
Fakty / Mity Żywieniowe
#21
Napisany 14 październik 2011 - 10:00

co do pszenicy i zboz to tez o tym slyszalam. ostatnio od okolo 2 tygodni testuje diete bezglutenowa... nie jem juz owsianki od dluzszego czasu ale teraz wyrzucilam tez okazjonalny (cheat meal) makaron i chleb pelnoziarnisty (pszenica, zyto) na rzecz ryzu i kaszy gryczanej.. jak na razie czuje sie bardzo dobrze i.. dziwne! lepiej i wiecej spie! ale nie zauwazylam innych zmian (mimo bf ok 20% czyli w sumie nieduzo jak na kobiete, walcze z cellulitem, moj trener mowi ze dieta bezglutenowa moze pomoc, zobaczymy po miesiacu - dwoch...).
#22
Napisany 14 październik 2011 - 10:49

Edo dziekuje bardzo za odpowiedz, jak zwykle wyczerpujaca! i w sumie sie ciesze bo to znaczy za lyzeczka oliwy w kaszy czy pare migdalow razem z owocami nie powinno zaszkodzic :)
co do pszenicy i zboz to tez o tym slyszalam. ostatnio od okolo 2 tygodni testuje diete bezglutenowa... nie jem juz owsianki od dluzszego czasu ale teraz wyrzucilam tez okazjonalny (cheat meal) makaron i chleb pelnoziarnisty (pszenica, zyto) na rzecz ryzu i kaszy gryczanej.. jak na razie czuje sie bardzo dobrze i.. dziwne! lepiej i wiecej spie! ale nie zauwazylam innych zmian (mimo bf ok 20% czyli w sumie nieduzo jak na kobiete, walcze z cellulitem, moj trener mowi ze dieta bezglutenowa moze pomoc, zobaczymy po miesiacu - dwoch...).
Do usług
No to zdaj relacje jak tam po porzuceniu tych produktów po dłuższym czasie;)
#23
Napisany 14 październik 2011 - 10:57

Czy można przybrać na masie stosując dietę LOW CARB ?
Od 2 miesięcy stosuję lekki LC z poziomem :
2.5 białka
1 Tłuszczu
2 Węgli.
I powiem tak - efekty są , optycznie mięsie się BARDZO uwidoczniły , smalec wytopiony prawie do cna. Wszystko fajnie pięknie ale waga jest taka sama co na początku i na dodatek powiększyły mi się nieznacznie obwody : + 1cm w bicepsie , + 1.5 cm w klacie.
Jak to możliwe ?
Dodam że dietę trzymałem w 100 % , żadnych ustępstw.
Fatu mi na pewno nie przybyło bo bym to zauważył.
#24
Napisany 14 październik 2011 - 11:01

#25
Napisany 14 październik 2011 - 11:04


Już tłumaczę co mam na myśli :
Wiele osób na forum powiela schemat że nie da się jednocześnie wytapiać fatu i przybrać na masie. Stąd moje zdziwienie bo mi się to udało. Co prawda nie jest to jakieś szokujące tempo przybierania masy - ale jednak ...
Widzę że twoja wiedza jest rozległa - mógłbyś mi to wyjaśnić czemu tak się stało ?
Edytowany przez ZakkDave, 14 październik 2011 - 11:06 .
#26
Napisany 14 październik 2011 - 11:14


dokladnych mechanizmow niestety nie znam..
#27
Napisany 14 październik 2011 - 11:22

POPULARNY

#28
Napisany 14 październik 2011 - 14:00

Z chęcią chapnę ciut więcej wiedzy , a ten blog to poczytam.
Łap plusa

#29
Napisany 14 październik 2011 - 18:41


Osoba ta podekscytowana tym badaniem stwierdziła takze ze czas zaczac jesc duze ilosci tych owocow...
#30
Napisany 14 październik 2011 - 19:42

#31
Napisany 14 październik 2011 - 23:11

#32
Napisany 14 październik 2011 - 23:32

Byłbym wdzięczny.
Z chęcią chapnę ciut więcej wiedzy , a ten blog to poczytam.
Łap plusa
Zakk w sumie napisałem dwa arty na temat bilansu i ogólnie o kaloriach: 1 i 2
Niedługo może założę dziennik i bedę na paleo LC, ale ja ide bardziej w stronę "conditioning" niż BB.
question:Ostatnio przeczytałem bodaje w MD ze skórki jabłek mogą zwiekszyc poziom hormonu wzrosu czy to prawda...?
![]()
Osoba ta podekscytowana tym badaniem stwierdziła takze ze czas zaczac jesc duze ilosci tych owocow...
wątpie by tak było, po pierwsze czym jest owoc? owoc to narzędzie drzewa do przenoszenia swoich nasion, drzewo pozostaje w symbiozie ze swoimi przenosicielami oferując im w zamian pożywienie z jakimiś wartościami, jabłko ma dość kiepskie połączenie fruktoza/glukoza plus dzisiejsze hodowlane wyselekcjonowane sztuki grubo się różnią od dzikich krewnych, skórka za pewne posiada grube ściany komórkowe polisacharydowe nie dostępne dla naszego organizmu, obierz jabłko, zjedz same skórki po czym zajrzyj w kibel przy najbliższej okazji i powiedz co zobaczysz.
Nawet jakby się znajdowała jakaś sub, fitohormony czy coś ich zawartość w skórce to pewnie 0,0000000000001% czego potrzebujesz by odczuć skutki "przyjmowania tego czegoś" skład ww jabłka
nie nadużywał bym
#33
Napisany 14 październik 2011 - 23:48

Możecie mi w końcu powiedzieć prawdę czy 3 jajka na dzień mogą mi zaszkodzić ?
#34
Napisany 15 październik 2011 - 00:02

A ja mam pytanie o jajka , mam dosyć "staromodnych" rodziców i denerwują się , że codziennie rano jem dla nich aż 3 jajka ;/ Nie dam rady im wytłumaczyć , że to element diety itd... Czytałem dużo o jajkach na necie i wyszło na to , że teoria o jajkach zmienia się co 5 lat...
Możecie mi w końcu powiedzieć prawdę czy 3 jajka na dzień mogą mi zaszkodzić ?
ja od dawien dawna zawsze 3 jajka + płatki owsiane na śniadanie, robiłem badania na cholesterol i wyszły bardzo dobrze czyli w normie

#35
Napisany 15 październik 2011 - 00:28

A ja mam pytanie o jajka , mam dosyć "staromodnych" rodziców i denerwują się , że codziennie rano jem dla nich aż 3 jajka ;/ Nie dam rady im wytłumaczyć , że to element diety itd... Czytałem dużo o jajkach na necie i wyszło na to , że teoria o jajkach zmienia się co 5 lat...
Możecie mi w końcu powiedzieć prawdę czy 3 jajka na dzień mogą mi zaszkodzić ?
Poszukaj prace Tateusza Triszki na temat jajek, pewnie rodzice martwią się o cholesterol? Też mit;) od samego początku jak badano cholesterol a pierwsze badania robił Gofman, który podczas II WW brał udział w tworzeniu bomby termojądrowej powiedział że badanie stężenia LDL i HDL są bardzo mało przydatne do czegokolwiek...
#36
Napisany 15 październik 2011 - 08:50


ja tez jem 1-3 jajka dziennie (1 na sniadanie i czasem w ciagu dnia jajecznice albo sadzone albo na twardo..) i sie wszyscy dziwia! (moja tesciowa juz przestala komentowac

zaraz przeczytam twoje posty o bilansie!
#37
Napisany 15 październik 2011 - 10:01

Edo piszesz ze chyba nie bedziesz mial czasu odpowiadac na wszystkie pytania... nie trzeba bylo tematu zakladac heheh my cie teraz zbombardujemy pytaniami!!!
ja tez jem 1-3 jajka dziennie (1 na sniadanie i czasem w ciagu dnia jajecznice albo sadzone albo na twardo..) i sie wszyscy dziwia! (moja tesciowa juz przestala komentowac)
zaraz przeczytam twoje posty o bilansie!
Temat nie nazywa się pytania do Edo;) jak bede miał czas to odpowiem;)
#38
Napisany 15 październik 2011 - 10:08

EDIT. Nie tyle co opłaca, ale czy licząc na lepsze efekty lepiej wybrać wysokotłuszczowo-białkową?
Edytowany przez Morrow_In, 15 październik 2011 - 10:26 .
#39
Napisany 15 październik 2011 - 16:42


Kilka pytań ode mnie:
- czy posiłek przed spaniem, pełniący funkcję antykataboliczną (np twaróg + oliwa) może powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej? Ile czasu przez spaniem powinno się go zjeść?
- czy zjedzenie śniadania bez ww przyczyni się do lepszych efektów spalania fatu? Chodzi mi tutaj o stan ketozy.
- kiedy wg Ciebie najlepiej kręcić aeroby: rano na czczo, zaraz po treningu siłowym, czy może w innej porze dnia?
- czy niezabezpieczanie mięśni aminokwasami rozgałęzionymi BCAA przed aerobami może powodować jakieś znaczne spadki? Chcę biegać dość często, ale jak narazie nie stać mnie na stały byt BCAA na pułkach.
-skoro głównie nie od kalorii zależy szybkość przybierania na masie (tłuszczowej i mięśniowej) to jakie proporcje BTW wg Ciebie będą dobre, aby przybrać na suchej masie mięśniowej?
Mam nadzieję, że znajdziesz chwilę czasu na odpowiedź

#40
Napisany 15 październik 2011 - 18:05

Edytowany przez Loleks, 15 październik 2011 - 18:06 .