Na dwóch stronach są inne proporcje dla 100gram
Surowa pierś ma 21,8g białka
zaś gotowana pierś ma ok 30g bialka
którą liczbę mam wliczać??
Na dwóch stronach są inne proporcje dla 100gram
Surowa pierś ma 21,8g białka
zaś gotowana pierś ma ok 30g bialka
którą liczbę mam wliczać??
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:
surową tak samo jak z ryzem nie liczysz po obróbce tylko przed :)
Licz 22g
jak ważysz surową, wliczaj 21,8 g , a jak ważysz gotowaną, wliczaj 30g
Po obróbce się liczy.
Nie. Zakładając, że nie jesteś w stanie bez badań laboratoryjnych ocenić strat i rozpadu białek to zawsze ważysz jedzenie PRZED OBRÓBKĄ TERMICZNĄ.
Wrzucasz 200g kuraka do piekarnika, który ma ~22g białka/100g,, czyli łącznie masz 44g B. Po wyjęciu z piekarnika masz powiedzmy 150g mięsa, które ma również ~44g B. Koniec, kropka. Jedynie co wpływa na wagę produktu mięsnego po obróbce to ilość odparowanej wody. W przypadku produktów, które pęcznieją - makarony, ryże, kasze - waga się zwiększa pod wpływem zgromadzenia wody.
Na dwóch stronach są inne proporcje dla 100gram
Surowa pierś ma 21,8g białka
zaś gotowana pierś ma ok 30g bialka
którą liczbę mam wliczać??
Wartość odżywcza 100g gotowanej piersi z kurczaka, a mianowicie 30g wynika z tego, że przed włożeniem do garnka pierś surowa ważyła 150g.
Dlatego zawsze ważymy produkty przed obróbką, żeby nie głowić się z liczeniem wartości
Bo tracisz wodę podczas gotowania..
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników