również jest hormonem anabolicznym + ułatwia "dotarcie" aminokwasom do mięśni.

    nigdzie nie napisałem że nie jest, natomiast wyraźnie napisałem ze blokuje "szczególnie testosterownu i HGH"...

    poza tym fakt że jest hormonem anabolicznym nie zmienia faktu że hamuje wydzielanie wyżej wymienionych. Co jest ważniejsze pozostawiam wam do rozważenia.

     

    Teorie z przyjmowaniem bomb kalorycznych po treningu opartych na weglowodanach sa przeżytkiem powodujących wzrost ale w okolicach pasa.

     

    Jeśli ktoś chciałby bardziej dogłębnie wczytać się w tresci - insulina - trening a HGH i testosteron polecam znalezienie w google artykułów" Nowe spojrzenie na diete masową i redukcyjna " w szczególności cz.5, 7 i 8

    wyjaśnione jest tam dość szczegółowo dyskutowane powyzej zalezności

     

    Na prawdę duzo ciekawych informacji, dość nowatorskich i odbiegających od "staroświeckiego" poglądu kilogramów ładowania weglowodanów w diete. Nie twierdzę że jestem zwolennikiem tego podejścia, uważam to za  interesujące i dość logiczne.

     

    np:

    "Kolejna interesująca nas sprawa to reakcje organizmów na nadmiar węglowodanów. Bynajmniej nie wszyscy na nich obrastają tłuszczem. Pewna część populacji wręcz chudnie i nie potrafi zbudować masy mięśniowej. To zwykle ci nazywani hardgainerami. Eksperci na forach każą jeść im coraz więcej węglowodanów, a mięśnie jak nie rosły tak dalej nie rosną. Ten nadmiar węglowodanów podcina u niech główne hormony anaboliczne, jak testosteron czy HGH."

     

    "Przez lata przekonywano nas, że insulina to ważny hormon anaboliczny. My w swej naiwności uznaliśmy, że słowo „anaboliczny” odnosi się wyłącznie do mięśni, a dokładniej do ich powiększenia. Tymczasem anabolizm to proces wzrostu tkanek i masy ciała, ale… Uwaga! Wszystkich! Więc bynajmniej nie dotyczy tylko masy mięśniowej.
    Wysoki poziom insuliny oznacza także przyspieszony anabolizm tkanki tłuszczowej. Możemy pójść jeszcze dalej. Bardziej tłuszczowej, jak mięśniowej. Spora ilość węglowodanów, bo to one przede wszystkim pobudzają silne wyrzuty insuliny musi zostać gdzieś zmagazynowana. Nasz organizm zna tylko jedną formę magazynowania nadwyżek. Tkankę tłuszczową. Tylko część z dużego ładunku węglowodanów może zostać przerobiona na „potrzeby bieżące”. Resztę insulina upcha w tkance tłuszczowej
    "

     

    "Co się dzieje po krótkim intensywnym treningu? Następuje wyrzut hormonów, taki hormonalny szczyt. Jakich? Przede wszystkim testosteronu i hormonu wzrostu. Gdy my w tym momencie spożyjemy dużo węglowodanów dochodzi do tego insulina. Co się dalej dzieje? Insulina wypiera tamte hormony anaboliczne. Zaczyna dominować. Co więc zyskujemy? Proces anaboliczny w dużej mierze bardziej tłuszczu niż mięśni. Podcinamy inne hormony."


    Edytowany przez ghost41, 04 lipiec 2013 - 21:45 .

    • 0

    #6
    ghost41

    ghost41

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1166 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 17lat

    ostatnie 3-4 min filmu Słodkiewicz mówi o zależności miedzy isulina a HGH i testosteronem o czym pisałem wyżej:


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko