Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile białka ma gotowana pierś z kurczaka?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Bailamos

Bailamos

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 206 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [mies.]: 50

Na dwóch stronach są inne proporcje dla 100gram

 

Surowa pierś ma 21,8g białka

 

zaś gotowana pierś ma ok 30g bialka

 

którą liczbę mam wliczać??


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
Damek2211

Damek2211

    Nowy na pokładzie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Mężczyzna

surową tak samo jak z ryzem  nie liczysz po obróbce tylko przed :) 


  • 1

#3
Diablo9816

Diablo9816

    KFD Silver

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2383 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zamosc
    • Staż [mies.]: 37
    J/w licz przed obrobka.
    • 0

    #4
    kubasso91

    kubasso91

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 31369 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 8 +

    Licz 22g


    • 0

    #5
    tolszowka

    tolszowka

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPip
    • 90 postów
  • Wiek: 46
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kurzyna Średnia
    • Staż [mies.]: 36

    jak ważysz surową, wliczaj 21,8 g , a jak ważysz gotowaną, wliczaj 30g


    • 0

    #6
    Carrington97

    Carrington97

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 479 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: ~4
    Po obróbce się liczy.
    • 0

    #7
    dobry.mudzin.z.afrika

    dobry.mudzin.z.afrika

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1507 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: V.2011

    Po obróbce się liczy.

     

    Nie. Zakładając, że nie jesteś w stanie bez badań laboratoryjnych ocenić strat i rozpadu białek to zawsze ważysz jedzenie PRZED OBRÓBKĄ TERMICZNĄ.

     

    Wrzucasz 200g kuraka do piekarnika, który ma ~22g białka/100g,, czyli łącznie masz 44g B. Po wyjęciu z piekarnika masz powiedzmy 150g mięsa, które ma również ~44g B. Koniec, kropka. Jedynie co wpływa na wagę produktu mięsnego po obróbce to ilość odparowanej wody. W przypadku produktów, które pęcznieją - makarony, ryże, kasze - waga się zwiększa pod wpływem zgromadzenia wody.

     

     

     

    Na dwóch stronach są inne proporcje dla 100gram

     

    Surowa pierś ma 21,8g białka

     

    zaś gotowana pierś ma ok 30g bialka

     

    którą liczbę mam wliczać??

     

    Wartość odżywcza 100g gotowanej piersi z kurczaka, a mianowicie 30g wynika z tego, że przed włożeniem do garnka pierś surowa ważyła 150g.


    • 1

    #8
    Carrington97

    Carrington97

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 479 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: ~4
    No tak tylko kurczak czy inna tam potrawa robiona tak może mieć tylko białka a robiona inaczej może mieć go już mniej. :)
    • 0

    #9
    kubasso91

    kubasso91

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 31369 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 8 +

    Dlatego zawsze ważymy produkty przed obróbką, żeby nie głowić się z liczeniem wartości


    • 0

    #10
    Carrington97

    Carrington97

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 479 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: ~4
    No tak tylko np. szklanka ryżu ma 200gram przed obróbką a po obróbce 120 gram. :)
    • 0

    #11
    kubasso91

    kubasso91

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 31369 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 8 +

    Bo tracisz wodę podczas gotowania..


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko