Pytanie do Edo: Mam dostęp do naturalnej świeżej serwatki, czy to zdrowe dla ludzkiego organizmu i jak szybko człowiek wchłania białko z takiego płynu ? Lepiej trzymać w lodówce ?
Nie mam danych co do wchłaniania ani przechowywania myśle że w dziale odżywek znajdziesz jakieś dane.
Czytałem 1 artykuł i mam pytanie - czy według Ciebie w takim razie opłaca się układać dietę redukcyjną typu 2.5g białka/kg, 2.2g ww/kg i ok. 0.6g tłuszczu/kg? Bo już sam się w tym gubię.
EDIT. Nie tyle co opłaca, ale czy licząc na lepsze efekty lepiej wybrać wysokotłuszczowo-białkową?
Teoria teorią, sam musisz spróbować różnych proporcji, błędem jest właśnie w Waszym wieku nie "eksperymentować", stracisz trochę czasu szukając własnej drogi ale przynajmniej już poźniej nie będziesz błądził i bedziesz znał swój organizm i bedziesz wiedział jakie proporcje BTW i jakie produkty Ci służą a które nie.
Czytałem oba artykuły, bardzo ciekawe informacje, na pewno z nich skorzystam
Kilka pytań ode mnie:
- czy posiłek przed spaniem, pełniący funkcję antykataboliczną (np twaróg + oliwa) może powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej? Ile czasu przez spaniem powinno się go zjeść?
- czy zjedzenie śniadania bez ww przyczyni się do lepszych efektów spalania fatu? Chodzi mi tutaj o stan ketozy.
- kiedy wg Ciebie najlepiej kręcić aeroby: rano na czczo, zaraz po treningu siłowym, czy może w innej porze dnia?
- czy niezabezpieczanie mięśni aminokwasami rozgałęzionymi BCAA przed aerobami może powodować jakieś znaczne spadki? Chcę biegać dość często, ale jak narazie nie stać mnie na stały byt BCAA na pułkach.
-skoro głównie nie od kalorii zależy szybkość przybierania na masie (tłuszczowej i mięśniowej) to jakie proporcje BTW wg Ciebie będą dobre, aby przybrać na suchej masie mięśniowej?
Mam nadzieję, że znajdziesz chwilę czasu na odpowiedź
pzdr.
1. M. Berkhan pisał tak:
that a modest amount of casein, consumed as a liquid on an empty stomach is still releasing amino acids after 7 hours. With this in mind it's no stretch to assume that 100 grams of protein as part of a mixed meal at the end of the day would still be releasing aminos for 16-24 hours.
Mówi się że podczas posiłku nasz organizm może wchłonąć coś ok. 30 g, to jest mit, trawienie trwa długo i posiłek spożyty nawet po paru godzinach "wypuszcza" aminokwasy. Więc moim zdaniem przed ostatni posiłek powinien zawierać białka które jeszcze przez pare godzin bedzie wypuszczał aminokwasy a posiłek przed snem powinien być taki który ułatwi nam sen, lepszą regenerację.
2. Tak, posiłek bez ww przyczyni się do lepszego spalania fatu.
3. W kontekście spalania tłuszczu najlepiej z rana na czczo lub po dłuuugiej przerwie posiłkowej ale najlepiej spala się na czczo.
Exercise and fasting are effective means to increase fat oxidation. Thus exercise is often prescribed to individuals attempting to reduce body fat.
Fast to stan na czczo zobacz na tabeli i porównaj do innych stanów jak spala się tłuszcz:

4, myśle że przed ma małe znaczenie, ale już po-treningu wszystkie procesy odbudowy masz wzmożone i wtedy moim zdaniem lepiej zadbać o szame i suple.
5. Sam musisz spróbować znaleźć swoje progi i idealną proporcje BTW, w artykule masz teorie a jak to będzie wyglądać u Ciebie nie wiadomo, próbuj różnych proporcji.
No to pytanie do Ergo, ziemniaki tuczą? Czy można jeść je bez obaw? Jak to jest?
jak w dużych ilościach to tak:)
Lol.. Ja tu o ziemniakach i węglowodanach a ten z tłuszczami wyskakuje... Chodzi mi o to czy WW nie powinno sie tak samo ograniczać a na CKD Jest go dużo w każdym posiłku więc dlaczego ziemniaki nie .przecież też maja duzo ww
Według definicji LC to powinno się znaczenie ograniczyć, tutaj zależy jaki cel i jaki autor, Atkins zaleca coś ok 20 w 1 fazie, Lutz chyba z 71g na dzień, tutaj każdy powinien znaleźć swój próg.
Edytowany przez Edo Ergo Sum, 16 październik 2011 - 09:50 .