Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gotuj z thorcikiem - Koperkowe pulpety z indyka

- - - - - gotuj z thorcikiem indyk pulpety koperek

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
thorcik

thorcik

    KFD Silver

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2629 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Otwock
    • Staż [mies.]: 2 lata

    Składniki:

    1 kg mięsa mielonego z indyka

    1 duży pęczek koperku

    2 jajka

    70 g mielonych płatków owsianych

    1 łyżeczka oliwy

    1 cebula

    mała włoszczyzna

    Sól, pieprz, liść laurowy, majeranek

     

    Na początek przygotowujemy wywar - do gara wlewamy wodę, wrzucamy obraną włoszczyznę, łyżeczkę oliwy, trochę majeranku, jeden listek laurowy i po jednym-dwa ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, solimy. Wstawiamy na gaz i gotujemy aż warzywa zmiękną. Wyciągamy.

    W międzyczasie przygotowujemy mięso - mieszamy je w misce (najlepiej łapą %)) ze startą cebulą, połową posiekanego koperku, jajkami i płatkami owsianymi. Do tego łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i trochę mielonego czarnego. Jeśli wyjdzie za luźne to trzeba dorzucić płatków. Z masy lepimy kulki i wrzucamy do gotującego się wywaru - trzeba je na szybko obgotować żeby mięso z wierzchu się ścięło. Najlepiej wrzucać po parę sztuk i wyciągać jak są już szare.

    Wrzucamy obgotowane pulpety do gara, ewentualnie dolewamy wody żeby przykryła mięso, wrzucamy łodyżki koperku. Dusimy 20 minut i dorzucamy resztę posiekanego koperku. Jeszcze kilka minut w garze i gotowe :)

     

    Mi z tej ilości mięsa wyszło 16 sztuk czyli 4 konkretne porcje. Każda to 420 kcal, B/T/W: 44/22/11

     

    Bida-zdjęcie z telefonu:

    IMG_20150618_142313_s.jpg


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko